Η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός αποτελούν, δυστυχώς, ένα από τα ισχυρότερα συμπτώματα της γενικότερης νόσου του πολιτικού μας συστήματος και πολλές φορές συνδέθηκαν με το φαινόμενο της ανάπτυξης της διαφθοράς στην πολιτική.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή κυριαρχούν για χρόνια τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια»,ενώ αρκετές φορές προσπάθησαν να παρεισφρήσουν και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το «όπλο» των υποψηφίων που προέρχονται από αυτά είναι συνήθως το γνωστό όνομα του πατρός, της μητρός ή κάποιο έργο που μπορεί να έχουν αφήσει και, για κάποιους «αδιευκρίνιστους λόγους», ο ψηφοφόρος πρέπει να πιστέψει πως ο επίγονός του είναι ικανός συνεχιστής…

Το κριτήριο δεν είναι η ικανότητα αλλά η αναγνωσιμότητα, ελέω οικογενείας.Μικρή αξία έχει σε αυτές τις περιπτώσεις η προσωπικότητα,γιατί στην οικογενειοκρατία οι «επίγονοι» περιμένουν να λάβουν τα σκήπτρα των αξιωμάτων σχεδόν νομοτελειακά. Κληρονομικό δικαίωμα.Οι ψηφοφόροι και ο κομματικός μηχανισμός που κληρονομούν μέχρι και σήμερα αποδεικνύονται κατά κανόνα αρκετά για την εκλογή σε κάποιο αξίωμα,ενώ η εύκολη πρόσβαση στα ΜΜΕ, που επίσης κληροδοτείται, λειτουργεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Τα πράγματα όμως σήμερα, σε κάποια σημεία, έχουν αλλάξει. Ο ψηφοφόρος δεν θέλει πια κλειστά κλαμπ να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή του, ούτε φυτώρια «γόνων» και «επιγόνων.Γιατί ο ψηφοφόρος σήμερα έχει πια την ωριμότητα, ώστε να κρίνει τον ταγό του, όχι από τις γνωριμίες, τις υποσχέσεις και το όνομα, αλλά από το όραμα, τις γνώσεις και τις ικανότητες.Αδιαφορεί ο πολίτης για την ιστορία κάθε πολιτικού τζακιού και τη συνεχή κοινοβουλευτική παρουσία του.Το προνομιακό αυτό εφαλτήριο,η προίκα με χιλιάδες ονόματα ψηφοφόρων,που έχουν αποκτηθεί χάριν των γνωστών πελατειακών σχέσεων,εξασφαλίζουν μια θέση στους «τυχερούς» στη Βουλή και στην Αυτοδιοίκηση.Μια ανέξοδη καριέρα στην πολιτική.

Οι «προνομιούχοι» της πολιτικής θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να πληθύνονται, «να ζουν και να βασιλεύουν» σε πείσμα των νέων καιρών;

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο