Οι πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση του με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, του έδειξε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας, καταγγέλλοντας το μπαράζ προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας και τονίζοντας ότι η πολιτική «ίσων αποστάσεων» δεν μπορεί να συνεχιστεί όσο η Τουρκία εξακολουθεί να προβαίνει σε προκλήσεις, σε επίπεδο ρητορικής αλλά και στο πεδίο, με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο τουρκικός Τύπος δεν φαίνεται να είδε με καθόλου καλό μάτι τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς, όπως γράφει η εφημερίδα Hurriyet, ο Έλληνας πρωθυπουργός «όπου πάει δείχνει τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας». Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, ο Μητσοτάκης κουβαλά παντού μαζί του τον χάρτη και τον έδειξε τώρα στον Όλαφ Σολτς, αφού πρώτα παραπονέθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Το δημοσίευμα της Hurriyet στέκεται σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι η Ελλάδα αποκρούει τις προκλήσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επενδύοντας στις σχέσεις με ισχυρούς εταίρους αλλά και στη δική της αποτρεπτική δύναμη.