Ξέσπασε σε χειροκροτήματα το ακροατήριο

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο είπε «όχι» στο αίτημα για την αναγνώριση ελαφρυντικών στους καταδικασμένους για τον βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη   ανοίγοντας το δρόμο για να «σφραγιστεί» η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου.

Ήταν η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης των δικαστών που η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη Κούλα Αρμουτίδου πλησίασε το εδώλιο όπου κάθονται οι δυο νεαροί και απευθυνόμενη στον Ροδίτη είπε: «Να τους καμαρώσω θέλω… θέλω να σε δω».

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για αναγνώριση των ελαφρυντικών, κατά περίπτωση, του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της μετεφηβικής ηλικίας και της ειλικρινούς μεταμέλειας, προκειμένου να «σπάσουν» τα ισόβια που τους είχαν επιβληθεί πρωτόδικα και να μειωθεί η ποινή των 15 ετών στα οποία είχαν καταδικαστεί.

Η πολιτική αγωγή διαμαρτυρήθηκε αποχώρησε από την αίθουσα υποστηρίζοντας πως η αγόρευση της υπεράσπισης εκφεύγει των ελαφρυντικών και επαναλαμβάνει ζητήματα ουσίας.

Η εισαγγελέας ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, το σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», η οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας το νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη.

«Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε προσθέτοντας ότι φυγοδικούσαν επί μια βδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία.

Το δικαστήριο, το οποίο έχει κρίνει ομόφωνα ένοχους τους δυο κατηγορούμενους, στη συνέχεια θα ανακοινώσει την απόφαση του επί των ποινών.

Η οικογένεια της Ελένης Τοπαλούδη αντέδρασε στην δήλωση του συνηγόρου του Ροδίτη καταδικασθέντα σχετικά με την ανθρωποκτονία την οποία χαρακτήρισε «μη αποτρόπαιο έγκλημα»

«Είσαι υπερασπιστής του φονιά ! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κωλόπαιδα, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας. Η ένταση συνεχίστηκαν και στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου, όταν εξήλθαν για να ηρεμήσουν.

«Έχουν και αυτοί έναν πόνο…» σχολίασε η έδρα με τον συνήγορο να απαντά: «Και το σέβομαι όσο δεν μπορεί αν φανταστεί κανείς…».