Το ενεργειακό, η επισιτιστική κρίση και η διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την άφιξή του.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «η ενέργεια αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη παράπλευρη απώλεια, την οποία αισθάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες τόσο στο πορτοφόλι τους, αλλά και στην έλλειψη πλέον πηγών ενέργειας η οποία φαίνεται μετά την αποκοπή της Ευρώπης, τη διάθεσή μας να αποκοπούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε τόσο τα μέτρα μείωσης των τιμών, τα οποία θα τα εξετάσουμε στο πλαίσιο και των πρωτοβουλιών που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός, αλλά και της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας ιδιαίτερα με τη συνολική και τη συλλογική αγορά LNG από τρίτες χώρες αλλά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη διασύνδεσή τους με την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει και οφείλουμε επιτέλους να ζητήσουμε τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου που έχουν διαπραχθεί σε αυτόν τον άδικο, παράλογο και εξαιρετικά επώδυνο για τους πολίτες της Ουκρανίας πόλεμο.

Παράλληλα, πρέπει να εξετάσουμε και τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Η ενέργεια αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη παράπλευρη απώλεια, την οποία αισθάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες τόσο στο πορτοφόλι τους, αλλά και στην έλλειψη πλέον πηγών ενέργειας η οποία φαίνεται μετά την αποκοπή της Ευρώπης, τη διάθεσή μας να αποκοπούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε τόσο τα μέτρα μείωσης των τιμών, τα οποία θα τα εξετάσουμε στο πλαίσιο και των πρωτοβουλιών που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός, αλλά και της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας ιδιαίτερα με τη συνολική και τη συλλογική αγορά LNG από τρίτες χώρες αλλά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη διασύνδεσή τους με την Ευρώπη.

Τέλος θα συζητήσουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με την επισιτιστική κρίση. Η Ευρώπη είναι ασφαλής και επαρκής σε τρόφιμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δούμε και με τις πληθωριστικές πιέσεις μία δραματική αύξηση των τιμών αυτών. Γι’ αυτό και θέλουμε να σχεδιάσουμε από κοινού τις ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε ο Ευρωπαίος πολίτης να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα γι’ αυτές τις πιέσεις, οι οποίες φαίνεται ότι προκύπτουν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».