Ο Ιωάννης Λαγός ζήτησε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να ανοίξει την πόρτα της φυλακής.

Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών, ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή επικαλέστηκε το γεγονός ότι είναι εν ενέργεια ευρωβουλευτής και ζήτησε από τους δικαστές να ανάψουν το πράσινο φως για να βγει από τη φυλακή ώστε να ασκήσει τα καθήκοντα του στην Ευρωβουλή.

Ο κατηγορούμενος παίρνοντας το λόγο δήλωσε αθώος και επιχειρηματολόγησε υπέρ της αποφυλάκισης του σημείωσε τον κίνδυνο να έχει εκτίσει την ποινή που του έχει επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο πριν ολοκληρωθεί το Εφετείο.

«Από το 2019 είμαι εκλεγμένους ευρωβουλευτής. Όταν βρήκε η πρωτόδικη απόφαση βρισκόμουν στο Βέλγιο έξι μήνες. Δεν προσπάθησα ποτέ να φύγω και να αποφύγω τη δικαιοσύνη. Γύρισα πίσω. Δεν δημιούργησα κανένα πρόβλημα. Δεν είμαι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Αν ένας ενεργεία ευρωβουλευτής δεν δικαιούται αναστολή, τότε δεν τη δικαιούται κανένας πολίτης. Καταργείται. Έδινα το «παρών» αδιαλείπτως στην αστυνομία τρεις φορές το μήνα και μετά έδινα το «παρών» στις Βρυξέλλες. (…) Εκτός του όχι επί της ουσίας την έδρα μου – γιατί θεωρητικά την έχω – έχω υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία» είπε σημειώνοντας πως μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν συνεργάτες του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες. «Το μόνο κακούργημα που διέπραξαν είναι ότι είναι συνεργάτες μου», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας:

«Προέβην σε απεργία πείνας στις φυλακές Δομοκού για να προχωρήσει και να γίνει το Εφετείο. Γιατί αν το Εφετείο αυτό διακοπεί, αναβληθεί ή αν διαρκέσει μεγάλο διάστημα, εγώ θα έχω εκτίσει παντελώς άδικα την ποινή και θα είναι σαν μην χρειάζεται να γίνει». Ακόμη, είπε: «Αν το δικαστήριο σας κρίνει ότι είμαι αθώος, αν κρίνει ότι έχω ένα ελαφρυντικό το μεγαλύτερο μέρος της ποινής το έχω εκτίσει». Ο κρατούμενος ευρωβουλευτής ζήτησε αναστολή της ποινής του λέγοντας απευθυνόμενος στο δικαστήριο: «Να μου δώσετε την δυνατότητα να εκτελέσω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής».

Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος του Ι. Λαγού, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί.

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος Ελπιδοφόρος Καλαρίτης ζήτησε με τη σειρά του να αποφυλακιστεί επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Το δικαστήριο βρίσκεται από το πρωί σε συνεχείς διακοπές αναζητώντας δικηγόρους που θα αναλάβουν τους κατηγορούμενους που δεν έχουν υπεράσπιση. Όπως εξήγησε η πρόεδρος κανείς δικηγόρος δεν αναλαμβάνει και για το λόγο αυτό ,προκειμένου να μη χαθεί χρόνος, προχώρησε στην εξέταση των αιτημάτων των κατηγορουμένων.