H σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του γρ. Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, Α. Ιωσήφ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών – μελών της Ε.Ε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Αμμοχώστου. Θα ζητήσει από τους ομολόγους του να καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εγκαταλείποντας την επεκτατική της πολιτική.

Ο κος Ιωσήφ επισημαίνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει ότι η Αμμόχωστος, ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας.

Ο κος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρότασή του για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία αναμένεται να υποβοηθήσουν στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε γραπτή του δήλωση ο κος Ιωσήφ σημειώνει πως στην ατζέντα της έκτακτης συνόδου κορυφής βρίσκονται το Ουκρανικό, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση στη βάση και του πρόσφατου πακέτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής RePowerEU, η Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια και η επισιτιστική ασφάλεια στην Ε.Ε υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες θα μεταβεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας για να συμμετάσχει στις εργασίες του Κογκρέσου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Κογκρέσου θα γίνει και η εκλογή του νέου Προέδρου του ΕΛΚ. Θα έχει συναντήσεις και θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο για το Κυπριακό όσο και τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της ολομέλειας την 1η Ιουνίου θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών του για άρση του αδιεξόδου, τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκής ατζέντας, προεξάρχοντας του ενεργειακού και της επισιτιστικής κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ