Η προ ημερών επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προκάλεσε νευρικό κλονισμό  στην ηγεσία της Τουρκίας.

Από την  ημέρα της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στον τουρκικό τύπο επικρατεί μια αναταραχή αφού οι γείτονες-που «είδαν» ακόμα και ότι «η Ελλάδα θέλει να πάρει την Κωνσταντινούπολη», αλλά και την πολιτική ηγεσία, με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να δηλώνει έξαλλος ότι «οι σύμμαχοί μας χειροκροτούσαν όρθιο τον Μητσοτάκη».

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν έχει καταλαγιάσει, με την Τουρκία να ανεβάζει, ταυτόχρονα, την ένταση στον εναέριο χώρο, προβαίνοντας σε μια πρωτοφανή παραβίαση στην Αλεξανδρούπολη.

Γι ακόμα μια μέρα η ενόχληση Ερντογάν για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απασχολεί τον τουρκικό Τύπο.

Η «Χουριέτ», σύμφωνα με την ΕΡΤ, σήμερα δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ με πληροφορίες από το AKP, που φέρει τον τίτλο «Αντίδραση Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Είπε να μην παρεμβαίνουν τρίτοι, αλλά πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ».
Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια και είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα , «η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης του ΑΚΡ».

Ο Ερντογάν που προέδρευε της συνεδρίασης, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει “να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά”, αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο Ερντογάν φέρεται ότι υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.