Απόφαση-σταθμός του αρχηγείου του ΝΑΤΟ! «Ξήλωσαν» Τούρκο αξιωματούχο!

Τα χειροκροτήματα που εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο αλλά και το θερμό κλίμα στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, που αντανακλά το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλούν ίλιγγο στην Τουρκία, η οποία βλέπει και πάλι «εχθρούς».

Οι αντιδράσεις της Άγκυρας, όπως καταγράφονται τόσο από επίσημα χείλη όσο και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, αποτυπώνουν τον εκνευρισμό του ίδιου του ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν, το αίτημα του οποίου για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο παραμένει αναπάντητο.

Ανατολίτικα παζάρια

Τα ανατολίτικα παζάρια της Άγκυρας στο Ουκρανικό, αλλά και οι εκβιασμοί στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, φαίνεται πως όχι μόνο δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα πολιτικά αποτελέσματα, αλλά, αντιθέτως,οδηγούν και πάλι την Τουρκία σε απομόνωση. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το πράσινο «φως» για την ένταξη της Ελλάδας στο κλειστό «γκρουπ» του F-35, που έκανε τον τουρκικό Τύπο να οργιάζει, φτάνοντας στο σημείο να προεξοφλεί επίθεση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, και μάλιστα με τη βοήθεια των Κούρδων.

Επιστημονική φαντασία

Το ευφάνταστο, αν όχι προβοκατόρικο σενάριο, δημοσίευσε η εφημερίδα «Milliyet», που είναι γνωστό πως απηχεί τις απόψεις του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Ερντογάν. Είχαν προηγηθεί, βέβαια, αντίστοιχα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απόπειρα των ΗΠΑ να «καθηλώσουν τον τουρκικό στρατό στην Αλεξανδρούπολη», ενώ ορισμένοι αναλυτές έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η Ουάσιγκτον μεταφέρει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα στην Ελλάδα, όχι για να τα στείλει στην Ουκρανία αλλά για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Τουρκίας.

Διακινεί fake news

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να διακινεί fake news αλλά και τις παράνομες αξιώσεις της. Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματικός που υπηρετούσε σε Συμμαχικό Στρατηγείο «ξηλώθηκε», σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί ασκούσε απροκάλυπτα προπαγάνδα, προωθώντας την αναθεωρητική ατζέντα της χώρας του και το τουρκικό αφήγημα περί «μη ύπαρξης» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν δίστασε μάλιστα να χυδαιολογήσει, να χρησιμοποιήσει ύβρεις και απειλές χειροδικίας εναντίον συναδέλφων του από συμμαχικές χώρες, οι οποίοι προσπάθησαν να τον επαναφέρουν σε τάξη.

Βεβαίως σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και όρια, τα οποία, εφόσον ξεπεραστούν, οδηγούν σε αποπομπή. Το θέμα λοιπόν, όπως πληροφορούμαστε, έλαβε σοβαρές διαστάσεις, αφού ενημερώθηκε όλη η στρατιωτική ιεραρχία της Συμμαχίας και η αποπομπή του Τούρκου αξιωματικού κατέστη μονόδρομος. Τα σχόλια που ακολούθησαν ήταν ιδιαιτέρως καυστικά για τη στάση της Άγκυρας, ενώ η απόφαση για την αποπομπή εκπέμπει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το προσωπικό της όταν εκπροσωπεί τη χώρα του στο εξωτερικό και σε διεθνείς οργανισμούς.

Φτηνή προπαγάνδα

«Το να εκπροσωπείς τη χώρα σου και να υπηρετείς τα συμφέροντά της είναι πάντοτε θεμιτό στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, όπως είναι το ΝΑΤΟ. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι θεμιτό τα εθνικά συμφέροντα να προωθούνται σε βάρος της Συμμαχίας, με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τη χρήση φθηνής προπαγάνδας, απαξιωτικών χαρακτηρισμών και προσβολής της προσωπικότητας αξιωματικών άλλων συμμαχικών χωρών», σημειώνουν με νόημα, υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές της Αθήνας.

Έπεσε η μάσκα…

Η μάσκα της Τουρκίας μετά το χρονικό διάστημα «νηνεμίας» και «καλοπιστίας», ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν άργησε να πέσει, αποκαλύπτοντας και πάλι το πραγματικό της πρόσωπο. Οι εκπρόσωποί της, όχι μόνο δεν λειτουργούν με συνεργατικό πνεύμα, αλλά αντίθετα δυναμιτίζουν τα θεμέλια της Συμμαχίας εκ των έσω, καθυβρίζοντας και απειλώντας συναδέλφους τους προκειμένου να διασφαλίσουν την επαγγελματική τους άνοδο ή την επιβίωσή τους ή και τα δύο. Η απάντηση σε αυτήν την εχθρική, υποτιμητική και κυρίως αντισυναδελφική συμπεριφορά ήταν άμεση και σίγουρα δημιουργεί προηγούμενο για ανάλογες μελλοντικές περιπτώσεις.

«Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, θα ήταν καλό η Τουρκία να εγκαταλείψει τους γνωστούς της λεονταρισμούς και τις προκλητικές συμπεριφορές και να εργαστεί με πνεύμα συνεργασίας στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει για το καλό όλων», τονίζουν οι ίδιες πηγές, «εκτός αν τελικά θεωρεί εαυτόν ξένο σώμα και επιθυμεί να κόψει και τις τελευταίες γέφυρες επικοινωνίας που διατηρεί με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο εντός ή εκτός της Συμμαχίας».

 

του Σταύρου Ιωαννίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο