Ο Γιώργος Φραγγίδης κάνει μια πρώτη αποτίμηση των μηνυμάτων του Συνεδρίου του κόμματος, υποστηρίζοντας πως «τέθηκαν οι βάσεις για την επανατοποθέτηση του κόμματος σε ρόλο πρωταγωνιστή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας» και πως «δόθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα της αυτόνομης πολιτικής πορείας».

Ταυτόχρονα αντικρούει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για συνεργασίες, τονίζοντας ότι«δεν υποκύπτουμε στα ψευτοδιλήμματα που θέτουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών».

Πώς αποκωδικοποιείτε τα μηνύματα του Συνεδρίου του κόμματός σας; 

To 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ήταν ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια, ένα συνέδριο «τομή» για τον πολιτικό μας χώρο. Σηματοδότησε την αναγέννηση της παράταξης, στη βάση της ενότητας και της ηλικιακής ανανέωσης. Σήμανε την επανένωση των δυνάμεων και των τάσεων, την επιστροφή πολιτικών προσώπων που είχαν επιλέξει την αποστασιοποίηση αλλά όχι τη φυγή από τον χώρο.

Το νεαρό της ηλικίας μεγάλης μερίδας των συνέδρων, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έδωσε το μήνυμα ότι το ιστορικό μας κόμμα περνάει στα χέρια της νέας γενιάς, εξελίσσεται.

Η συνύπαρξη ιστορικών, ώριμων και νέων στελεχών αποτελεί εγγύηση μιας στιβαρής πολιτικής πορείας προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον, μέσα από την ώσμωση δυνάμεων, ιδεών και εμπειριών και τη διατύπωση χρήσιμων προγραμματικών προτάσεων.

Στο Συνέδριο επιβεβαιώθηκε η καθολική αποδοχή στο πρόσωπο του νέου μας αρχηγού Νίκου Ανδρουλάκη και εδραιώθηκε η πολιτική του κυριαρχία.

Κυρίως, τέθηκαν οι βάσεις για την επανατοποθέτηση τουκόμματος σε ρόλο πρωταγωνιστή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας.

Παράλληλα, δόθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα της αυτόνομης πολιτικής πορείας και της χάραξης διαχωριστικών γραμμών από τη συντήρηση της ΝΔ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που στην ουσία πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ποιο είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ «της επόμενης μέρας»;

Το ΠΑΣΟΚ καλείται να δικαιώσει την «ψήφο εμπιστοσύνης» που του δίνουν οι πολίτες τους τελευταίους έξι μήνες με βάση τις δημοσκοπήσεις, να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών. Να αποδείξει ότι διαθέτει ηγεσία, πρόγραμμα και σχέδιο, ικανά να απαντήσουν αποτελεσματικά στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα, που έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία οι πολλαπλές και πολυεπίπεδες κρίσεις των τελευταίων χρόνων. Να πείσει ότι διαθέτει προτάσεις και λύσεις για την αποτελεσματική και δίκαιη διακυβέρνηση της χώρας, την ουσιαστική στήριξη και θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στους σύγχρονους Λαιστρυγόνες της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας, των υγειονομικών κινδύνων, της κλιματικής κρίσης, των γεωπολιτικών κρίσεων. Καλείται να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα κόμμα χρήσιμο για όλους τους πολίτες, φροντίζει για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στην υγεία, τηνπαιδεία, την εργασία. Ένα κόμμα που προσαρμόζεται στις αλλαγές του κόσμου μας, αγκαλιάζει τις αγωνίες των πιο ευάλωτων πολιτών, εμπνέει και στηρίζει τη νεολαία, απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντέξει το πολιτικό βάρος μιας νέας μετεκλογικής συνεργασίας;

Το παρελθόν μάς έχει διδάξει πολλά. Το είδος της συνεργασίας που είχαμε κατά τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία κόστισε απίστευτα στην παράταξή μας και αποτέλεσε σημαντική αιτία της συρρίκνωσης των δυνάμεών μας. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και έχουμε πάρει τα μαθήματά μας. Υποστηρίζουμε την αυτόνομη στρατηγική και πολιτική πορεία της παράταξής μας. Δεν υποκύπτουμε στα ψευτοδιλήμματα που θέτουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών. Αμφότεροι, δεν επιθυμούν μια ισότιμη συζήτηση, αλλά να μας καταστήσουν εκ νέου δεξαμενή ψηφοφόρων. Δεν θα το επιτρέψουμε. Η μόνη συζήτηση που μπορεί να υπάρξει είναι σε επίπεδο διαμόρφωσης μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, με ανάλογο πρόγραμμα και στελέχωση.

Όπως όλα δείχνουν, μπαίνουμε σε μια προεκλογική τροχιά. Ποιο θα είναι το διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης;

Το διακύβευμα για κάθε κόμμα που θα διεκδικήσει την εξουσία είναι να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει τα εχέγγυα για να διαχειριστεί με επάρκεια τη σύνθετη και δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Ότι διαθέτει σχέδιο για να στηρίξει επαρκώς την κοινωνία, ικανά πρόσωπα για να υλοποιήσουν το πρόγραμμά του και να δώσουν διέξοδο μέσα στις αντίξοες συνθήκες. Ότι θα καταφέρει να δώσει προοπτική στους νέους, θα προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη που αφανίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, υγειονομικά, οικονομικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά, περιβαλλοντικά είναι διεθνή. Ωστόσο, η διαχείρισή τους είναι εθνικό θέμα. Ο τρόπος αντιμετώπισής τους θα καθορίσει το μέλλον κάθε χώρας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες που έζησαν την καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και έχουν την πρόσφατη εμπειρία του δήθεν επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης που διαχρονικά στηρίζει τα μεγάλα συμφέροντα, θα αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο