Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος, σε ανάρτησή του, εγκαλεί τον Πρωθυπουργό πως «σαν να έχει κολλήσει σε μια ταινία του 1960 με ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος και μοναδικό επίκεντρο την οικογένεια και τους φίλους», ενώ χαρακτηρίζει «εξοργιστικό» το «να συνεχίζει όμως ο πρωθυπουργός της ακρίβειας και του πληθωρισμού την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «σημασία δεν έχει ποσά λεφτά βγάζεις να δούμε την ζωή μας πιο ολιστικά».

Ο πρώην υπουργός, αναφέρθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού στις 19 Μαΐου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με μια ομάδα από φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας και στη διάρκεια της συνάντησης τόνισε πως «η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο. Υπάρχει πάλι ένας αέρας αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης ο οποίος πνέει στη χώρα μας και οι πρώτοι που θα πρέπει να καβαλήσουν αυτό το κύμα είστε εσείς, η γενιά η δική σας».

Στη συζήτηση που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα μεγάλα προβλήματα των νέων όπως είναι οι αμοιβές τους και το πρόβλημα της στέγης. Για τους μισθούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Είναι χαμηλοί οι μισθοί διότι κουβαλάμε μία δεκαετία κρίσης και τώρα η οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται, αλλά ξεκινάμε από έναν χαμηλό πήχη. Πως διορθώνεται; Το πρώτο, με κρατικές παρεμβάσεις όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, γιατί εκεί μπορούμε να παρέμβουμε. Είχαμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού με 50 ευρώ το μήνα, με την πρόσθετη αύξηση την οποία δίνουμε από 1η Μαΐου, που είναι σημαντικό για τα παιδιά εκείνα, για τους νέους μας οι οποίοι είναι στον κατώτατο μισθό. Από κει και πέρα, όπως είπαμε, βελτίωση συνολικά του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο ονομαστικός μισθός έχει σημασία αλλά τελικά αυτό που σας ενδιαφέρει είναι τι μένει στην τσέπη. Αυτό σημαίνει φορολογία, σημαίνει εργοδοτικές εισφορές, να μένουν τελικά περισσότερα χρήματα στην τσέπη του εργαζόμενου. Και από εκεί και πέρα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει και αυτός με τη σειρά του, οι εργοδότες δηλαδή θα πρέπει να προσαρμοστούν. Η Ελλάδα, το έχω πει πολλές φορές και παρότι της αντιπολίτευσης της αρέσει να μου ασκεί κριτική γι΄ αυτό, θα επιμείνω σε αυτό, μπορεί να προσφέρει μία εξαιρετική ποιότητα ζωής και σε ένα κόσμο όπου τα ζητήματα αυτά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Όπου ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά».

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Το να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι «στην Ελλάδα έχουμε οικογένεια και φίλους που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη» είναι προκλητικό. Αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως φαντάζεται την «φιλελεύθερη» κοινωνία: Δεν χρειάζεται κοινωνικό κράτος, δεν υπάρχει η έννοια του κοινωνικού μισθού, δεν υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων, δεν υπάρχει προθυμία να γίνει μια κατανομή των κινδύνων στην κοινωνία. Σαν να έχει κολλήσει σε μια ταινία του 1960 με ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος και μοναδικό επίκεντρο την οικογένεια και τους φίλους. Είναι ένα όραμα που δεν είναι ούτε σύγχρονο ούτε δίκαιο. Απλά αποκρουστικό.

Το να συνεχίζει όμως ο πρωθυπουργός της ακρίβειας και του πληθωρισμού την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «σημασία δεν έχει ποσά λεφτά βγάζεις να δούμε την ζωή μας πιο ολιστικά» είναι εξοργιστικό. Αν θέλει να δίνει τέτοιες συμβουλές ας παραιτηθεί, να αναλάβουμε εμείς που μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους μισθούς των ανθρώπων και έχω να του προτείνω διάφορες παραλίες για να πάει να φιλοσοφήσει το καλοκαίρι. Ίσως σε κάποιες από αυτές να μην έχει πάει ήδη».

Tsakal_anart