Στις προοπτικές ανάπτυξης αλλά και στα πλεονεκτήματα του οινοτουρισμού στη χώρα μας στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σε παρέμβασή του στην εκδήλωση «Οινοτουρισμός: η επόμενη μέρα» που διοργάνωσε η «Αχαϊκή Αναπτυξιακή ΑΕ».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ο οινοτουρισμός στη χώρας έχει το πλεονεκτήματα ότι οι αμπελώνες από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν αναπτυχθεί σε πανέμορφα φυσικά τοπία, εκεί όπου τώρα βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι και ιερά από την κλασική ή τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.

Αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει στον κλάδο το ΥΠΑΑΤ μέσω των προγραμμάτων Leader και σημείωσε ότι ένα σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε δράσεις που ενισχύουν τον αγροτουρισμό, ενώ είναι σε εξέλιξη προδημοσίευση για το πρόγραμμα Αγροτουρισμού με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι μέσω της αρμόδιας γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, έχουν γίνει 89 παρεμβάσεις για 50 οινοποιεία από το πρόγραμμα Leader, και υπογράμμισε ότι στα 31 χρόνια του ευρωπαϊκού αγροτικού ταμείου έγιναν 216 επενδύσεις Leader για οινοποιεία, καλύπτοντας το 50%-75% της δαπάνης.

Αναφερόμενος στην πρόταση για Διατοπικό Πρόγραμμα Οινοτουρισμού είπε ότι μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από τη μετατροπή επισκέψιμων οινοποιείων σε «κόμβους» διασύνδεσης του τοπικού πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

«Απαιτείται η σύνταξη μιας μελέτης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, με τη συμμετοχή των φορέων του κλάδου, ώστε να καθοριστούν βήμα – βήμα οι δράσεις που θα ενταχθούν σε αυτόν τον Εθνικό Σχεδιασμό», δήλωσε σχετικά.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε στις επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει ο οινοτουρισμός και επισήμανε ότι από τη στιγμή που γίνει συνειδητή επιλογή, τότε θα συμβάλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.