Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος υπουργοί Άμυνας και αξιωματούχοι από 44 χώρες, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης (SACEUR) στρατηγός Τοντ Ουόλτερς.

Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Ώστιν, σε συνέχεια της συνάντησης στην αεροπορική βάση “Ramstein”, στην Γερμανία. Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή και η ανάγκη άμεσης παροχής βοηθείας προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την ενίσχυση της άμυνας και την προστασία της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Στη συνάντηση συμμετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ότι η Ελλάδα υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή σαφή και κατηγορηματική στάση εναντίον της εισβολής και του αναθεωρητισμού, υποστηρίζοντας την επιβολή κυρώσεων. Πρόσθεσε ακόμη, ότι σε πνεύμα αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης προς την Ουκρανία, η χώρα μας προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, ανθρωπιστική και αμυντική.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην οποία είχε τονίσει ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και στηρίζει τον ουκρανικό λαό με ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα, για να υπερασπιστεί την πατρίδα του και να σταλεί μήνυμα προς όλους τους αυταρχικούς ηγέτες, ότι ο αναθεωρητισμός και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν θα επικρατήσουν.