Μία ημέρα μετά την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα και άλλα κράτη στην ευρύτερη περιοχή, να ακολουθήσουν το λαμπρό παράδειγμα της Ρουάντα και να αναγνωρίσουν τις μελανές σελίδες, να συμφιλιωθούν με το παρελθόν, να ζητήσουν συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων των θηριωδιών. «Η επίσκεψή σας σήμερα λαμβάνει χώρα, μόλις μία ημέρα μετά την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων. Την ημέρα αυτή τιμούμε τη μνήμη των άνω των 350.000 Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι πριν από 103 χρόνια σφαγιάσθηκαν ή εκτοπίσθηκαν από τις οθωμανικές αρχές. Και θα θέλαμε και άλλη κράτη, στη δική μας ευρύτερη περιοχή, να ακολουθήσουν το λαμπρό παράδειγμα της Ρουάντα. Να αναγνωρίσουν τις μελανές σελίδες, να συμφιλιωθούν με το παρελθόν, να ζητήσουν συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων των θηριωδιών» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, Βίνσεντ Μπιρούτα μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ρουάντα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο εθνικής συμφιλίωσης και το Μνημείο Γενοκτονίας στο Κιγκάλι, που επισκέφτηκε τον Νοέμβριο, είναι μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, όπου είναι θαμμένα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας, η οποία στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 800.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Σημείωσε πως η Ρουάντα κατάφερε, μέσω της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης και συμφιλίωσης και κυρίως αναγνώρισης των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν, να δώσει ένα παράδειγμα εγκλημάτων γενοκτονίας. «Σε ελάχιστο χρόνο, μιας γενιάς, ο Πρόεδρος Καγκάμε (Kagamé) κατάφερε να ενώσει τη χώρα έπειτα από μια τόσο τραυματική εμπειρία, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την μνήμη, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον τέτοιες φρικαλεότητες.

Ιστορική η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα στην Αθήνα – Ίδια προσήλωση στις αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας τη χαρακτήρισε ιστορική, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα στην Ελλάδα, και έκανε λόγο και για έμπρακτη απόδειξη της εντατικοποίησης των επαφών της ΕΕ, της Ελλάδας με την Υποσαχάρια Αφρική. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η επίσκεψη του Βίνσεντ Μπιρούτα στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια της δικής του επίσκεψης στο Κιγκάλι τον περασμένο Νοέμβριο.

Ειδική αναφορά έκανε Νίκος Δένδιας στο ότι «οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια προσήλωση στις αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και απορρίπτουν την απειλή χρήσης βίας ή τη χρήση βίας και πιστεύουν ότι οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται, ότι ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να έχει θέση στον 21ο αιώνα».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδα για την Αφρική, υπενθυμίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει μεταβεί, μετά τη Ρουάντα, σε άλλες έξι αφρικανικές χώρες. Ειδικότερα, ανέφερε πως στη «γεμάτη δυναμισμό» Αφρική υπάρχουν σημαντικές οικονομίες, ένα εξαιρετικά ταλαντούχο και νέο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και με πολλά προβλήματα, με τα οποία η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν να σφυρηλατήσουν πολύ ισχυρούς δεσμούς.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τη «μεγάλη σημασία» που αποδίδει η Ελλάδα στη Ρουάντα, σημειώνοντας πως ήταν πρώτη χώρα που επισκέφτηκε γιατί είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας. «Έχετε αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή σας και συνεισφέρετε στην επίλυση των προβλημάτων και στην περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση. Επίσης, διαδραματίζετε ένα σημαντικό ρόλο σε διεθνείς οργανισμούς» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον Βίνσεντ Μπιρούτα.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αποκτούν μια νέα δυναμική με την υπογραφή των δύο μνημονίων κατανόησης στο Κιγκάλι μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, το πρώτο για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και το δεύτερο στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης, καθώς και των άλλων δύο σήμερα στην Αθήνα, για την πολιτιστική και αθλητική συνεργασία. Τα δύο μνημόνια για την πολιτιστική και αθλητική συνεργασία υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ρουάντα, μετά το πέρας της συνάντησης των ΥΠΕΞ. Αναφερθείς σε αυτά τα δύο μνημόνια, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη και υπογράμμισε πως δεν είναι αποκομμένα από τις γενικότερες πρωτοβουλίες προώθησης που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους. «Είναι κάτι που το υπουργείο Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη έχουν τοποθετήσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους» προσέθεσε.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε ότι εργάζονται για να υπογραφούν επιπλέον συμφωνίες και σε άλλους τομείς, όπως στον τουρισμό. Είναι κάτι που θα υπογραφεί στην επόμενη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, καθώς και το μνημόνιο μη διπλής φορολόγησης που είνα το απαραίτητο υπόβαθρο για τις αμοιβαίες επενδύσεις.

Αποτυπώνοντας τη βούληση της Ελλάδας, ο Νίκος Δένδιας είπε πως προσβλέπει στη συνεργασία του με τον ομόλογό του της Ρουάντα, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, όπου θα ήταν ιδαίτερα ενδιαφέρον να εξηγήσει τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Υποσαχάριας Αφρικής, όπως επισήμανε επιπροσθέτως.

Μάλιστα, εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ζήτησε να διαβιβάσει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Ρουάντα Καγκάμε να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Πέρα από τις διμερείς σχέσεις, οι συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών κάλυψαν διάφορα διεθνή και περιφερειακά θέματα, όπως τις σχέσεις ΕΕ – Αφρικής, τις προκλήσεις στην ασφάλεια και σταθερότητα που αντιμετωπίζει η Υποσαχάρια Αφρική και το Σαχέλ, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει την εκτίμησή του για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρουάντα στις προσπάθειες για την παγίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Υποσαχάρια Αφρική. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ρουάντα είναι η 4η χώρα στον πλανήτη σε συνεισφορά ειρηνευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων ακολούθησε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών στον ομόλογό του της Ρουάντα, κατά τη οποία συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, καθώς και διάφορα διεθνή και περιφερειακά θέματα.