Ικανοποιημένος για την εξέλιξη του δημοτικού έργου, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης, δηλώνει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης Τάσος Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης ανέπτυξε τον προγραμματισμό του, αλλά αναφέρθηκε εκτενώς και στα χρηματοδοτικά εργαλείο που ενισχύουν την Αυτοδιοίκηση.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τι συνέπειες έχει στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης;

Ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, όπως τις αντιμετωπίζουν πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του δήμου, για αυτό και διεκδικούμε τη λήψη μέτρων μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Πρωταρχικό μέλημά μας, όμως,είναι να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας, που, μετά την οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα και την υγειονομική κρίση που έπληξε όλο τον πλανήτη, έρχονται αντιμέτωποι με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Από την πλευρά μας θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, συνεργασίας και εθελοντικής προσφοράς.

Είναι λύση στο πρόβλημα μακροπρόθεσμα οι ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων και σχολείο, καθώς και η αλλαγή του οδοφωτισμού με λάμπες led; Έχετε προχωρήσει σε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η αλλαγή του οδοφωτισμού με λάμπες είναι κομβικές πολιτικές, στην προσπάθειά μας να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας. Και για οικονομικούς και για περιβαλλοντικούς λόγους. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε σταδιακά το σύνολο του οδοφωτισμού με λάμπες ledκαι να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολικών μας μονάδων.

Ολοκληρώσαμε την αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου Πεύκης, του Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης. Συνεχίζουμε με την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του 2ου Δημοτικού Πεύκης και του Λυκείου Λυκόβρυσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και με το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου Δημοτικού Πεύκης, του 1ου Λυκείου Πεύκης και του Γυμνασίου Λυκόβρυσης στη βάση μελέτης προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από τη ΜΟΔ ΑΕ.

Είστε περίπου στο μέσον της δεύτερης θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Πώς εξελίσσεται το δημοτικό έργο;

Από την πρώτη θητεία ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια για την οικονομική εξυγίανση του δήμου μας και για τη σταδιακή αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Στην πρώτη μας θητεία εξασφαλίσαμε την οικονομική βιωσιμότητα του δήμου, με χρηστή διοίκηση.

Στη δεύτερη μας θητεία, το δημοτικό έργο εξελίσσεται πολύ καλά, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Συγκρίνοντας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις με τα πεπραγμένα μας, βλέπουμε ότι τα περισσότερα από όσα είπαμε τα έχουμε ήδη κάνει ή τα έχουμε δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα. Αξιοποιήσαμε κάθε πηγή χρηματοδότησης καθώς και την οικονομική εξυγίανση για να υλοποιήσουμε έργα. Συμβάλαμε με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ αξιοποιήσαμε τη συγκυρία για να επιταχύνουμε τη μετάβαση των υπηρεσιών μας στην ψηφιακή εποχή.

Πώς «απαντάτε» ως διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η κοινωνική πολιτική και η καθαριότητα;

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, οι κοινωνικές δομές του δήμου μας δημιουργούν ένα δίχτυ προστασίας για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τα προηγούμενα χρόνια ενισχύσαμε τις κοινωνικές υπηρεσίες μας με πρόσθετους πόρους και δημιουργήσαμε νέες δομές, ενώ τόσο η κοινωνική μας υπηρεσία όσο και το Νομικό μας Πρόσωπο ΚΟΙΠΑΠ διοργανώνουν πολύ συχνά δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, ενημερωτικές και κοινωνικές δράσεις. Πρόσφατα, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην Κατάθλιψη σε συνεργασία με την ΕΠΑΨΥ, ενώ εγκαινιάσαμε τον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια, στο πλαίσιο σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

O τομέας της καθαριότητας αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται συνεχώς με την ενίσχυση του εξοπλισμού μας. Προμηθευτήκαμε τα τελευταία χρόνια τρία νέα απορριμματοφόρα τελευταίας τεχνολογίας, ένα σάρωθρο- πολυμηχάνημα και ένα απορριμματοφόρο για τη διαλογή βιοαποβλήτων από την Περιφέρεια Αττικής. Επίσης ενισχύουμε τα ρεύματα ανακύκλωσης συμμετέχοντας σε νέα προγράμματα (ανταποδοτική, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων). Τους επόμενους μήνες έχουμε θέσει στόχο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες καθαριότητας, αξιοποιώντας τον νέο εξοπλισμό.

Πώς αξιοποιείτε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση; Θεωρείτε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες;

Ο χρόνος είναι μεγαλύτερος εχθρός για όλους όσοι ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης καταθέτοντας προτάσεις, οι οποίες εγκρίνονται, μέχρι όμως οι χρηματοδοτήσεις να γίνουν ολοκληρωμένα έργα που παραδίδονται σε χρήση, χάνεται πολύς χρόνος. Σίγουρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο