Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό την Πέμπτη, εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Δύσης πως «προσπαθεί να κάνει τη Μολδαβία μια δεύτερη Ουκρανία».

«Προσπαθούν σαφώς να μετατρέψουν τη Μολδαβία σε μια δεύτερη Ουκρανία», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας το αίτημα της συγκεκριμένης χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ. «Η κυβέρνηση της Μολδαβίας μας ικετεύει από τη μια για καλές συμφωνίες στην προμήθεια αερίου και μετά μας απειλεί πως αν δεν κάνουμε παραχωρήσεις στο αίτημά τους, τότε θα ενταχθούν στην ΕΕ» είπε ο Λαβρόφ.

Για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία που έχουν «παγώσει», ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε πως το ίδιο το Κίεβο έχει υπογράψει ότι δεν επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. «Ακόμη δεν καταλαβαίνουμε τι είδους οδηγίες λαμβάνει ο Ζελένσκι από τους δασκάλους του στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο», δήλωσε.

Για το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Λαβρόφ ανέφερε πως «δεν ξέρω αν δοθεί στην Ουκρανία οδικός χάρτης για την προετοιμασία της ένταξης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα σημαίνει μόνο ένα πράγμα, ότι η ΕΕ είναι για άλλη μια φορά έτοιμη να κλείσει τα μάτια σε όλα τα κριτήριά της που πάντα υπήρχαν για τους υποψηφίους και είναι έτοιμη να καθοδηγηθεί αποκλειστικά από γεωπολιτικές σκοπιμότητες».

Ο ίδιος, εξέφρασε ακόμη, την ελπίδα ότι οι στρατιωτικοί στη Δύση κατανοούν όλους τους κινδύνους που συνδέονται με την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία. «Ελπίζω πραγματικά ότι εκτός από τους πολιτικούς που ανεύθυνα απαιτούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ό,τι θέλει, υπάρχουν ακόμη στρατιωτικοί που καταλαβαίνουν τι διακυβεύεται και που κατανοούν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό», είπε αρχικά και πρόσθεσε ότι «ο Ζελένσκι λέει: δώστε μου όπλα μεγάλου βεληνεκούς, δεν θα επιτεθώ σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θεωρεί ότι η Κριμαία είναι έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας; Και πιστεύει ότι το Ντονμπάς είναι έδαφος των Λαϊκών Δημοκρατιών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ;».

Επιπλέον, τόνισε, πως αρκετά από τα όπλα που στέλνουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία, έχουν ήδη αρχίσει να πωλούνται στη μαύρη αγορά. «Τα έχουμε δει να κυκλοφορούν σε Αλβανία και Κόσοβο», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.