«’Αμεση ευρωπαϊκή απάντηση στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει εκ νέου τις μεταναστευτικές ροές», ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ με αφορμή την εκ νέου προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές όπως είχε συμβεί στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 ζητά με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα τόσο για την επιτήρηση και τη διαφύλαξη των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων όσο και κατά της Τουρκίας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθυμίζει ότι στη μεταναστευτική κρίση του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο η Ευρώπη είχε δείξει άμεσα αντανακλαστικά αντιλαμβανόμενη ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υβριδική απειλή. «Η ευρωπαϊκή αφύπνιση, στην τότε προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές είχε φανεί εμπράκτως αφενός με βοήθεια στην επιτήρηση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και αφετέρου με την επίσκεψη εκείνες τις ημέρες στον Έβρο των πρόεδρων των Ευρωπαϊκών θεσμών», συνεχίζει αναφέροντας ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα προσπάθεια της γειτονικής χώρας να εργαλειοποιήσει εκ νέου τις μεταναστευτικές ροές το επόμενο διάστημα.

«Ήδη οι μεταναστευτικές ροές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 28% στα νησιά και στον Έβρο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόλις χθες μεταξύ Χίου και Σάμου σημειώθηκε νέο περιστατικό όταν 5 ιστιοπλοϊκά και 4 φουσκωτά με 590 παράνομους μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα. ‘Αμεσα παρενέβησαν δυνάμεις του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος με αποτέλεσμα κανένα από τα πλεούμενα να μην καταφέρει να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών με μαζικές εισόδους που φαίνονται μεθοδευμένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και είναι η ώρα να φανεί η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη στη διαφύλαξη των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων», προσθέτει και διατυπώνει τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω περιστατικά και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών μας συνόρων από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές;

– Τι μέτρα προτίθεται να λάβει κατά της Τουρκίας που συνεχίζει να εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές;

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ