Η Αθήνα απαντάει με ψυχραιμία στην Άγκυρα και στις καθημερινές προκλήσεις της.

Σήμερα, σε νέες ακραίες προκλήσεις προχώρησε ο τουρκικός Τύπος, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «τουρκική κυριαρχία σε Ρόδο, Σάμο, Χίο και άλλα 6 νησιά».

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα», αναφερόμενες στο «μπαράζ» των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τα νέα προκλητικά δημοσιεύματα από τουρκικά ΜΜΕ φαίνεται πως έχουν τις «ευλογίες» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχει αλλάξει στρατηγική και με κάθε ευκαιρία -και χωρίς αιτία- επιτίθεται στην Ελλάδα, θέλοντας προφανώς να κερδίσει πόντους εντός των συνόρων της χώρας του ενόψει και των κρίσιμων εκλογών του Ιουνίου 2023.

«Μπαράζ» Τουρκικών δημοσιευμάτων με απίστευτα προκλητικούς ισχυρισμούς.

Η Τουρκία διεκδικεί 22 νησιά, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, όπου αναφέρεται ότι «με τη δύναμη της Λωζάνης» μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα MILLIYET γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος.

Αντίστοιχα η εφημερίδα YENI SAFAK λέει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα. Μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη. Τονίζει, δε, ότι «η σταρατιωτικοποίηση είναι απειλή».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών και ότι στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης. Μέσα σε αυτά είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος κ.α.