Για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας 14 μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού της περιόδου 2012-2014.

Η παραπομπή τους σε δίκη αφορά σε χρήματα, που οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν εμφανίζοντας τα, ως βοηθήματα και δάνεια σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.
Η συγκεκριμένη δικογραφία τέθηκε στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών πριν από περίπου πέντε χρόνια και αφορά σε ποσό που υπερβαίνει τις 281 χιλιάδες ευρώ, το οποίο κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα εμφανίζεται να χορηγήθηκε μέσω του Ταμείου Αλληλοβοηθείας (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι έρευνες της Δικαιοσύνης ξεκίνησαν, όταν 22 υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού κατέθεσαν στις εισαγγελικές αρχές μηνυτήριες αναφορές, καθώς διαπίστωσαν ότι εμφανίζονταν να έχουν πάρει χρήματα από το Ταμείο, τα οποία όμως ουδέποτε είχαν πιστωθεί σε λογαριασμούς τους.
Μάλιστα, για την υπόθεση είχε υποβληθεί και μηνυτήρια αναφορά, το 2018, από το υπουργείο Πολιτισμού.
Όπως αναφέρουν οι δικαστές μέλη του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας κατά το χρονικό διάστημα 2012-2014 εκταμιεύθηκαν από το Ταμείο συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τις 660 χιλιάδες ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 426 χιλιάδες ευρώ είχαν την μορφή βοηθημάτων και τα υπόλοιπα δανείων προς συνολικά 572 περιπτώσεις δικαιούχων.

Ωστόσο, στην πορεία αποδείχθηκε πως 88 υπάλληλοι εκ των φερομένων δικαιούχων με υπεύθυνη δήλωση τους ενημέρωσαν πως ουδέποτε έλαβαν χρήματα από το Ταμείο ενώ για πλείστους άλλους «πιθανολογείται βάσιμα», σύμφωνα με την δικογραφία, ότι ουδέποτε έλαβαν χρήματα.
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, φαίνεται πως προέκυψε πως οι κατηγορούμενοι πλαστογραφούσαν τις αιτήσεις για δήθεν δανειοδότηση υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.
Στη συνέχεια και μετά την εκταμίευση των ποσών -και πάλι μέσω ψευδών παραστατικών – «βάφτιζαν» τα δάνεια βοηθήματα, ώστε η οφειλή να παραγράφεται. Με τον τρόπο αυτό, τα ποσά, σύμφωνα με την κατηγορία, έμπαιναν στις τσέπες των κατηγορουμένων και όχι των δήθεν δικαιούχων.

πηγή: www.bankingnews.gr