Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, προειδοποίησε σήμερα ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε τουρκική, στρατιωτική εισβολή στη συριακή επικράτεια, ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ανήγγειλε τη Δευτέρα πως ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει σύντομα νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με σκοπό να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων για να καταπολεμήσει τρομοκρατικές απειλές όπως τις χαρακτήρισε, σε μια πιθανή αναφορά σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία, έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016, με στόχο κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Η Συρία, θεωρεί πως οι εισβολές συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Το ΥΠΕΞ της Συρίας, ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιγράφοντας ως παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Ισοδυναμούν με ό,τι μπορεί να περιγραφεί ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χθες, μια βαθιά ανησυχία εναντίον της έναρξης νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών.