Συναντήσαμε τον βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη συζητήσαμε για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, μας μίλησε για τη γνωριμία του με τον Αντώνη Σαμαρά και μας είπε πώς πήρε την απόφαση στα φοιτητικά του χρόνια να ιδρύσει τη ΔΑΠ στη Σχολή όπου σπούδαζε.

Είναι γεγονός πως έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Πιστεύετε ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της αυτοδυναμίας, χωρίς να αλλάξει τον εκλογικό νόμο;

Ξέρετε,κυρία Καραβοκύρη, στην Ελλάδα μάς αρέσει να μιλάμε διαρκώς για πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει δείξει ότι η ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα. Και αυτό προϋποθέτει ένα σταθερό πολιτικό σύστημα, αρά δυσκολεύομαι να δω ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είναι γεγονός επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί αυτήν τη στιγμή τη μοναδική πολιτική δύναμη με ξεκάθαρο σχέδιο διακυβέρνησης, όραμα και στρατηγική. Αυτό είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών μας αντιπάλων, γεγονός που κάνει ρεαλιστικό τον στόχο της αυτοδυναμίας με τον σημερινό εκλογικό νόμο.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Θεωρείτε πιθανό να υπάρξει θερμό επεισόδιο;

Οφείλουμε να είμαστε πραγματιστές. Εφόσον θέλουμε να διατηρήσουμε την εθνική μας αυτονομία και αυτοδιάθεση, πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να τις υπερασπιστούμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ενεργή διπλωματία, περιφερειακές συμμαχίες και κοινά συμφέροντα με τις χώρες της περιοχής. Γι’ αυτό πρέπει να προασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα σε κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό προχωράμε στη στρατηγική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αναβάθμιση των αποτρεπτικών μας δυνατοτήτων. Και για όσο διάστημα η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται τις σχέσεις της μαζί μας μέσα από ισορροπίες ισχύος, αυτή θα πρέπει να είναι και η στάση μας.

Πώς σχολιάζετε την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή και τις αναφορές του στα εθνικά ζητήματα;

Κυρία Καραβοκύρη, όταν οι πρώην πρωθυπουργοί πραγματοποιούν παρεμβάσεις, οφείλουμε πάντα να τους ακούμε. Νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής πολύ ορθά έθεσε το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η επίδειξη ενότητας κι εθνικής ομοψυχίας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις του καθενός. Και θα συμφωνήσω επίσης με τη ρήση του ότι πρέπει να διαβάζουμε σωστά τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία θέλει να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή, πράγμα το οποίο εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να συνεχίσουμε την ενεργή μας διπλωματία και την ενίσχυση των αποτρεπτικών μας δυνατοτήτων, γνωρίζοντας ότι, διεθνοποιώντας το ζήτημα, ενισχύουμε διαρκώς τις δικές μας θέσεις.

Πάμε να ξετυλίξουμε μαζί την πολιτική σας διαδρομή. Πού γεννηθήκατε;

Γεννήθηκα στην Αθήνα, στην περιοχή του Ζωγράφου, όπου μεγάλωσα και πήγα σχολείο. Είμαι ο μικρότερος γιος, θα έλεγε κανείς, μιας τυπικής τετραμελούς οικογένειας σε μια αστική συνοικία της Αθήνας, με στενούς όμως δεσμούς με το χωριό, την επαρχία και τις πατρικές ρίζες.

Οι ρίζες της οικογένειάς σας κρατούν από τη Μεσσηνία;

Οι ρίζες μας κρατούν από ένα χωριό στην περιοχή της Τριφυλίας, στο οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα το πατρικό μας σπίτι και στο οποίο συνεχίζουμε να πηγαίνουμε. Οι σχέσεις μας ήταν πάντα πολύ στενές με την περιοχή και με τους ανθρώπους της, αφού κάθε Πάσχα και καλοκαίρι τα περνούσαμε στο χωριό, όπου συνεχίζουμε να έχουμε φίλους και παρέες, πάμε για μπάνιο στη θάλασσα και κανονίζουμε βραδινές εξόδους. Με το χωριό συνδεόμαστε και μέσα από την καλλιέργεια της ελιάς, αφού κάθε χρόνο αναλαμβάνουμε τη συγκομιδή και την παραγωγή του λαδιού μας.

Από ό,τι καταλαβαίνω, δεν προέρχεστε από πολιτικοποιημένη οικογένεια…

Η οικογένειά μου δεν ήταν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη, δηλαδή πέραν του συνηθισμένου που συναντά κανείς σε τυπικές αστικές οικογένειες. Σίγουρα υπήρχαν οι πολιτικές προτιμήσεις, αλλά κανείς δεν είχε σκεφθεί να ασχοληθεί με την πολιτική. Όταν μάλιστα έμαθαν ότι σκοπεύω να ασχοληθώ ενεργά, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν μάλλον έκπληξης, αφού όλοι είχαν στο μυαλό τους ότι, για να προχωρήσει κανείς, χρειάζεται πολλά χρήματα και στενές πολιτικές σχέσεις με κάποιο κόμμα ή παράταξη.

Κι εσείς πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική;

Από τα πρώτα σχολικά χρόνια στου Ζωγράφου είχα ξεκινήσει να αναπτύσσω δραστηριότητα στα μαθητικά συμβούλια. Μάλλον πάντα είχα τη διάθεση και την επιθυμία να συμμετέχω ενεργά σε όσα συμβαίνουν γύρω μου, γιατί θεωρούσα ότι είναι χρήσιμο να εμπλέκεται κανείς σε όσα επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη ζωή μας.

Αυτό ήταν το αρχικό μου κίνητρο, ωστόσο στην πορεία ανακάλυψα ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό να μπορεί κανείς να ακούει όλες τις πλευρές, να αντιλαμβάνεται την οπτική των άλλων και να συνδυάζει απόψεις, ώστε τελικά να βρίσκουμε όλοι μαζί τις λύσεις που χρειάζονται και να προχωράμε.

Υπήρξε κάποια πολιτική φυσιογνωμία που καθόρισε την πολιτική σας πορεία;

Σίγουρα, μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές επιρροές που έχω δεχθεί είναι από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από τα πρώτα μου κιόλας πολιτικά βήματα στην ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας, νιώθω ότι με ξεχώρισε με τον δικό του τρόπο, με κάλεσε κοντά του και έτσι βρέθηκα δίπλα σε έναν ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα επιδραστικό πολιτικό, με ισχυρή προσωπικότητα και γνήσιο πατριωτισμό, ο οποίος με έμαθε να βάζω πάνω απ’ όλα τις ανάγκες του τόπου, της χώρας και των ανθρώπων της.

Πώς πήρατε την απόφαση να ιδρύσετε τη ΔΑΠ στη Σχολή σας;

Ήταν περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, εκείνη την εποχή ολοκλήρωνα μια σχετικά μικρή μου πορεία στην ΟΝΝΕΔ και εντόπισα το σημαντικό οργανωτικό κενό που υπήρχε στη Σχολή μου. Αμέσως δραστηριοποιήθηκα και βάλαμε τις πρώτες βάσεις της δικής μας οργάνωσης. Κοιτάζοντας πίσω αντιλαμβάνομαι ότι η ενασχόληση με τα κοινά μάλλον αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο για να αναδειχθούν οι ελλείψεις και τα ζητήματα, αλλά και για να διεκδικηθούν οι κατάλληλες λύσεις για κάθε πρόβλημα.

Αναμφισβήτητα, η Μεσσηνία είναι συνώνυμη με το ελαιόλαδο. Τι μέτρα λαμβάνονται για την κάλυψη των ελαιοπαραγωγών;

Το ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί ισχυρά εμπορικά πλήγματα και σίγουρα η πανδημία επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες. Πάντα όταν έχουμε να κάνουμε με πρωτογενή παραγωγή και αγροτικά προϊόντα, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες όπως προβλήματα στην ποιότητα ή στην ποσότητα, μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, φυτικές ασθένειες και άλλα ζητήματα. Είναι σημαντικό ο κρατικός μηχανισμός να έχει τις εφεδρείες και τις δυνατότητες να απορροφήσει ένα μέρος της ζημιάς και να στηρίξει τους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες και να ισορροπήσουν ξανά την επόμενη χρονιά. Σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιούμαι και εγώ, φροντίζοντας να είμαι δίπλα στους παραγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να εντοπίζουμε γρήγορα τα ζητήματα και να βρίσκουμε άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Η κυβέρνηση άλλωστε δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τη σημασία του πρωτογενούς τομέα και γι’ αυτό ένα μεγάλο μέρος της κρατικής στήριξης έχει στραφεί προς τα εκεί.

Πέρυσι, η Μεσσηνία «βούλιαξε» από τον τουρισμό. Φέτος, τι σημάδια υπάρχουν;

Τα στοιχεία που έχουμε για τη φετινή χρονιά δείχνουν ότι μάλλον θα έχουμε μία από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να μην εφησυχάζουμε, διότι πολλά έχουμε δει να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, αλλά, αντίθετα, να φροντίζουμε ώστε να θωρακίζουμε και να ενισχύουμε όσο περισσότερο γίνεται την περιοχή μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται δύο μεγάλες δράσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα: Αφενός το μεγάλο οδικό έργο που συνδέει την Καλαμάτα με την Πύλο και τη Μεθώνη και αφετέρου η ιδιωτικοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»,που επίσης πρόκειται να ξεκινήσει εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για έναν βουλευτή;

Έχω επιλέξει να εμπλέκομαι με την πολιτική σε πολύ μεγάλο βαθμό, συνεπώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ελεύθερος χρόνος, αφού προσπαθώ να αξιοποιώ κάθε ώρα της ημέρας. Η αλήθεια είναι ότι λείπω πάρα πολύ από το σπίτι, αφού καθημερινά έχω πολλές επαφές με πολίτες, φορείς και στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να δρομολογούνται και να επιλύονται τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας κάθε φορά. Επίσης, το κοινοβουλευτικό έργο είναι αρκετά πυκνό και φροντίζω να συμμετέχω σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εντός και εκτός Βουλής.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο