Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι απατεώνες του Διαδικτύου που παγιδεύουν καθημερινά ανυποψίαστους πολίτες σε όλη τη χώρα με τις μεθόδους του «phishing» ή της αγοράς μέσω αγγελίας. Την πιο μεγάλη ζημία έκανε ένας άγνωστος, ο οποίος εξαπάτησε έναν άνδρα από την Ημαθία.

Ο δράστης τηλεφώνησε στο θύμα, δήθεν για μια αγγελία που είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο και του ζήτησε να πατήσει στον σύνδεσμο που του έστειλε με sms στο κινητό του, ώστε να ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά η πληρωμή για το προϊόν που ήθελε να αγοράσει. Όμως, η ιστοσελίδα που έμοιαζε με της τράπεζας ήταν απατηλή και ο δράστης απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό του, από τον οποίο μετέφερε σε άλλους το ποσό των 13.515 ευρώ.

Η δεύτερη απάτη έγινε στην περιοχή του Νέστου, στην Καβάλα, σε βάρος Έλληνα. Ο δράστης κατάφερε με διάφορα προσχήματα να αποσπάσει τους κωδικούς πρόσβασης του θύματος στο e-banking την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να μεταφέρει μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής από τον λογαριασμό του χρήματα. Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργούν οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος.

Εν τω μεταξύ, στην Ασφάλεια το απόγευμα της Τετάρτης έφτασαν δυο καταγγελίες από κατοίκους της Πάτρας που έπεσαν θύματα διατραπεζικής απάτης. Στην πρώτη, ένας άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν άνδρα παριστάνοντας τον γιο του λογιστή του και ζήτησε τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking, δήθεν για να του καταθέσει το επίδομα ρεύματος των 600 ευρώ. Μόλις απέκτησε τους κωδικούς, όμως, μετέφερε από τον λογαριασμό του 8.000 ευρώ.

Στην δεύτερη περίπτωση, ένας άνδρας από την Πάτρα δέχθηκε στο κινητό του μήνυμα με link που οδηγούσε σε ιστότοπο ο οποίος έμοιαζε με εκείνον της τράπεζας στην οποία έχει λογαριασμό. Εκεί, του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει τους κωδικούς του, αλλά όταν το έκανε παραχώρησε πρόσβαση σε άγνωστο που μετέφερε από τον λογαριασμό του 4.800 ευρώ.