«Μποναμά» αρκετών χιλιάδων ευρώ αναμένεται να δουν χιλιάδες συνταξιούχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς είχαν εξαιρεθεί από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Πρόκειται για πάνω από 330.000 συνταξιούχους, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εισπράξουν παραπάνω χρήματα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 42.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι, λόγω τεχνικών δυσκολιών, δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα επανυπολογισμού της σύνταξής τους, ενώ επιπλέον 55.000 ευρώ αναμένουν γερές αυξήσεις ακόμη και έως 750 ευρώ, καθώς πλήρωναν διπλές εισφορές (παράλληλη ασφάλιση). Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ, σε συνέχεια λανθασμένου υπολογισμού, συνταξιούχος του ΕΟΤ θα λάβει υψηλότερη σύνταξη κατά 744,33 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, είχε ανταποδοτική σύνταξη 985 ευρώ, η οποία με τον νόμο Βρούτση αυξήθηκε στα 1.147,59 ευρώ, ενώ στη συνέχεια ανήλθε στα 1.891,92 ευρώ, λόγω υπολογισμού και των εισφορών της παράλληλης ασφάλισης. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος εργαζόταν στον ΕΟΤ και είχε ασφάλιστρο 32%, ενώ αρχικώς η σύνταξή του είχε υπολογιστεί με ασφάλιστρο 20%. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, εκτός από τη νέα τελική σύνταξη, που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα λάβει και αναδρομικά δεκάδων χιλιάδων ευρώ!

Τέσσερις κατηγορίες… τυχερών

Τα αναδρομικά για τους δεκάδες χιλιάδες… τυχερούς συνταξιούχους «ξεκλείδωσαν» με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, που αφορά τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν εργαστεί για πάνω από 30 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:

1. Όσοι δεν έχουν λάβει την οριστική σύνταξη θα έχουν ταυτόχρονα επανυπολογισμό με τον νόμο Βρούτση. Έτσι, η έκδοση της οριστικής σύνταξης θα ενσωματώνει τη νέα αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό. Ταυτόχρονα, το τελικό ποσό της σύνταξης θα αποτελέσει και τον οδηγό έτσι ώστε να λάβουν τα αναδρομικά ποσά από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, έως την καταβολή της οριστικής σύνταξης.

2. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας πριν και μετά τον Μάιο του 2016 (υπολογίζονται σε περίπου 10.000 δικαιούχους), θα λάβουν υψηλότερα ποσά, για τον θανόντα που είχε πάνω από 30 έτη ασφάλισης, καθώς επανυπολογίζεται από την αρχή.

3. Όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις με ελλιπή στοιχεία. Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας ξεπερνούν τις 220.000 και δικαιούνται αναδρομικά, καθώς πληρώνονταν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ τώρα θα λάβουν το νέο και οριστικό ποσό σύνταξης με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, που προβλέπει ο νόμος Βρούτση. Βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας (περίπου 175.000-180.000) θα έχουν προσωπική διαφορά, οπότε αυτή θα μειωθεί και σταδιακά θα εξαλειφθεί, έτσι ώστε στη συνέχεια να λάβουν και την ετήσια αύξηση, στο πλαίσιο της επίσημης εισοδηματικής πολιτικής. Για τους υπόλοιπους θα προκύψει πραγματική αύξηση στο μηνιαίο ποσό της σύνταξης, οπότε αυτομάτως καθίστανται και δικαιούχοι των αναδρομικών για τα προηγούμενα χρόνια.

4. Αύξηση σύνταξης και αναδρομικά θα δουν και όσοι συνταξιούχοι βγήκαν στη σύνταξη μετά την 01/01/2021 και δεν έχουν ακόμη λάβει το ποσό που δικαιούνται. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας με 30 έτη ασφάλισης και άνω ξεπερνούν τους 60.000.

Υπολογίζεται ότι, για συντάξιμες αποδοχές από 950-1.600 ευρώ και για 31-38 έτη προϋπηρεσίας, η επιπλέον αύξηση της μηνιαίας σύνταξης, λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, διαμορφώνεται από 8-94 ευρώ.

Αναλυτικά παραδείγματα

1. Ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 1.535 ευρώ και 35 έτη προϋπηρεσίας με τον νόμο Βρούτση θα λάβει 957 ευρώ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε 903 ευρώ (αύξηση 54 ευρώ μηνιαίως) ή 648 ευρώ ετησίως.

2. Ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 1.540 ευρώ και προϋπηρεσία 38,3 έτη με τον νόμο Βρούτση λαμβάνει σύνταξη 1.085 ευρώ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε 992 ευρώ (αύξηση 94 ευρώ τον μήνα ή 1.128 ευρώ ετησίως).

3. Ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 2.190 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης με τον νόμο Βρούτση λαμβάνει 1.479 ευρώ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε 1.321 ευρώ (μηνιαία αύξηση 158 ευρώ ή 1.896 ευρώ ετησίως).

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο