Γυναικείο άρωμα στη ΝΔ – Οι «σίγουροι» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το ένα μετά το άλλο, τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που μετέχουν στην κυβέρνηση ή στον κρατικό μηχανισμό δηλώνουν «παρών» στην εκλογική μάχη, με την ένταξη τους στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει δηλώσει πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει, καθώς η κυβέρνηση μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της. Μετά τις υποψηφιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Τάκη Θεοδωρικάκου στον Δυτικό Τομέα και στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας αντίστοιχα, αυτή τη φορά οι ανακοινώσεις είχαν έντονο γυναικείο άρωμα, δείχνοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να αυξήσει τα ποσοστά συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και η δικηγόρος, πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στην Εύβοια.

ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το σάλπισμα του Αλέξη Τσίπρα για την τελική ευθεία πριν από τις κάλπες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζει ρυθμούς τόσο στην ενδυνάμωση του κομματικού μηχανισμού, όσο και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Η Έφη Αχτσιόγλου, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι υποψήφια εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά θα κατέλθει στη μάχη του σταυρού. Ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθήνας μοιάζει ο πιο πιθανός προορισμός.

Η Ρένα Δούρου, επίσης μετά το πέρασμά της από την Περιφέρεια, θα κατέλθει στη μάχη του σταυρού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα είναι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας αναμένεται να δώσει τη μάχη είτε στην Αχαΐα είτε στα γνώριμα λημέρια της Α’ Πειραιά, καθώς είχε διατελέσει και γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο Νίκος Παππάς θα δώσει εκ νέου τη μάχη στον Νότιο Τομέα του Δήμου Αθήνας, ο Χρήστος Σπίρτζης θα συνεχίσει στην Ανατολική Αττική, ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Πειραιά, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Κώστας Ζαχαριάδης στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας και οιΔημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι υποψήφιοι στην Α’ Αθήνας.

Οι ηθοποιοί Μάριος Αθανασίου, Μαριάννα Τουμασάτου, Χάρης Μαυρουδής και Άννα Ελεφάντη είναι κοντά ή σχετικά κοντά στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «Ομπρελάρχες»

Η Θεανώ Φωτίου στον Νότιο Τομέα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Βόρειο, ο Νίκος Φίλης στην Α’ Αθήνας μαζί με τον Νίκο Βούτση και ο Δημήτρης Βίτσας στον Δυτικό Τομέα θα είναι οι «Ομπρελάρχες» των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέλλα Μπελιά, Άννα Κουρουπού, Μιχάλης Λόλης, Βαγγέλης Σκούφας θα είναι κάποιοι από τους εκπροσώπους της LGBD κοινότητας.

Σίγουροι πρέπει να θεωρούνται οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μουζάλας, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Γιώργος Τσίπρας, Όλγα Γεροβασίλη, Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Σταύρος Αραχωβίτης, τόσο για την υποψηφιότητά τους όσο και για την εν δυνάμει επανεκλογή τους.

ΠΑΣΟΚογενείς και λοιποί

Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει το κόμμα, τόσο προς τα ΠΑΣΟΚογενή όσο και προς τα αποκαλούμενα «καραμανλικά» στελέχη, είναι δεδομένη. Τα ονόματα του Στέφανου Τζουμάκα, του Νίκου Μαδεμλή, του Δημήτρη Σακελλάρη, αλλά και των πρώην υπουργών του Γιώργου Παπανδρέου, όπως του Σπύρου Κουβέλη, του Στέφανου Παμπούκη και άλλων, αναμένεται να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ίδια προσπάθεια γίνεται για να ενταχτούν ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αλλά και ο Γιώργος Βουλγαράκης, παρότι οι δύο τελευταίοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πολιτευτούν ξανά. Ενώ, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή δυνάμεων της οικολογίας και της φιλοζωίας.

Οι εκπλήξεις

Από το 2016 χρονολογείται το «φλερτ» της Κουμουνδούρου με τον «δράκο» του ελληνικού μπάσκετ, Παναγιώτη Γιαννάκη.Πιθανότατα τώρα είναι η στιγμή που ο Νικαιώτης στην καταγωγή προπονητής να ενταχθεί στις λίστες είτε της Α’ είτε της Β’ Πειραιά.

Επιπλέον καταβάλλεταιμεγάλη προσπάθεια να πειστεί ο Σταμάτης Κραουνάκης να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ (κατά πάσα πιθανότητα στο Επικρατείας), ενώσχεδόν δεδομένη θεωρείται και η συμμετοχή του Γιώργου Κιμούλη.

 Και δημοσιογράφοι

Αρκετοί είναι και οι δημοσιογράφοι που αναμένεται να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η Έλενα Ακρίτα είναι ένα πρόσωπο που όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφια. Η παρουσία της δημιουργεί καραμπόλες αλλά και πονοκέφαλο στους ήδη εκλεγμένους βουλευτές. Η Α’ Αθήνας ή ο Βόρειος Τομέας της Β’ μοιάζουν οι πιο πιθανοί προορισμοί της. Η Αναστασία Γιάμαλη στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, ο Φοίβος Κλαυδιανός στον Βόρειο, ο Θανάσης Κάππος και ο Δημήτρης Μανιάτης στην Α’ Αθήνας όπως και η Μάιρα Σαραντοπούλου στη μονοεδρική της Σάμου είναι προ των πυλών της μάχης του σταυρού.

ΠΑΣΟΚ

Ανανέωση σε πρόσωπα και κυρίως σε ηλικίες είναι το μήνυμα που εκπέμπει το αποτέλεσμα των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Η γενιά των σαραντάρηδων επελαύνει πλέον στο κομματικό σύμπαν και με ένα προσεγμένο «πολιτικό μείγμα έμπειρων και νέων στελεχών» παίρνει τη σκυτάλη από την «παλιά φρουρά».

Ο 36χρονος μηχανολόγος Ανδρέας Σπυρόπουλος, εκ των στενότερων συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι πλέον το «νούμερο 2» στην κομματική ιεραρχία, καθώς εξελέγη Γραμματέας του κόμματος με 88%. Σαρωτικός άνεμος ανανέωσης και στη σύνθεση του 31μελούς Πολιτικού Συμβουλίου, με νέα πρόσωπα να κατακτούν την πρώτη δεκάδα.

«Κυρίως, πρόκειται για πρόσωπα αυτοδημιούργητα, που το καθένα μέσα από την προσωπική του διαδρομή προσωποποιεί την κοινωνική ελληνική πραγματικότητα: Του braindrain, της δημιουργικής Ελλάδας και του πολιτισμού. Οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη υπηρέτησαν πρωτίστως την ανανέωση», σχολίαζαν από τη Χαρ. Τρικούπη.

Οι πέντε «εκλεκτοί»

Στην πρώτη πεντάδα εκλέχτηκαν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη:  Στέφανος Ξεκαλάκης (216 ψήφοι), Δημήτρης Μάντζος (184), Νίκος Μήλης (179), Ελένη Χρονοπούλου (178) και Αντώνης Σαουλίδης (169).

Με καλά «πλασαρίσματα» οι,Κώστας Χρυσόγονος (168), Πέτρος Ευθυμίου (157),Κώστας Σκανδαλίδης (153).

Από το κλίμα επιρροής του Ανδρέα Λοβέρδου, εκτός από τον ίδιο (114), εκλέχτηκαν οΓιάννης Μεϊμάρογλου (153) και η Χαρά Κεφαλίδου (133).

Ακολούθησαν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, οι «παπανδρεϊκοί»Φίλιππος Σαχινίδης,Τόνια Αντωνίου, Θ. Μαργαρίτης,Δ. Οικονόμου,Έφη Χαλάτση καιΠωλίναΛάμψα.

Επί ποδός… κάλπη!

Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε και επίσημα το ΠΑΣΟΚ σε προεκλογική ετοιμότητα. Στον 6ο όροφο της Χαρ. Τρικούπη, είναι πεπεισμένοι ότι το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να αιφνιδιαστούν. Οι τελευταίες εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων, που σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι έτοιμα, και με τη διαμόρφωση του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να χάσει έδαφος από το θετικό κλίμα που επικρατεί για το κόμμα του, ιδιαίτερα ενόψει της θερινής ραστώνης, και γι’ αυτό κάλεσετα στελέχη του «να βάλουν στον πάγο» τα σχέδια για διακοπές και να βρεθούν κοντάστην κοινωνία. «Ο δημοκρατικός κόσμος αναζητά μία νέα ελπίδα και απέδειξε ότι αγκαλιάζει το εγχείρημα της αναγέννησης της παράταξης. Και εμείς, από την πλευρά μας, δεν έχουμε άλλο περιθώριο –ούτε δικαιολογία– να τους απογοητεύσουμε. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψουμε πρωταγωνιστές», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο