Στη διεκδίκηση του Θεάτρου Βράχων από τους ιδιώτες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Βύρωνα, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας αυτού του εμβληματικού χώρου. Επίσης ο κ. Κατωπόδης ανέπτυξε τον προγραμματισμό του, μίλησε για τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και για την αντιπυρική περίοδο.

Έχετε ξεκινήσει έναν δικαστικό, κοινωνικό και πολιτικό αγώνα ώστε να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας στον Λόφο Κοπανά. Πώς εξελίσσεται και μέχρι πού είστε διατεθειμένος να φτάσετε;

Έχετε δίκιο, ο αγώνας μας είναι πολύπλευρος και πολυεπίπεδος. Πιστεύουμε όμως ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τον σφυγμό της κοινωνίας, γι’ αυτό και κινητοποιηθήκαμε άμεσα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το διακύβευμα αυτής της υπόθεσης. Ποιο είναι αυτό; Ότι μια δημόσια έκταση, σε προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού, απειλείται να περάσει σε χέρια ιδιωτών με –κατά τη γνώμη μας πάντα– αστήρικτα νομικά επιχειρήματα. Πριν από λίγες μέρες εκδικάστηκε η αίτηση αναίρεσης που καταθέσαμε στον Άρειο Πάγο και είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την απόφαση, πριν αποφασίσουμε τα επόμενά μας βήματα. Βέβαια, αν μπορώ να καταθέσω μια προσωπική γνώμη, με δεδομένες τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου για αντίστοιχες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα θετικό.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον Δήμο Βύρωνα;

Προφανώς και ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι, που ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, προβληματιζόμαστε για την επιβάρυνση που αυτές προκαλούν και στον κόσμο, αλλά και στον προϋπολογισμό μας. Η κατάσταση γίνεται τραγική, καθώς έχουμε πλέον διπλασιασμό των εξόδων ενέργειας. Οι οικονομικές ενισχύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δεν επαρκούν και πολλοί δήμοι κινδυνεύουμε με χρεοκοπία. Από την άλλη, εργαζόμαστε πυρετωδώς να μειώσουμε το ενεργειακό μας κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Αγωνιζόμαστε και είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρουμε.

Είστε στο μέσον περίπου της δεύτερης θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Πώς εξελίσσεται το δημοτικό έργο;

Θα έλεγα ότι μετά την πρώτη θητεία μας, που ήταν η θητεία της ανάταξης του δήμου, η δεύτερη θητεία έχει έναν χαρακτήρα ωρίμανσης. Τα έργα που σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε στην πρώτη πενταετία αρχίζουν πια να φαίνονται, από τις υπογειοποιήσεις κάδων μέχρι τις αναβαθμίσεις των σχολικών μας μονάδων, κι αυτό μάλιστα παρά τη διετή πανδημία. Ρίξαμε επίσης μεγάλο βάρος στην αναβάθμιση δημόσιων χώρων, από τα έργα street art σε όλες τις γειτονιές της πόλης μέχρι την πλήρη ανάπλαση της πλατείας Φατσέα που σύντομα ολοκληρώνεται, ενώ δημιουργήσαμε και υποβάλαμε το πιο φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία της πόλης μας, το οποίο καταθέσαμε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη αρκετοί από τους φακέλους μας έχουν εγκριθεί και οδεύουν προς υλοποίηση, γεγονός που θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα της πόλης μας.

Πώς «απαντάτε» ως διοίκηση του δήμου σε ζητήματα όπως είναι η καθαριότητα και η κοινωνική πολιτική;

Ξεκινώντας αυτήν τη θητεία, η κύρια προτεραιότητά μας ήταν η καθημερινότητα των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκε η ορθότητα της επιλογής μας να επενδύσουμε στην κοινωνική πολιτική και στη στήριξη των δημοτών μας με κάθε τρόπο, με την ενίσχυση της «Βοήθειας στο Σπίτι», τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, αλλά και την οικονομική στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων. Τώρα στο κομμάτι της καθαριότητας, οι διαφορές σε σχέση με πριν από δυο-τρία χρόνια είναι εμφανείς. Έχουμε πλέον Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, είμαστε στη φάση των διαβουλεύσεων (μέσω του καινοτόμου προγράμματος «Mind the Waste» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο) για να αποκτήσουμε Κανονισμό Καθαριότητας, εισάγουμε νέο ρεύμα ανακύκλωσης για τα βιοαπόβλητα και προχωράμε την προμήθεια νέου εξοπλισμού, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που παρατηρούμε σε κάποια κεντρικά σημεία που υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή αποβλήτων. Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε ακόμα, όμως έχουμε θέσει τα θεμέλια για να αλλάξει το αύριο της πόλης.

Πόσο προετοιμασμένος είναι ο Δήμος Βύρωνα για να αντεπεξέλθει στην αντιπυρική περίοδο;

Η Πολιτική Προστασία είναι για εμάς ύψιστη προτεραιότητα, παρότι δεν διαθέτουμε όσα μέσα χρειαζόμαστε. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές μας από το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, τους οποίους για μία ακόμη φορά δημόσια ευχαριστώ, τους ενισχύουμε στο έργο τους και προσπαθούμε να γινόμαστε η φωνή τους στην κεντρική κυβέρνηση για την προστασία του Υμηττού. Φέτος έχουμε σημαντικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας του χιονιά, με πολλά σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα μέσα στο δάσος, και έχουμε εγκαίρως ενημερώσει και κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στο Δασαρχείο και στην Περιφέρεια, για να υπάρξει άμεση δράση και παρέμβαση. Υπάρχει όμως ανταπόκριση, κι αυτό είναι θετικό. Εκεί όπου δεν υπάρχει δυστυχώς ανταπόκριση είναι στη ΔΕΗ. Έχουμε πολλές φωτιές που ξεκινούν λόγω των καλωδίων ή του εξοπλισμού του ΔΕΔΔΗΕ, και είναι αδιανόητο να μην παρεμβαίνουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, ιδιαίτερα μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Πόσοι πνεύμονες πρασίνου πρέπει να καούν ακόμα, για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να κάνουν τη δουλειά που είναι υποχρέωσή τους από τον νόμο;

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο