Την αισιοδοξία της για την πορεία του τουρισμού εκφράζει, σε συνέντευξή της στο «Π», η Σοφία Ζαχαράκη η οποία τονίζει πως «η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως», σημειώνοντας πως η μάχη που δίνεται είναι συνεχής.

Τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν κομβικό σημείο για την ανάκαμψη της οικονομίας λόγω των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Ποια είναι η μέχρι στιγμής εικόνα που υπάρχει; 

Τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη ρεαλιστική αισιοδοξία που είχαμε για τη φετινή τουριστική χρονιά, και μάλιστα έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, και πλέον ρωσικής εισβολής και παγκόσμιας ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Ο τουρισμός μας απέδειξε και αποδεικνύει την αντοχή του, και αυτό δεν έγινε τυχαία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο 5 τουριστικό brand παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται στις στοχευμένες ενέργειες και συνεργασίες που αναπτύξαμε από την αρχή της χρονιάς. Η φετινή κατεξοχήν τουριστική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα, όπως είχαμε άλλωστε δεσμευθεί, και πολύ πιο δυναμικά. Οι διεθνείς αερομεταφορείς έχουν προσθέσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας, ισχυροί touroperators εκτιμούν μεγάλη αύξηση των αφίξεων προς την Ελλάδα, νέοι εναλλακτικοί προορισμοί έχουν ήδη μπει δυναμικά στον χάρτη, ενώ εξαιρετική δυναμική εμφανίζει και η κρουαζιέρα. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι ταξιδιώτες επιλέγουν να μείνουν στη χώρα μας και να δαπανήσουν περισσότερο (σχεδόν 30% αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη το 2021 σε σχέση με το ’19). Φυσικά, δεν εφησυχάζουμε, καθώς –όπως έχουμε τονίσει από την αρχή– η μάχη που δίνουμε είναι και θα είναι συνεχής.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει επηρεάσει τις αφίξεις των τουριστών από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης; 

Είναι αυτονόητο ότι δεν υποτιμάμε τη νέα κρίση. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι οι ταξιδιωτικές ροές από τη Ρωσία ήταν μειωμένες τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα το 2021 παρά την γενικότερη τουριστική ανάκαμψη. Σε κάθε περίπτωση, είχαμε προνοήσει ώστε με μεθοδική ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων στον τουρισμό με άλλες χώρες να πετύχουμε τη διαφοροποίηση των αγορών εισερχόμενου τουρισμού. Η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό στον οδικό τουρισμό για τους Ρουμάνους, ενώ βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων από τις αγορές της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας της Σερβίας, των Σκανδιναβικών χωρών. Αλλά και πέραν της Ευρώπης, ισχυρό είναι το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ μέσω των εννιά απευθείας πτήσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αυξημένη είναι επίσης η ζήτηση και από χώρες στα ανατολικά μας που πρόσφατα επισκέφθηκα –όπως τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Αρμενία–, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη ότι η σωστή προετοιμασία και στρατηγικές συνεργασίες φέρνουν αποτελέσματα.

Αρκετά νοικοκυριά δυσκολεύονται να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει;

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους Έλληνες πολίτες, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε κάθε κρίση. Όπως λοιπόν στην πανδημική κρίση υπήρξε μια πρωτοφανής στήριξη άνω των 43 δισ. ευρώ, έτσι και τώρα έχουν ήδη ανακοινωθεί νέα μέτρα στήριξης (εκπτώσεις στους λογαριασμούς, αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής, επιστροφή χρημάτων με το PowerPass) και συνεχίζουμε. Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατη έρευνα του Bruegel, η χώρα μας είναι στην κορυφή όλης της ΕΕ στη λήψη μέτρων στήριξης ως ποσοστό του ΑΕΠ της. Ειδικά στο πλαίσιο ενίσχυσης τόσο του εγχώριου τουρισμού, όσο και της μέσης ελληνικής οικογένειας, φέτος υλοποιούμε νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», αισθητά αναβαθμισμένο σε σχέση με το προηγούμενο. Η επιδότηση αυξάνεται από τα 120 στα 150€ και η εξαργύρωση θα γίνεται εύκολα, άμεσα και απλά με ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα. Παράλληλα τρέχουν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, αλλά και το Pass για Βόρεια Εύβοια και Σάμο.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας στην Αν. Αττική. Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι στις επόμενες εκλογές θα είμαι υποψήφια στην Ανατολική Αττική, μία περιοχή την οποία έχω υπηρετήσει και ως εκπαιδευτικός για σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ύψιστη τιμή να διεκδικώ την προτίμηση των πολιτών τής –και με βάση την πρόσφατη απογραφή– ταχύτερα αναπτυσσόμενης πληθυσμιακά περιοχής της χώρας. Μιας περιοχής με πολύ μεγάλες δυνατότητες, ειδικά στον τουρισμό.

Στόχος μου, ως υποψήφιας πλέον, είναι να συνομιλήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, να συζητήσουμε για όσα έγιναν από αυτή την κυβέρνηση σε αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων, να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε και κυρίως να σχεδιάσουμε τα βήματα για το μέλλον. Οι επόμενες εκλογές θα είναι κρίσιμες όχι μόνο για την επόμενη τετραετία, αλλά για την επόμενη δεκαετία. Θα κρίνουν εάν η επόμενη κυβέρνηση θα έχει την απαραίτητη σταθερότητα και δυνατότητα ταχείας λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση των κρίσεων και για τον σχεδιασμό μιας ακόμη καλύτερης Ελλάδας.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο