Με σειρά περιβαλλοντικών δράσεων, εκδηλώσεων, βιωματικών εργαστηρίων και με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών και μικρών παιδιών γιόρτασαν χθες η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ  την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πεδίο του Άρεως. Από τις 17:00 έως και τις 21:00 το βράδυ, τα πάρκο υποδέχθηκε τους επισκέπτες του. Σε οργανωμένα σημεία και περίπτερα υλοποιήθηκαν δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας σε ζητήματα του περιβάλλοντος.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, παρουσία Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Εντεταλμένων Περιφερειακών  Συμβούλων, στελεχών της Περιφέρειας και εκπροσώπων φορέων.

Ο Γ. Πατούλης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην μεγάλη αυτή γιορτή και επισήμανε ότι «Βασική προτεραιότητα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και η δημιουργία μια πράσινης περιφέρειας πρότυπο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». 

«Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας η προστασία του. Με μεγάλη χαρά βλέπω εδώ οικογένειες και παιδιά που ήρθαν να λάβουν μέρος στις δράσεις που οργανώθηκαν και να ενημερωθούν για τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Σταδιακά, στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού η Αττική μετατρέπεται σε μια πράσινη Περιφέρεια. Με σταθερά βήματα προχωράμε στην υλοποίηση έργων για την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιπλημμυρική προστασία, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων, στην αντικατάσταση του οδοφωτισμού με led, ενώ σύντομα θα προμηθευθούμε τα πρώτα 40 ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στόχος μας είναι σταδιακά όλος ο στόλος οχημάτων να αντικατασταθεί. Το Πεδίον του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση σταδιακά εξελίσσονται σε Μητροπολιτικά Πάρκα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι σεφ του Acropolis Chef Club of Attica, μαγείρεψαν προϊόντα που πρόσφερε η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ). Εκτός από τα εδέσματα που προσφέρθηκαν στους πολίτες, παρασκευάστηκαν και 150 μερίδες φαγητού οι οποίες παραδόθηκαν στον Πατέρα Μάξιμο της Ενορίας Αγ. Φωτεινής Ιλισού  προκειμένου να δοθούν σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Ο πατέρας Μάξιμος ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη, τόσο για τη συγκεκριμένη προσφορά, όσο και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει διαχρονικά για τη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Επίσης όπως ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη το ανθρωπιστικό έργο της ενορίας θα στηρίξει και η ΠΟΣΠΛΑ η οποία θα παραδώσει τις επόμενες ημέρες μια σημαντική ποσότητα προϊόντων στην ενορία. Ο Γ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Λέσχης Κ. Μουζάκη  και τον Πρόεδρο της ΠΟΣΠΛΑ  Δ. Μουλιάτο,  για τη συγκεκριμένη προσφορά και για τη συμβολή των πωλητών λαϊκών αγορών στη δράση ενημέρωσης για την ανακύκλωση. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε μέσω των κινητών πράσινων σημείων και των στελεχών της περιφέρειας σε ένα διάστημα περίπου 30 ημερών εγγράφηκαν και έλαβαν κάρτα ανταποδοτικότητας πάνω από 63.000 πολίτες.       

Δείτε σχετικό βίντεο.

ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

  1. Διανομή κομπόστ στους επισκέπτες της εκδήλωσης και ενημέρωση για την σωστή ανακύκλωση από τα Κινητά Πράσινα Σημεία θα κάνει ο Ειδικός Διαβαθμιστικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής
  2. Η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγήςπαρουσίασε το έργο «LIFE –IP 4 NATURA», το οποίο περιέχει ολοκληρωμένες δράσεις για την διαχείριση και διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.  Στο περίπτερο της οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τα  βραβευμένα έργα από τον δεύτερο φωτογραφικό διαγωνισμό για τις περιοχές NATURA 2000 «Click στη Φύση», ενώ  μικροί και μεγάλοι  περιηγήθηκαν με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας στα μονοπάτια του Υμηττού.    
  3. Η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.ΟΣ.Π.Λ.Α)μοίρασε  στους επισκέπτες εποχιακά φρούτα και λαχανικά και παρείχε τις πρώτες ύλες για νοστιμότατα εποχιακά φαγητά που μαγείρεψαν οι Σεφ του Acropolis Chef Club of Attica.
  4. Ο Οργανισμός Ανταποδοτικής Ανακύκλωσηςβρισκόταν  εκεί με το  κινητό κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
  5. Το Fashion Revolution Greeceκαι ορισμένα brands βιώσιμης μόδας από το δίκτυό του, παρουσίασαν δείγματα της δουλειάς τους, βιώσιμα προϊόντα μόδας, ενώ μέσα από σύντομα live pitches ενημέρωσαν τους πολίτες  για την ηθική μόδα, τις πρακτικές βιώσιμης μόδας που έχουν ενσωματώσει στα brands τους, τα υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία.
  6. “Η CLEAN UP GREECEενημέρωσε το κοινό για τις  για το σκοπό της, τη δράση της και τους επικείμενους καθαρισμούς που δρομολογεί. Μαζί της  βρίσκονταν  και οι εταιρείες PHEE & IMPACT TRIP.  Η PHEE είναι μια νεοφυής επιχείρηση ανάπτυξης και κατασκευής φυσικών υλικών, όπως τα φύλλα του θαλάσσιου φυτού της Ποσειδωνίας, το βιοαπόβλητο καφέ και λοιπά φυτικά υπολείμματα τα οποία μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα. Η IMPACT TRIP είναι μια κοινωφελής επιχείρηση και διεθνώς αναγνωρισμένη B-Corp που δημιουργεί και προωθεί Υπεύθυνες Ταξιδιωτικές Εμπειρίες στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Κροατία, στην Ιταλία και τώρα και στην Ελλάδα.
  7. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗμε τη δράση της «Γίνε Αγρότης στο Μπαλκόνι σου» έμαθε στους επισκέπτες πώς να φτιάχνουν κομπόστ στο σπίτι, τι μπορούμε να φυτεύσουμε από φρούτα και λαχανικά στον κήπο μας, στην ταράτσα μας ή στο μπαλκόνι μας και πως θα τα φροντίσουμε σωστά.
  8. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΡΤΕΝΣμαζί με τους εθελοντές τους  ομόρφυναν, ζωγραφίζοντας  μαζί  με τους μικρούς επισκέπτες του πάρκου, συλλεκτικούς  κάδους ανακύκλωσης.
  9. H CANTINAαπασχόλησε  τους μικρούς επισκέπτες με τρία βιωματικά εργαστήρια που στόχο είχαν  να διασκεδάσουν αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά γύρω από το περιβάλλον.
  • «Το Μικρό Σπορείο».  Ζωγραφίζουμε το δικό μας πήλινο γλαστράκι και με τη συνεργασία της Οργάνωσης Γη, φυτεύουμε  τριών ειδών φασολάκια και Ηλίανθους
  • Φτιάχνουμε έργα τέχνης μέσα στο πράσινο του Πάρκου από φυσικά αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά
  • «Απόγευμα στη Χλόη».  Ζωγραφίζουμε σε καμβάδες
  • Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν με πρώτες ύλες από τις λαϊκές της γειτονιάς, να μάθουν να μην πετάνε τίποτα στο καλάθι των αχρήστων, να ενημερωθούν από ειδικούς  για την ηλεκτροκίνηση οδηγώντας ποδήλατα στο πάρκο.
  • Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, να ζωγραφίσουν κάδους ανακύκλωσης, να μάθουν για τη σωστή ανακύκλωση και την κομποστοποίηση,  να φυτέψουν γλαστράκια που θα ομορφύνουν τα μπαλκόνια τους και πολλά άλλα.

Να σημειωθεί ότι από τις 2 Ιουνίου η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ έχουν ξεκινήσει και επίσημα την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων με κεντρικό σύνθημα «Δώσε αξία στα σκουπίδια σου». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης ξεκίνησε για συμβολικούς λόγους από χθες Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η προβολή  και των σχετικών τηλεοπτικών σποτ.