Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τα όσα είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λίγες ώρες μετά τα… ήξεις αφήξεις και τις ίσες αποστάσεις που πήρε έναντι Ελλάδας-Τουρκίας, η Ντάνα Σπίναν επανήλθε με πιο αυστηρή διατύπωση.

«Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ» ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τη φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ανεβάζει τους τόνους η Κομισιόν απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τον Κυρ. Μητσοτάκη
Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε:

«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους της ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η νέα αυτή δήλωση της Κομισιόν ανεβάζει τους τόνους σε σχέση με εκείνη που προηγήθηκε, αφού το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η εκπρόσωπος της Επιτροπής είχε αρκεστεί σε γενικολογίες, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, με απλές αναφορές για καλή γειτονία και συνεργασία.

«Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή», είπε νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η νέα πρόκληση Ερντογάν και η ψύχραιμη στάση της Αθήνας
Φυσικά, τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου διατύπωση όταν μιλούσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

Ενοχλημένος από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι για εκείνον ο Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» και διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να ξανασυναντηθεί μαζί του.

Η απάντηση της Αθήνας, πάντως, στις νέες αυτές υπέρμετρες προκλήσεις της Άγκυρας ήταν σκληρή, αλλά ψύχραιμη.

«Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία. Εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ακολουθώντας το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, που ήρθε αμέσως μετά την επίθεση Ερντογάν και προσέγγισε το ζήτημα στο ίδιο πνεύμα.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. (…) Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας, βέβαια, δεν αφορούν μόνο τις δηλώσεις Ερντογάν, καθώς συνεχίζονται αμείωτες οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 24 Μαΐου, στις 20:43, υπερπτήση πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες, στα 27.000 πόδια.