Το έργο που έχει υλοποιηθεί αλλά και αυτό που έχει σχεδιαστεί ανέπτυξε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Πετρούπολης Στέφανος Βλάχος, επισημαίνοντας ότι δεν «εξαντλείται» σε μια τετραετία.

Επίσης, ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στο εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Θεάτρου Πέτρας αλλά και στο ποσό «καίει» τους δήμους η αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ολιστική ανάπλαση του εμβληματικού χώρου του Θεάτρου Πέτρας. Τι περιλαμβάνει και τι αναμένεται να δώσει στους πολίτες, μόλις ολοκληρωθεί;

Η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του Θεάτρου Πέτρας αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων του Θεάτρου, την περαιτέρω αντισεισμική του θωράκιση, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τη δημιουργία μικρών κτιριακών κατασκευών, που θα φιλοξενούν δραστηριότητες συμπληρωματικές του θεάτρου. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επέμβασης, αντιμετωπίζονται η ανάγκη διαμόρφωσης της εισόδου στον χώρο και η οργάνωση της πορείας προς τα δύο υπαίθρια θέατρα, η αντικατάσταση ή ανακαίνιση υφιστάμενων χώρων (φουαγιέ, αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής, χώροι των καμαρινιών των ηθοποιών –τα οποία βρίσκονται κάτω από την κεντρική διαμορφωμένη με σκυρόδεμα κερκίδα– και άλλοι βοηθητικοί αποθηκευτικοί και ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι). Προτείνεται επίσης η αναδιαμόρφωση της περίφραξης που περιβάλλει το σύνολο του χώρου, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα για εμποδιζόμενα άτομα. Η αναβάθμιση του Θεάτρου θα συντελέσει στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της αναγνωρισιμότητας του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας», στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της πόλης, καθώς και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της Πετρούπολης.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον Δήμο Πετρούπολης;

Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αποτελεί μία δυσβάσταχτη συνθήκη για τον Δήμο Πετρούπολης, όπως και για τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, καθώς δεν μας απασχολούν μόνο οι αυξήσεις ως προς την κατανάλωση ρεύματος, αλλά και ως προς τα κόστη ενέργειας των σχολείων, των δημοτικών μας κτιρίων και δομών, των καυσίμων του μηχανοκίνητου εξοπλισμού, αλλά και ως προς τα κόστη της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Κι αυτό, την ώρα που οι δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν το επιπλέον κόστος που προκαλεί η επιβολή του τέλους ταφής από την αρχή του έτους, αλλά και η πανδημία, η διαχείριση της οποίας έχει προκαλέσει σημαντικές δαπάνες τα τελευταία δύο χρόνια. Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε σχεδόν κατά 100%, προκαλώντας σοκ στα οικονομικά των δήμων, και πολύ φοβάμαι πως αν δεν βρεθεί ουσιαστική λύση, η κατάσταση θα χειροτερέψει και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την αδυναμία πληρωμής των οικονομικών μας υποχρεώσεων.

Είστε στη μέση περίπου της δεύτερης θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέχρι το τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Η δημοτική αρχή δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί ο δήμος μας στο Πρόγραμμα «Τρίτσης» με μεγάλα έργα για την πόλη,δίνοντας παράλληλα πολύ μεγάλη βαρύτητα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ένα πολύ σημαντικό έργο που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου είναι οι «Αναπλάσεις επτά πλατειών του Δήμου Πετρούπολης» με επεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί οι εργασίες αναβάθμισης, κατασκευής, επισκευής και συντήρησης του ανοιχτού Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πετρούπολης, καθώς και οι διαδικασίες «Αποκατάστασης του Παλαιού Καμινιού και Ανάπλασης του Περιβάλλοντος χώρου». Ακόμη, δύο πολύ σημαντικά έργα, που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, είναι και η κατασκευή ενός σύγχρονου Δημαρχιακού Μεγάρου καθώς και η κατασκευή του Δημοτικού Ωδείου. Παράλληλα με τα παραπάνω, αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπλαση των πεζοδρομίων της Λεωφόρου 25ης Μαρτίου, καθώς και οι εργασίες ασφαλτόστρωσης των δρόμων της πόλης, να τεθεί σε εφαρμογή το τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), να ολοκληρωθεί το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ), να ξεκινήσει η ανάπλαση του Θεάτρου Πέτρας και η ανάπλαση του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου, να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της επικινδυνότητας των πρανών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων Αγίας Τριάδας κ.ά. Το επόμενο μείζον θέμα είναι το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής.Η Δυτική Αθήνα υποφέρει χρόνια από την παρουσία της χωματερής στην περιοχή. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσής της, ώστε να πάψει η κατάφωρη αδικία σε βάρος μας.

Πόσο προετοιμασμένος είναι ο Δήμος Πετρούπολης για τα αντεπεξέλθει στην αντιπυρική περίοδο;

Ο Δήμος Πετρούπολης, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, έχει ξεκινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την πρόληψη και την καταστολή πυρκαγιών, προκειμένου να διασφαλίσει το αστικό και περιαστικό πράσινο της πόλης μας. Στο πλαίσιο λοιπόν της έγκαιρης προετοιμασίας, προχωρήσαμε σε προσλήψεις εποχιακού προσωπικού πυρασφάλειας, για φυλάξεις, περιπολίες, αποψίλωση της ξηράς βλάστησης και καθαρισμού του βουνού. Με τη συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας και με τη συνέπεια και συνεργασία των δημοτών και κατοίκων της πόλης μας, καταφέραμε να διαφυλάξουμε τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας, το Ποικίλο Όρος. Όλοι μαζί και φέτος συμμετέχουμε ενεργά και προστατεύουμε το περιβάλλον και το πράσινο της πόλης μας.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας το 2023;

Η υπάρχουσα δημοτική αρχή θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές την ανανέωση της εμπιστοσύνης των δημοτών και εγώ, ως πρώτος μεταξύ ίσων, την επανεκλογή μου στη θέση του δημάρχου. Ο σχεδιασμός μας δεν εξαντλείται σε μία μόνο τετραετία. Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι δύσκολοι και απαιτούν τη συνέχεια της προσπάθειάς μας. Το έργο των προηγούμενων δύο ετών, αλλά και όσα έχουμε προγραμματίσει έως το 2023, αποτελούν τη στέρεη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ταχύτερους ρυθμούς για την ανάπτυξη, την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και τη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Μέχρι σήμερα, πετύχαμε πολλά. Στα χρόνια που έρχονται, μπορούμε και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο