Σπήλιος Λιβανός και Θεοδώρα Τζάκρη περιγράφουν όσα έγιναν στην επεισοδιακή κοινοβουλευτική του ΝΑΤΟ.

Στον ΑΝΤ1 μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, για την αντιπαράθεση που είχαν Έλληνες βουλευτές με τον Χουλουσί Ακάρ, σε διεργασίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ήρθε να εξηγήσει ποια είναι η πολιτική της χώρας του για τα αμυντικά θέματα. Η τοποθέτηση του διήρκεσε αρκετή ώρα. Ένα κομμάτι αφορούσε την Ελλάδα και είπε πως η Τουρκία θέλει ειρηνικές και συνεργατικές σχέσεις με την Ελλάδα».

«Πήρα τον λόγο και εκ μέρους και των συναδέλφων, κατέρριψα ένα – ένα τα επιχειρήματα του κ. Ακάρ και έτσι ακούστηκαν τα ελληνικά επιχειρήματα»  προσέθεσε ο κ. Λιβανός.

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων, «είπαμε ότι δεν μπορεί η χώρα που επί δεκαετίες έχει casus belli και απειλεί μια χώρα – σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί μια χώρα που κάνει διαρκώς υπερπτήσεις, δεν μπορεί όταν καταλαμβάνει παράνομα από το 1974 μέρος της Κύπρου και μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί μια χώρα που έχει όχι μόνο μια ρητορική, αλλά μια επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας, να υποστηρίζει πως σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Δείτε όσα είπε στον ΑΝΤ1

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την αντιπαράθεση με τον Χουλουσί Ακάρ.

«Χθες ήταν  η πρώτη μέρα των συνεδριάσεων της Ειδικής Επιτροπής, και κατά τη συζήτηση των θεμάτων περί εξωτερικής πολιτικής, που κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χουλουσί Ακάρ, απρόκλητα έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, προσέθεσε ότι κάποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν υιοθετήσει μία ρητορική εντάσεων, και υποστήριξε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ ενισχύουν την τρομοκρατία. Στο τέλος, και απαντώντας στις δικές μας ερωτήσεις μας είπε “και τί θέλετε να κάνουμε, και εμείς παραβιάζουμε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, επειδή και εσείς μας προκαλείτε”» ανέφερε αρχικά η κ. Τζάκρη.

«Τοποθετηθήκαμε για όλα τα θέματα, ξεκινώντας από την πολιτική της Τουρκίας, και τονίσαμε την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, όπως και για τις αποβατικές ασκήσεις της γειτονικής χώρας στα παράλια. Η Τουρκία επιδίδεται σε μία πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, που αυτό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη και για την αεροπλοΐα πάνω από το Αιγαίο, και δημιουργεί και ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Σήμερα θα δούμε τον Σοϊλού και θα επισκεφθούμε και δύο βάσεις του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

«Σε κάθε ευκαιρία η ελληνική αντιπροσωπεία εξηγεί τις ελληνικές θέσεις και οι κάθε φορά οι αντιπαραθέσεις με την Τουρκία μονοπωλούν όλες τις συζητήσεις», κατέληξε.

Δείτε όσα είπε στο MEGA