Είναι από τους βουλευτές που δεν περνάει απαρατήρητος. Είναι γιατρός, πιστεύει στον Θεό και δεν έχει «ξύλινη γλώσσα». Ο λόγος για τον Κώστα Μπλούχο, ο οποίος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στη Δράμα, για τον «ορισμό» της πολιτικής αλλά και για τη συνάφειά της με την ιατρική.

Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει θερμό επεισόδιο εντός του καλοκαιριού;

Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό. Νομίζω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι στη γωνία της εσωτερικής του πολιτικής σκηνής. Στριμωγμένος οικονομικά και δημοσκοπικά. Ο Ερντογάν ξέρει καλά το μέγεθος της ζημιάς που θα πάθει η χώρα του αν τολμήσει και μας επιτεθεί. Ξέρει επίσης, από τις ντροπιαστικές για τη Ρωσία υποχωρήσεις στο πεδίο της μάχης, ότι ο πόλεμος είναι κάτι που, αν το ξεκινήσεις, δεν μπορείς εύκολα να το σταματήσεις.Γνωρίζω ακόμη ότι όλα όσα λέει η γειτονική μας χώρα μοιάζουν με εξαγωγή προβλημάτων προς τα έξω…

Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει;

Αυτό που με προβληματίζει έντονα είναι ότι δεν υπάρχει κόσμος της πολιτικής στη γειτονική χώρα ο οποίος να εκφράζει λόγο μετριοπάθειας. Η πολιτική σκηνή της Τουρκίας εκφράζει σε μεγάλο της μέρος έναν εθνικιστικό λόγο, γεμάτο δικαιωματισμό και αδιαλλαξία. Αυτός είναι και ο λόγος που εξοπλιζόμαστε πλέον.Η συμπεριφορά της Τουρκίας, αντικειμενικά, ενισχύει την τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων. Ότι δηλαδή το casusbelli δεν είναι κενό περιεχομένου. Αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να υπάρχει μία διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου,εμείς πάντοτε είμαστε ανοιχτοί. Παρά τις διαφορές μας, η επιλογή μας είναι να συνομιλούμε.

Να περάσουμε και στην εσωτερική μας επικαιρότητα, όπου το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει η εκλογολογία. Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να πιάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει στις δεύτερες εκλογές, ποιος θα ήταν καταλληλότερος «κυβερνητικός εταίρος»;

Η χώρα μας πάει πολύ καλά, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλύτερα δεν γίνεται. Όλη η κυβέρνησή αντιμετώπισε πολυεπίπεδες κρίσεις και ανταποκριθήκαμε. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είναι θεσμικός και το θέμα της προκήρυξης εκλογών πριν από τον επόμενο Μάιο του 2023 είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, όχι του βουλευτή Δράμας ή οποιουδήποτε άλλου! Και σας διαβεβαιώνω πως, όποτε γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και θα καθορίζει κάθε εξέλιξη. Κανένας δεύτερος και κανένας τρίτος. Για οτιδήποτε άλλο, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Να περάσουμε στη δική σας πορεία, τώρα. Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια στη Δράμα;

Η παιδική μου ηλικία χαρακτηρίζεται από ανέμελα χρόνια, παιχνίδι στην πλατεία του χωριού, διάβασμα, αλλά και ταυτόχρονα να βρίσκομαι δίπλα στους γονείς μου, τον κύριο Δημήτρη και την κυρία Ελένη στα χωράφια.

Το διασκεδάζατε αυτό ως παιδί;

Ναι, και ίσως οι ώρες που βοηθούσα τους γονείς μου να ήταν για μένα και οι καλύτερες της μέρας, διότι ήμουν δίπλα σε δύο ανθρώπους που θαύμαζα, που με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα, που μου έμαθαν την περπατησιά μου, να σέβομαι τον μόχθο και τον κόπο του συνανθρώπου μου και να προσφέρω.

Μιλάτε με μεγάλη ευαισθησία και συγκίνηση για εκείνα τα χρόνια…

Αυτές οι αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια με ακολουθούν έως σήμερα.

Η οικογένειά σας ήταν πολιτικοποιημένη;

Ναι… Πολιτικοποιημένη με την έννοια της αγάπης στα κοινά. Όχι με την έννοια που συνηθίζουμε να δίνουμε λόγω διάχυτης αριστεροφροσύνης. Η οικογένειά μου αγαπούσε την νοικοκυροσύνη, την ευημερία και την κοινωνική ευτυχία μας, εκεί στο χωριό μας…

Από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο γίνατε χειρουργός;

Την έγνοια στον συνάνθρωπο, που τη χρωστώ στους γονείς μου και τους δασκάλους μου.

Γιατί επιλέξατε την ιατρική και τι σημαίνει για εσάς το να είστε γιατρός;

Από μικρός μου άρεσε η ενασχόληση με δύσκολα πράγματα. Και η ιατρική δεν είναι παίξε-γέλασε. Είναι διακονία και ασκητική!

Ως γιατρός, υπάρχει κάποιο δύσκολο περιστατικό που σας έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη;

Υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές όλα αυτά τα χρόνια. Προσωπικά, η δυσκολία που αντιμετωπίζωείναι όταν σε εφημερία διακομίζουν παιδιά τραυματισμένα από κάποιο ατύχημα ή με άλλα θέματα υγείας και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ακόμη και σήμερα, μετά από 20 και πλέον χρόνια ιατρικής μου πορείας, δεν έχω καταφέρει να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου κάθε φορά που αντικρίζω ένα τέτοιο περιστατικό.

Πιστεύετε στον Θεό;

Χωρίς Θεό δεν υπάρχουμε… Αλλά να θυμάστε… Θεός είναι οι άλλοι άνθρωποικαιστα μάτια τους πρέπει να βλέπουμε τον Χριστό.

Ως επιτυχημένος γιατρός με προδιαγεγραμμένη καριέρα, πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε με την πολιτική;

Αγάπη στα κοινά… Διάθεση για προσφορά. Με αφορμή κυρίως την κατάσταση στο ΕΣΥ, όπου η αξιοσύνη ταβανώνει εύκολα δίπλα στην αναξιότητα και την αναξιοπρέπεια… Τα προβλήματα στην υγεία, τα προβλήματα στην παιδεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ. είναι όλα πολιτικά προβλήματα. Και πρέπει να ξέρεις από πολιτική για να τα δεις και να τα παλέψεις…

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Η τέχνη να είσαι ενεργός πολίτης και να παλεύεις για το «κοινόν της πόλεως». Πολιτική είναι τα πάντα. Κυρίως, όμως, πολιτική είναι οι σχέσεις των προσώπων. Ο έρωτας με τους ανθρώπους… Τα κοινά οράματα, τα κοινά όνειρα, η αγάπη για τον τόπο. Και η προσπάθεια να είσαι πολίτης κι όχι υπήκοος ή απρόσωπος. Θυμάμαι έναν παλιό ορισμό που έδωσε ο δάσκαλος Κώστας Ζουράρις… Πολιτική είναι να είσαι ενεργός πολίτης.

Έχω παρακολουθήσει αρκετές από τις παρεμβάσεις σας στη Βουλή. Κι ομολογώ πως δεν έχετε «ξύλινη γλώσσα». Κάθε ομιλία σας έχει συναίσθημα. Διαβάζετε πολύ;

Ευχαριστώ που με παρακολουθείτε. Διαβάζω, ναι… Πολλές εφημερίδες και πολλά βιβλία. Πρόσφατα ένας εκ των συνεργατών μου μού πρότεινε να διαβάσω το βιβλίο του Κώστα Ζουράρι «Εισαγωγή στην απογείωση της πολιτικής». Έτερος των συνεργατών μου μού δώρισε έναν θησαυρό: το βιβλίο του Ζήσιμου Λορεντζάτου «Collectanea». Αν δεν τα γνωρίζετε, προτείνω ανεπιφύλακτα σ’ εσάς και στους αναγνώστες να καταφύγουν σε αυτά. Πρόκειται για αριστουργήματα ελληνικού πολιτικού και πολιτιστικού λόγου. Ομοίως, συμβουλεύομαι συχνά τα κλειδιά του Οδυσσέα Ελύτη: «Εν λευκώ» και «Ανοιχτά Χαρτιά». Ειδικά «Τα δημόσια και τα ιδιωτικά».

Γράφετε μόνος σας τις ομιλίες σας;

Ναι, γράφω, όσο μπορώ και όσο προλαβαίνω, θέλω τα κείμενα να είναι δικά μου και, όταν δεν γίνεται αυτό, η βασική γραμμή του κειμένου θέλω να έχει το αποτύπωμά μου.Η ομιλία είναι βασικός τρόπος έκφρασης των θέσεων του βουλευτή, για να συμβάλει στις διαδικασίες παραγωγής νομοθετικού έργου. Δεν μπορεί να είναι «ξύλινος» ο λόγος, οφείλει να είναι άμεσος, να εκφράζει τον πολίτη, διαφορετικά τον απομακρύνει από τη διαδικασία την κοινοβουλευτική, πράγμα που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στην ελληνική κοινωνία.

Ως βουλευτής πλέον κάνετε ακόμα «δύσκολες» εφημερίες;

Έχω περάσει πολλές «δύσκολες» εφημερίες. Οι πιο δύσκολες όμως για μένα είναι όταν σου φέρνει το ασθενοφόρο τραυματία και δεν προλαβαίνεις να κάνεις κάτι, διότι έχει ήδη υποκύψει στα τραύματά του. Εκεί «θυμώνεις» με τον εαυτό σου χωρίς να φταις, γιατί δεν πρόλαβες να κάνεις τίποτε για να τον σώσεις.Είμαι γενικός χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας επί 20 συναπτά έτη.

Πληρώνεστε από το Νοσοκομείο;

Αυτήν τη στιγμή μπορώ και προσφέρω αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μου στο Νοσοκομείο μας, επειδή η Βουλή επέτρεψε σε όλους τους βουλευτές ιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Δημόσια Υγεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή το τελευταίο διάστημα;

Δύο προσωπικές δυσκολίες έζησα πρόσφατα. Η μία ήταν η αναγγελία της εκδημίας της μητέρας μου, πριν από έξι μήνες, και η δεύτερη ήταν όταν ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εκφώνησα και συμμετείχα στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη μας, πριν από 40 μέρες περίπου. Ένας άνθρωπος με τον οποίο κουβέντιαζα με πολλή αγάπη, δυο μέρες πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του… Επέλεξα να του μιλήσω σε δεύτερο ενικό πρόσωπο. Διότι, όπως λένε και στην Εκκλησία, όλοι εν Χριστώ είναι ζωντανοί.

Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει για τη Δράμα;

Να αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου να εκπροσωπήσω κάθε Δραμινό, σε κάθε μικρό ή μεγάλο καλό έργο. Να συμβάλω στο να γίνει η Δράμα μια σύγχρονη κοινωνία με αίσθηση πόλης. Με πολίτες και με πολιτισμό. Να δώσω την ψυχή μου στον τόπο μου, για τους συμπατριώτες μου.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο