«Για εμένα πολιτική σημαίνει προσφορά», λέει στο «Π» ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Κοτρωνιάς και, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας εξιστορεί τη μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή, τη γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μας μιλά και για το αγαπημένο του χόμπι,τη φωτογραφία.

Περιγράψτε μας τη πολιτική σας διαδρομή. Ξεκινήσατε ως δημοτικός σύμβουλος;

Πράγματι, ξεκίνησα νεαρός ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λαμιέων, εκλέχτηκα τρεις φορές πρώτος δημοτικός σύμβουλος και μία φορά νομαρχιακός σύμβουλος στο πρώτο αιρετό Νομαρχιακό Συμβούλιο. Κατόπιν, το 1998, έβαλα υποψηφιότητα και εκλέχτηκα τέσσερις φορές δήμαρχος Λαμιέων, με παράλληλη παρουσία μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στο Κογκρέσο των Δημάρχων της Ευρώπης και στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης.

Στις εσωκομματικές εκλογές, η δική σας υπογραφή ήταν η μία από τις 50 για τη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θυμάστε πως γνωριστήκατε με τον πρωθυπουργό;

Γνωριστήκαμε όταν εγώ ήμουν δήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και ο τότε πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Νικήτας Κακλαμάνης, με έστειλε να συναντήσω και να συνεργαστώ με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι αίσθηση αποκομίσατε από αυτή την πρώτη γνωριμία σας με τον πρωθυπουργό;

Εκεί λοιπόν γνώρισα έναν άνθρωπο μεθοδικό, μορφωμένο, με γρήγορη σκέψη και κυρίως με ικανότητες manager, αφού, 15 μέρες μετά, με πήρε τηλέφωνο για να βεβαιωθεί ότι προχωρήσαμε αυτά τα οποία είχαμε συμφωνήσει. Από εκείνη τη στιγμή, μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι θα ήταν ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός, πράγμα που νομίζω ότι τα χρόνια αυτά επιβεβαιώθηκε πλήρως και μάλιστα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Σε λίγο καιρό συμπληρώνετε τρία χρόνια ως βουλευτής. Πριν ήσασταν επί 16 χρόνια δήμαρχος στη Λαμία. Ποιος ρόλος είναι πιο απαιτητικός;

Καταρχήν τα καθήκοντα του βουλευτή και ο ρόλος του δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα του δημάρχου. Ο βουλευτής νομοθετεί, αναδεικνύει θέματα τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος, πολλές φορές πιέζει για την επίλυσή τους, ενώ αντίθετα ο δήμαρχος μπορεί να εμπνευστεί μία δράση ή ένα σχέδιο, να το μελετήσει, να το υλοποιήσει και να δει ορατό το αποτέλεσμα.

Ποια είναι η εμπειρία που αποκομίζετε από τη Βουλή σε σχέση με τον δήμο;

Ξέρετε, ο βουλευτής μοιάζει περισσότερο με τον δημοτικό σύμβουλο, αφού δεν έχει δυνατότητα υπογραφής, δεν έχει εκτελεστική εξουσία και πολλές φορές, ενώ εργάζεται και συμβάλλει στην επίλυση κάποιων θεμάτων, τα οποία προωθεί αποτελεσματικά, τα μπράβο τα παίρνουν οι υπουργοί που άλλωστε τελικά υπογράφουν. Αναντίρρητα, το γεγονός ότι ως δήμαρχος άσκησα διοίκηση επί πολλά χρόνια, μου δίνει τις γνώσεις και την εμπειρία να μπορώ να κατανοώ τις αδυναμίες του συστήματος, να κάνω χρήσιμες προτάσεις και να νομοθετώ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, καθώς γνωρίζω τα χρόνια προβλήματα του νομού και νομίζω ότι μπορώ να προωθώ αποτελεσματικά τη λύση τους.

Για ποιες παρεμβάσεις σας και για ποια έργα σας νιώθετε υπερήφανος;

Καταρχήν νιώθω υπερήφανος για κάθε έργο ή παρέμβαση μου που βελτιώνει έστω και λίγο τη ζωή των συμπατριωτών μας. Αν ξεχώρισα κάποιες από την περίοδο που ήμουν δήμαρχος, τότε το πρώτο θα ήταν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο ξεκίνησα μέσα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, για το κτίριο της ΔΕΥΑ Λαμίας, το οποίο είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο βιοκλιματικό δημόσιο κτίριο με εκμετάλλευση της αβαθούς γεωθερμίας, το καινοτομικό Μουσείο Θερμοπυλών, την κατασκευή δημαρχείου Λαμίας στον χώρο του παλαιού νοσοκομείου, το νέο εξωτερικό υδραγωγείο αλλά και την αποχέτευση της Λαμίας για τα επόμενα 70 χρόνια.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για εσάς;

Στο πλαίσιο του λιγοστού ελεύθερο χρόνου μου που απομένει μετά τις κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις και την επαφή μου με τους πολίτες, συνεχίζω τις παλιές μου δραστηριότητες και τα χόμπι μου.

Ποια είναι αυτά;

Είναι η φωτογραφία, για την οποία έχω και πανελλήνιες διακρίσεις, η ζωγραφική, η μουσική, το τένις, το γρήγορο περπάτημα και το καλοκαίρι την ιστιοπλοΐα.

Τι θέμα είχαν οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν;

Οι τρεις βραβευμένες φωτογραφίες μου είχαν ως θέμα τις αντιθέσεις της καθημερινότητας, ένα τοπίο στην ομίχλη στα κάστρα Θεσσαλονίκης και ένα πορτρέτο επεξεργασμένο με λιθογραφικό φιλμ.

Τι σκοπεύετε να κάνετε με το φωτογραφικό σας αρχείο; Σκέπτεστε να το δωρίσετε κάπου;

Παλαιότερα είχα εκδώσει ένα άλμπουμ που το έδωσα στον Σύλλογο των Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες για να ενισχύσουν τα έσοδά τους. Τώρα, ως βουλευτής, θα επιδιώξω μία δημόσια έκθεση στη Βουλή και επανέκδοση του άλμπουμ πάλι για κοινωνικό σκοπό.

Με τις τέχνες έχετε επαφή;

Αγαπώ πολύ τις τέχνες και πάντα αναζητώ τρόπους για να εκφράζομαι μέσα από αυτές. Μου αρέσει η μουσική και σε νεαρότερη ηλικία συνέθετα τραγούδια, τραγουδούσα και έπαιζα πλήκτρα.

Ύστερα από μια κοπιαστική ημέρα, τι είναι αυτό που σας ξεκουράζει και σας χαλαρώνει;

Με ξεκουράζει ο Αρκάς και, όταν μπορώ, διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα. Δυστυχώς, έχουμε μόνο μία ζωή με πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή μας για να ασχοληθούμε με όλα τα πράγματα που μας αρέσουν,που γεμίζουν την ψυχή μας και ισορροπούν του χαρακτήρα μας.

Όσοι σας γνωρίζουν καλά μιλούν για έναν υπερδραστήριο πολιτικό και ακούραστο άνθρωπο, είναι έτσι;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον χρόνο μου δεν τον αφήνω ποτέ ανεκμετάλλευτο, αλλά τόσα χρόνια μέσα από την πολιτική έμαθα να δίνω προτεραιότητα σε ό,τι έχει σχέση με τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων και την πρόοδο της πατρίδας.

Είστε ευχαριστημένος από την πορεία επίλυσης των θεμάτων της περιοχής σας;

Θεωρώ ότι κάποια θέματα έχουν επιλυθεί και πολλά άλλα έχουν προωθηθεί. Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί, μετά από προσπάθεια, συνεργασία και πιέσεις, τα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας θα βλέπουν πια τηλεόραση, οι παράδρομοι της εθνικής οδού συντηρήθηκαν, προχωράει η επίλυση της χρόνιας εκκρεμότητας των δημόσιων αγροτεμαχίων που έχουν καταληφθεί από πολίτες, λύθηκε το θέμα των δασωμένων αγρών που επιστρέφουν πλέον στους ιδιοκτήτες τους, δίδονται οι αποζημιώσεις στα τοπικά γεωργικά μας προϊόντα, προχωρεί η βελτίωση των αγροτικών υποδομών και προωθείται η εκ νέου παραχώρηση της ιαματικής πηγής Καλλιδρόμου. Τέλος ξεκίνησε η μελέτη ανάδειξης, συντήρησης και αξιοποίησης της αρχαιότερης εκκλησίας της Λαμίας στην περιοχή του κάστρου, μέσα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τι άλλες παρεμβάσεις έχετε κάνει;

Υπάρχουν παρεμβάσεις που ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη και που έχουν σχέση με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών εθνικού ενδιαφέροντος, των Καμένων Βούρλων, των Θερμοπυλών και της Υπάτης, για τις οποίες έχω κάνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, με την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών, την ανάδειξη του οποίου είχα ξεκινήσει παλαιότερα ως δήμαρχος, όταν είχα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο) και με την ΙΔ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις γεωτρήσεις των αγροτών (με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας), με τον αποτελεσματικό έλεγχο της ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης των υπερήλικων Ελλήνων, ώστε να μη ξαναγίνουν δυστυχήματα από έλλειψη πραγματικής ικανότητας οδήγησης, με την ασφαλή χρήση των παραδρόμων και πολλές άλλες παρεμβάσεις που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας.

Θεωρείτε ότι τα έκτακτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μπορούν να ανακόψουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά;

Ήδη, με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος μας έρχονται σε λογικά επίπεδα, παράλληλα γίνεται προσπάθεια για ανακατανομή των κερδών των εταιρειών παραγωγής ρεύματος και μεγάλη προσπάθεια για την τιθάσευση των τιμών των καυσίμων. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά είναι προβλήματα εισαγόμενα, η προσπάθεια ανακοπής του πληθωρισμού που πλήττει τις τιμές των αγαθών δεν θα σταματήσει, αντίθετα θα ενταθεί, ώστε, παρά το διεθνές δυσμενές περιβάλλον, να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα των Ελλήνων. Η κυβέρνηση είναι και θα είναι δίπλα στους πολίτες, αντιμετωπίζοντας μια ακόμα παγκόσμια κρίση με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, όπως έχει πράξει μέχρι τώρα με την πανδημία, εν μέσω της οποίας κατόρθωσε να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, να αναβαθμίσει την ασφάλεια και τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας, να ψηφιοποιήσει το κράτος και να σταθεί δίπλα στους πολίτες.

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Με μια φράση, «πολιτική» είναι το σύνολο των θεσμικών ενεργειών και δράσεων, που έχουν στόχο την καλυτέρευση της ζωής μας.

Και με μια λέξη, τι σημαίνει για εσάς πολιτική;

Αν θέλετε, με μία λέξη, «πολιτική» σημαίνει προσφορά. Αυτήν τη διάθεση της προσφοράς πρέπει να την έχει έμφυτη κάθε ένας που ασχολείται με την πολιτική και με συνεχή και συνεπή δουλειά να τη μετουσιώνει σε κοινωνικό αποτέλεσμα.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο