Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώθηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη χθες Τετάρτη 19 Μαΐου, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, πραγματοποιήθηκε σε μια συγκινητική τελετή, γεμάτη συμβολισμούς. Η δέηση έγινε παρουσία της ευζωνικής φρουράς, άνδρες της οποίας έφεραν την πολεμική στολή των Ελλήνων του Πόντου. Ο Περιφερειάρχης Αττικής κατέθεσε το ένα από τα έξι στεφάνια, που σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000, όσα και τα θύματα της Γενοκτονίας.

Ομιλίες πραγματοποιήθηκαν επίσης από το  μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος (ο οποίος τέλεσε και την επιμνημόσυνη δέηση), τον πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη.  Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς,  ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν οι πυρριχιστές χόρεψαν σέρρα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκόμενους, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης έκανε λόγο για τη μακραίωνη πορεία του Ελληνισμού του Πόντου και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, που ο πόλεμος έχει πλησιάσει ξανά στα σύνορα της Ευρώπης, τα διδάγματα της ιστορίας μας είναι πιο χρήσιμα από ποτέ. Είναι πιο επιτακτική η ανάγκη για καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να απονεμηθεί επιτέλους η δικαιοσύνη για ένα από τα πολλά εγκλήματα του τουρκικού κράτους. Η σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μας υπενθυμίζει το ιστορικό μας καθήκον: Να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, ώστε να μην χρειαστεί να ξαναζήσουμε ποτέ πια μια ανάλογη τραγωδία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου ο πανοσιολογιότατος πατέρας Δημήτριος Νίκου, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων των Πολιτικών Κομμάτων και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθ. Μπούρας, εκ μέρους του ΚΚΕ η βουλευτής Λέσβου κυρία Μ. Κομνηνάκα, εκ μέρους του ΜΕΡΑ25 η βουλευτής ανατολικής Αττικής Μ. Αμπατζίδη, ο Πρόεδρος της Αρμένικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Χαροκιούν Σπαρταλιάν, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κ. Πατσάρας, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος ο Γ.Γ.  Δημήτριος Παντέλας, ο Πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδος Ομηρος Παπασάββας, δήμαρχοι,οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ε. Μπαρμπαγιάννη και Σ. Μελλάς, ο Διευθυντής των λαϊκών αγορών Αττικής Χ. Πασβαντίδης, κ.α.