O διευθυντής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος είναι ένα από τα πρόσωπα που σηματοδοτούν την ανανέωση που επιδιώκει η ηγεσία της παράταξης. Σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των εσωκομματικών διαδικασιών, επισημαίνει ότι «στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προχωράμε όλοι μαζί ενωμένοι για τον μεγάλο στόχο, την επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης στο πολιτικό προσκήνιο» και καταθέτει συγκεκριμένη άποψη για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Η ανανέωση σε πρόσωπα και ηλικίες είναι το χαρακτηριστικό της νέας ανθρωπογεωγραφίας του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι την ώρα των εκλογών μπορείτε «να παλέψετε στα ίσα» με το ισχυρό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;

Αποτελεί εξαιρετικά ελπιδοφόρα και αισιόδοξη εξέλιξη, συνολικά για το πολιτικό σύστημα της χώρας, η ενεργός συμμετοχή εκατοντάδων νέων πολιτών στις κομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η αισιοδοξία και ο θετικός αντίκτυπος της παραπάνω εξέλιξης μάλιστα μεγαλώνουν, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών είναι νέοι επαγγελματίες με σημαντική σταδιοδρομία σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, άνθρωποι που ζουν μέσα στις κοινωνίες και δεν είναι διαδρομιστές των κομματικών γραφείων. Πιστεύουν στην αξία της πολιτικής να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να διαμορφώνει και να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, ως λειτούργημα και όχι ως επαγγελματική ενασχόληση. Μία νέα κουλτούρα λοιπόν στην πολιτική ζωή της χώρας, που θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στα σύγχρονα αιτήματα των πολιτών.

Πώς ερμηνεύετε τα μηνύματα των εσωκομματικών διαδικασιών και ειδικά τη διαμόρφωση των ισορροπιών στα κομματικά όργανα;

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες που προηγήθηκαν τους προηγούμενες έξι μήνες, με απανωτές εκλογικές διαδικασίες κάθε μεγέθους, άφησαν ένα πολύ θετικό αποτύπωμα, χωρίς κανένα ίχνος αμφισβήτησης και κυρίως σε κλίμα ενωτικό. Το μήνυμα, όπως εκφράστηκε και υλοποιείται από την ηγεσία του κόμματος, ήταν ένα και μοναδικό: Ότι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προχωράμε όλοι μαζί ενωμένοι για τον μεγάλο στόχο, την επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης στο πολιτικό προσκήνιο. Για να το πετύχουμε, είναι αναγκαία η συσπείρωση όλων των δυνάμεων της παράταξης και όλων των γενεών, νεότερων και εμπειρότερων. Αυτό το μείγμα νεανικού ενθουσιασμού και δυναμικής, μαζί τη σοφία των πιο έμπειρων στελεχών, θα δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μεγάλη επιστροφή. Στο πλαίσιο αυτό, ουδείς ενδιαφέρεται για εσωκομματικές ισορροπίες και μικροανταγωνισμούς.

Ποια είναι τα πολιτικά περιθώρια για το ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξουν μετεκλογικές συνεργασίες;

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μιλάμε για «περιθώρια» μετεκλογικών συνεργασιών, καθώς η έννοια «περιθώρια» έχει ευρεία ερμηνεία και τα περιθώρια μπορεί και «ξηλωθούν». Έχουμε θέσει ρητά το πλαίσιο πάνω στο οποίο ενδεχομένως μπορεί να βασιστεί η συγκρότηση μίας συμμαχικής κυβέρνησης και δεν χωρούν εκπτώσεις σε αυτό. Εφόσον λοιπόν ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μας αναδείξει σε ρόλο πρωταγωνιστή με ένα ισχυρό ποσοστό, θα καταθέσουμε το προγραμματικό μας πλαίσιο, τις πολιτικές μας προτεραιότητες, ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και πάνω σε αυτά θα βασιστεί μία ενδεχόμενη συζήτηση. Φιλοδοξούμε επίσης να έχουν και τα μέλη μας λόγο σε τέτοιες κομβικής σημασίας αποφάσεις. Επιδίωξή μας είναι οι ιδέες μας να αποτελέσουν πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας και να εφαρμοστούν, αλλά αυτό δεν θα γίνει με κάθε κόστος ή με ιδεολογικές παραχωρήσεις και αξιακές εκπτώσεις.

Θα είστε, όπως όλα δείχνουν, υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη. Γιατί θα πρέπει να σας εμπιστευτούν οι συμπολίτες σας;

Στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, είναι αναγκαία η επιστράτευση όλων των στελεχών της παράταξης, ώστε να δώσουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή, με παρουσία στα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη τη χώρα. Έχουμε την τύχη να διαθέτει η παράταξη πληθώρα ικανών στελεχών, τα οποία αξίζει οι πολίτες να τα εμπιστευτούν με την ψήφο τους. Στοιχεία όπως η διάθεση προσφοράς προς την πατρίδα, η ακεραιότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων, η τήρηση των κανόνων της ηθικής και ο αυτοσεβασμός στο αξίωμα πρέπει να εντάσσονται στο αξιακό λεξιλόγιο κάθε υποψηφίου που επιδιώκει να εκπροσωπήσει την παράταξη αλλά και τον ελληνικό λαό. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, μπορεί να έχει πληγωθεί στο παρελθόν, αλλά σήμερα έχει ανάγκη από νέο πολιτικό προσωπικό, που θα θέσει τις προτεραιότητες του μέλλοντος και θα τις εφαρμόσει για να μην παραμείνει και πάλι ουραγός των εξελίξεων και της ανάπτυξης. Οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν και πάλι την πολιτική και είναι στο χέρι όσων εμπλέκονται ενεργά να το αποδείξουν στην πράξη.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο