Ραδιοφωνική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ερντογάν

«Η χθεσινή έκρηξη του πρόεδρου Ερντογάν είναι η απόλυτη ντροπή, το απόλυτο ξεγύμνωμα όλων αυτών οι οποίοι κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό ότι δήθεν δεν τόλμησε να αναφέρει το όνομα της Τουρκίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να μειώσουν την άξια του υπέροχου λόγου που είχε εκείνη την ημέρα. Δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά, τους ξέρουμε όλοι, από την αντιπολίτευση και από διάφορες πτέρυγες ακούστηκε τότε αυτό το γελοίο επιχείρημα κι όπως αποδεικνύεται ο Ερντογάν μια χαρά άκουσε την Τουρκία και μια χαρά εξερράγη επειδή άκουσε τη Τουρκία. Επίσης η δήλωση του Ερντογάν ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Μπάϊντεν να μην δώσει η Αμερική στη Τουρκία τα F16 απαντά και στη δεύτερη κριτική ότι δήθεν ο πρωθυπουργός δεν πήρε τίποτα από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Γιατί για να έχει αυτή την έκρηξη ο Ερντογάν σήμερα καταλαβαίνετε πως αυτό σημαίνει ότι το θέμα των F16 το έθεσε με μεγάλη ένταση ο Πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον, κι απ’ ότι φαίνεται με επιτυχία. Άρα όλη η κριτική η μικρόψυχη που ακούγαμε την περασμένη εβδομάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την Ελληνική Λύση κι από ορισμένους μεμονωμένους άλλους απαντήθηκε χθες από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας με τον καλύτερο τρόπο».

Δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ 

«Η χθεσινή δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοδεχούμενη και είναι σωστό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως θεωρεί απαράδεκτο ο πρόεδρος της Τουρκίας να επιτίθεται στον Έλληνα πρωθυπουργό. Γιατί ο Κυριακός Μητσοτάκης κι αυτό είναι που ξέχασαν πολλοί στην μικρόψυχη κριτική τους της περασμένης εβδομάδος, δεν είναι απλώς ο πρόεδρος της ΝΔ, στο Κογκρέσο δεν μίλησε ως ο πρόεδρος της ΝΔ, μίλησε ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδος και εκπρόσωπος του ελληνισμού. Γι’ αυτο έλεγα όλη την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι είναι μικρόψυχη αυτή η κριτική κι άδικη».

Μορατόριουμ για ήρεμο καλοκαίρι

«Καταρχάς ψυχραιμία. Εγώ δεν δίνω ποτέ μεγάλη βάση στις μεγαλόστομες δηλώσεις του Ερντογάν. Θυμίζω ότι πριν από δυο χρόνια είχε πει «δεν θέλω να δω ποτέ τον Μητσοτάκη» και μετά από λίγους μήνες του έκανε πρόσκληση. Είχε πει πχ για την ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  ή της Σαουδικής Αραβίας πράγματα που δεν μπορεί να πει ανθρώπινο στόμα εύκολα και μετά πήγε εκεί και προσκύνησε. Άρα λοιπόν μην δίνετε πολύ μεγάλη σημασία στο τι λέει ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν  έχει εκλογές, έχει εσωτερικούς λόγους να θέλει να το παίζει θιγμένος κι έχει και μια Τουρκία με πάρα πολλά προβλήματα. Οι λόγοι που δεν πιστεύω ότι θα έχουμε επεισόδια φέτος το καλοκαίρι είναι δύο. Ο πρώτος  είναι ότι αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα πια είναι ισχυρή. Η Ελλάδα δεν φοβάται την Τουρκία, ούτε στον Έβρο τη φοβάται, έχουμε χτίσει το τείχος μας και το μεγαλώνουμε για να  είναι ακόμα πιο ισχυρό, ούτε στο Αιγαίο φοβάται την Τουρκία διότι το Λιμενικό μας ανακόπτει όλες τις μεταναστευτικές ροές με μεγάλη επιτυχία. Ούτε φυσικά φοβάται την Τουρκία στον αέρα όπου η ελληνική αεροπορία είναι πλέον μακράν ισχυρότερη της τουρκικής και κάθε μέρα που περνάει αυτή η διαφορά μεγαλώνει άρα εμείς δεν έχουμε κανέναν φόβο από την Τουρκία και ο Ερντογάν το ξέρει.  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία της Τουρκίας είναι στα μαύρα της τα χάλια, ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 70%. Φανταστείτε ότι εμείς στην Ελλάδα δεινοπαθούμε και σωστά με το 10% και στη Τουρκία είναι σήμερα 7 φορές μεγαλύτερος. Άρα η τουριστική σεζόν έχει μεγάλη σημασία και για την οικονομία της Τουρκίας, μεγάλα περιθώρια και για πολυτέλειες και σπατάλες δεν έχει η Τουρκία και άρα το μορατόριουμ στο Αιγαίο το καλοκαίρι  δεν γίνεται λόγω κάποιας συμφωνίας με την Ελλάδα αλλά γίνεται γιατί η Τουρκία έχει συμφέρον να μη διαταραχτεί ο τουριστικός της κύκλος».

Επαφές στο Νταβός

«Έχω κάνει και εγώ πάρα πολλές  συναντήσεις με πάρα πολλές εταιρείες, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι τεράστιο. Σε λίγες ώρες φτάνει εδώ και ο κ. Πρωθυπουργός ο οποίος έχει συναντήσεις με  εταιρείες κολοσσούς σήμερα και μια σημαντική ομιλία στο κεντρικό φόρουμ του Νταβός αύριο. Ποτέ οι συναντήσεις του Νταβός δεν είναι εθιμοτυπικές, στο Νταβός στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ είναι ο χώρος που κλείνονται κατά παράδοση οι μεγαλύτερες εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες. Κανείς δεν έρχεται εδώ για λόγους εθιμοτυπικούς, το οικονομικό αυτό φόρουμ είναι το παγκόσμιο φόρουμ  της συνεργασίας των κυβερνήσεων με τον  ιδιωτικό τομέα δηλαδή συμφωνίες».

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το φόρουμ του Νταβός

«Η Ελλάδα για φέτος είχε για πρώτη φορά το δικό της χώρο στο Νταβός. Από το ελληνικό σπίτι στο Νταβός έχουν περάσει δεκάδες εταιρείες αυτές  τις μέρες που είμαι εγώ εδώ. Πολλές έχω δει εγω πολλές ο κ. Δήμας, πολλούς είδε ο κ. Πλακιωτάκης, η κα Σδούκου άρα  έχουμε μια μεγάλη βεντάλια ενδιαφερομένων επιχειρήσεων που τους έχει κάνει εντύπωση το πώς η Ελλάδα εν μέσω αυτής της κρίσης έχει καταφέρει να προσεγγίσει τόσες πολλές  άμεσες ξένες επενδύσεις.  Αυτή η βελτίωση του  επιχειρηματικού κλίματος για την Ελλάδα προβάλλεται εδώ στο Νταβός με τον καλύτερο τρόπο».

Τι σημαίνει το γεγονός ότι τελειώνει τον Αύγουστο η ενισχυμένη εποπτεία

«Καταρχάς δεν σημαίνει ότι μπορούμε να σκορπάμε αλόγιστα λεφτά. Δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι, σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα  γίνεται πλέον μια απολύτως κανονική ευρωπαϊκή χώρα ισότιμη με όλες τις άλλες και κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που όταν αυτό συμβεί θα έχουμε μείωση στα επιτόπια δανεισμού της χώρας και μεγάλη ευκολία δανεισμού των επιχειρήσεων μας από το εξωτερικό. Άρα είναι αναγκαίο μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα αλλά και μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται αυτή την ελευθερία να την χρησιμοποιήσει αλόγιστα.

Δεν είμαστε ανώριμοι για να χρειαζόμαστε  καμία σύσταση κανενός για να κάνουμε τη δουλειά μας. Είναι απολύτως προφανές ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και δεν είναι λίγα, είναι μέτρα εντός των αντοχών του προϋπολογισμού μας. Ποτέ δεν θα ρισκάραμε για πολιτικούς λόγους της ηρεμία και την ευστάθεια της χώρας μας. Επαναλαμβάνω ότι η χθεσινή απόφαση είναι ψήφος εμπιστοσύνης ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι την ελευθερία που μας παρέχουν δεν θα την χρησιμοποιήσουμε αλόγιστα.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

«Είχα δουλέψει αρκετά για αυτό το project μαζί με τον κ. Σταϊκούρα, είχα και μια δημόσια αντιπαράθεση με το δήμαρχο Χαϊδαρίου είχα πει ότι θεωρώ απαράδεκτη την προσφυγή που κάνανε. Καθυστέρησε η προσφυγή αυτή την μεταβίβαση περίπου ένα οκτάμηνο. Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Οι εργαζόμενοι που θα βρουν δουλειά εκεί δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και το πολεμικό μας ναυτικό δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Ήταν μια λανθασμένη ενέργεια του δημάρχου Χαϊδαρίου, καταλαβαίνω για λόγους καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας εκεί αλλά λανθασμένη και κάποια στιγμή πρέπει και οι δήμαρχοι να καταλάβουν ότι δεν αποτελούν τους εκπροσώπους μόνο του δήμου τους αλλά αποτελούν μικρούς ηγέτες της Ελλάδος και πρέπει να σκέφτονται το κοινό μας συμφέρον,  και το κοινό συμφέρον και του Χαϊδαρίου είναι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να προκόψουν. Και η  επιλογή του Προκοπίου ως επενδυτού είναι ένα πολύ καλό νέο για την Ελλάδα γιατί ο κ. Προκοπίου είναι άνθρωπος που ξέρει αυτή τη δουλειά και θα βάλει τον προσωπικό του μόχθο για να γίνει κάτι πολύ σπουδαίο και πολύ μεγάλο. Χαίρομαι γιατί ήταν ένα μεγάλο και αναγκαίο  βήμα αυτό  που έγινε χθες έστω και με καθυστέρηση».

Έλεγχοι για αισχροκέρδεια στα καύσιμα

«Ελέγχους κάνουμε ασταμάτητα. Η παραβατικότητα που έχουμε βρει δυστυχώς δεν είναι μικρή, είναι περίπου στο 26% των πρατηρίων άρα 1 στα 4 πρατήρια έχει κάποιου είδους παράβαση. Έχω ήδη υπογράψει πολλά πρόστιμα, θα υπογράψω  και πολλά άλλα στο τέλος της εβδομάδας. Συνεχίζεται ο έλεγχος και στα διυλιστήρια όπως συνεχίζεται ο έλεγχος και στην εφοδιαστική αλυσίδα της μεταφοράς των καυσίμων. Το υπουργείο Ανάπτυξης με όλες τις υπηρεσίες και κάνει και θα κάνει ότι μπορεί για να ελέγξει την αύξηση των τιμών που βεβαίως έχουν να κάνουν και με το διεθνές περιβάλλον στο μεγαλύτερο τους μέρος».

Ο ανταγωνισμός στη χώρα μας

«Λειτουργεί ο ανταγωνισμός, από την άλλη  είμαι ευτυχής γιατί τα πρόστιμα που έχει βάλει η ΔΙΜΕΑ το τελευταίο διάστημα έχουν εισπραχτεί. Δηλαδή  οι εταιρείες που τους βάλαμε τα πρόστιμα πήγαν και τα πλήρωσαν που σημαίνει ότι αναγνώρισαν ότι η υπηρεσία κάνει σωστά τη δουλειά της και αυτοί οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με πολύ μεγάλη ένταση».

Η επιδότηση στα καύσιμα

«Μια -μια οι δουλειές, πρέπει τα μέτρα που λαμβάνονται να εφαρμόζονται, να μετράμε τη δημοσιονομική τους επίπτωση και μετά να πηγαίνουν και σε άλλα.  Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση της παγκόσμιας οικονομίας που όλοι αναμένουν πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Μια τέτοια αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών δημιουργεί ένα κύκλο αυξήσεως των αποδόσεων των ομολόγων. Η Ελλάδα ως χώρα με υψηλό χρέος πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουμε ότι πρέπει για το καλό του κόσμου αλλά πρέπει να κινηθούμε με υπευθυνότητα».