Με ποιους συζητά για τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας

Χτύπησε το «καμπανάκι» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην ΕΡΤ, προειδοποιώντας τον αφενός να μην παίξει το παιχνίδι της απλής αναλογικής, θυμίζοντάς του ότι το κόμμα του είχε καταψηφίσει την απλή αναλογική, άρα δεν έχει καμία λογική η δήλωση «ότι οι προθέσεις όλων θα κριθούν στις πρώτες εκλογές».

Εξήγησε δε –με άκρως ειρωνικό ύφος– ότι «ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι εκλεγμένος από τον λαό άρα είναι και πρωθυπουργός, κάτι που δεν θα το αλλάξει ο κύριος Ανδρουλάκης», απαντώντας στη φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν θα συνεργαστώ με κυβέρνηση συνασπισμού που θα έχει πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα», προτρέποντάς τον να μη διατηρεί αλαζονική συμπεριφορά.

Μιας και η ΝΔ ως πρώτο κόμμα δεν θα λάβει το μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές στις πρώτες εκλογές, ο πρωθυπουργός του ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει σε αλισβερίσι για κυβέρνηση συνεργασίας στις πρώτες εκλογές και του συνέστησε να μην μπει και αυτός, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «ανήθικο» βάσει της στάσης της Χαριλάου Τρικούπη στην απλή αναλογική. Ουσιαστικά, τον κάλεσε να μην παίξει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει μέσω των πρώτων εκλογών να καρπωθεί τα «οφέλη» για να πλήξει την κυβερνώσα παράταξη.

Η αλήθεια είναι ότι κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκινήσει μία παραφιλολογία ότι, σε περίπτωση συγκυβέρνησης, θα είναι πρωθυπουργός κοινής αποδοχής ο κ. Ανδρουλάκης και όχι ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας μάλιστα τους Γ.Στουρνάρα ή Μ.Σχοινά.

«Εκλεκτός» ο Βενιζέλος

Όμως μια πανέξυπνη κίνηση του Κ. Μητσοτάκη «αποσυντόνισε» τη Χαρ. Τρικούπη σχετικά με τη στρατηγική του κόμματος προς τις εκλογές. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου για μέλος της Επιτροπής Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία θέση που δίνει κύρος και αίγλη στο πρόσωπο που την λαμβάνει. Με την μέθοδο λοιπόν της «καραμπόλας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγεται τόσο στον χώρο του Κέντρου όσο και στον σκληρό πυρήνα επιρροής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μιας και είναι γνωστό ότι ο κ. Βενιζέλος υπήρξε μέντοράς του.

«Παλαιόθεν» το… φλερτ

Παλαιότερα, να θυμίσουμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου στην ηγεσία του ΟΟΣΑ, μία εξίσου σημαντική κίνηση που εντάσσεται στο διαρκές «φλερτ» της κυβέρνησης με σημαίνοντα στελέχη της Κεντροαριστεράς. Όπως είναι κατανοητό, η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για άνοιγμα σε στελέχη του κεντρώου και κεντροαριστερού χώρου έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες διείσδυσης στον χώρο όπου μέχρι πριν από χρόνια κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ. Στελέχη πρώτης γραμμής που δεν εμφανίζονται, πλέον, στο ΠΑΣΟΚ ούτε στο πρόσφατο Συνέδριό του, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Μανιάτης, βρίσκονται ψηλά στη λίστα του Μεγάρου Μαξίμου καθώς σηματοδοτούν το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, για το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, μίλησε ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξή του.

Επιδιώκοντας να συμβολίσει το μεταρρυθμιστικό πρόσωπο της κυβέρνησης και να τονίσει τον κεντρώο χώρο, στον οποίο θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ.Μητσοτάκης προκρίνει την παραμονή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Πιερρακάκη, στον οποίο και θα αναθέσει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου κατά την προεκλογική περίοδο.Υποψήφιοι επίσης έχει συμφωνηθεί και θα είναι οι προερχόμενοι από τον χώρο του Κέντρου-Κεντροαριστεράς Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Δυτικός τομέας) και Τάκης Θεοδωρικάκος (Νότιος)

Πρώτος στον«χορό»;

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η παραίτηση του Σπύρου Καρανικόλα, πρώην εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, δεν είναι τυχαίο γεγονός και σχετίζεται με τα παραπάνω. Ο κ. Καρανικόλας παραιτήθηκε από τη θέση του για να στηρίξει ενεργά τον Ανδρέα Λοβέρδο και,άμα τη αναλήψη της προεδρίας του κόμματος από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τέθηκε στο περιθώριο, όπως και άλλα νέα πρόσωπα. Οι πληροφορίες τον φέρνουν να συζητάει και με τη Νέα Δημοκρατία την περίπτωση καθόδου στα ψηφοδέλτιά της, καθώς, εκτός ότι είναι νέος και άφθαρτος, συνάδει με το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία αποσυσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ενισχύεται και με το διαρκές «φλερτ» ορισμένων ηγετικών στελεχών με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική της σύμπλευσης μετεκλογικά.

 

του Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο