«Δεν σταματήσαμε ούτε μια μέρα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο», τόνισε ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, μιλώντας στο «Π». Ο κ. Βρεττός αναφέρθηκε επίσης στα έργα που υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί στον δήμο του αλλά και στα θέματα ασφάλειας.

Πόσο προετοιμασμένος είναι ο Δήμος Αχαρνών για τα αντεπεξέλθει στην αντιπυρική περίοδο; Οι πολίτες πειθαρχούν στο κομμάτι που τους αναλογεί, όπως είναι ο καθαρισμός ιδιωτικών χώρων;

Ο δήμος μας το περασμένο καλοκαίρι πέρασε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η καταστροφική πυρκαγιά άφησε πολύ μεγάλες πληγές. Από την επόμενη στιγμή μπήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την πληγείσα περιοχή. Άλλωστε έπρεπε να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα και δεν υπήρχε κανένα χρονικό περιθώριο. Ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Δεν σταματήσαμε όμως ούτε μια μέρα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως οι υπηρεσίες πρασίνου, καθαριότητας και πολιτικής προστασίας διενεργούν κάθε ημέρα, ταυτόχρονα σε πολλές γειτονιές του δήμου μας, αυτοψίες, καθαρισμούς, αποψιλώσεις, κοπές ξερών χόρτων, αποκομιδές ογκωδών αντικειμένων, κλαδιών και κηπαίων. Πρέπει όμως να ξέρετε πως ο Δήμος Αχαρνών έχει τεράστια έκταση και, λόγω της θέσης του στους πρόποδες της Πάρνηθας, παράγονται τεράστιοι όγκοι κλαδιών.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι η Διεύθυνση Πρασίνου έχει αποστείλει 4.000 ενημερωτικές επιστολές για τον καθαρισμό ιδιόκτητων οικοπέδων. Αντιλαμβάνεστε επομένως το μέγεθος του ζητήματος. Πολλοί συνδημότες μας σπεύδουν να τα καθαρίσουν, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που πρέπει να παρέμβουμε. Καταλαβαίνετε πόσο σύνθετη είναι η αποστολή μας και πόσο δύσκολη σε σχέση με άλλους δήμους. Παρ’ όλα αυτά,από μέρα σε μέρα η διαδικασία ολοκληρώνεται.

Σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο δήμος σας διαχρονικά. Έχουν γίνει βήματα προόδου; Τι πρέπει επιπλέον να γίνει;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι, το οποίο πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο. Ο δήμος και κάθε δήμος δεν είναι υπεύθυνος για τα θέματα της εγκληματικότητας. Δεν είμαστε Αστυνομία, δεν είμαστε Ασφάλεια, δεν είμαστε καν Τροχαία. Στη χώρα μας υπάρχει ένα θέμα με τις αρμοδιότητες, αλλά στο θέμα της Ασφάλειας αρμόδιο είναι μόνο το κράτος. Αυτό το επισημαίνουμε γιατί είναι πολύ συνηθισμένο το ερώτημα «τι κάνει ο δήμος». Πιστέψτε με, κάνουμε πολύ περισσότερα από όσα μας επιτρέπεται. Μέσω του Γραφείου και της Επιτροπής Εγκληματικότητας που συστήσαμε, είμαστε σε διαρκή επαφή με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Έχουμε καταθέσει δεκάδες φακέλους με προβλήματα, αλλά και προτάσεις σε κάθε υπουργό που έχει σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέχρι το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας έχουμε εμπλέξει, γιατί θεωρούμε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πιο σύνθετο ζήτημα από αυτό της παραβατικότητας. Εμείς δεν σταματάμε να πιέζουμε με κάθε τρόπο. Στην πιο πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής κ. Δουρβετάκη, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο μας. Ήδη έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα τα δουν οι συνδημότες μας πολύ σύντομα. Χρειάζονται όμως αποφασιστικότητα και διαρκής κινητοποίηση από τις Αρχές.

Είστε στο μέσον περίπου της θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; Πώς εξελίσσεται το δημοτικό έργο;

Πραγματικά δεν έχω να σας δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση. Έχουμε κάνει πολλά και τίποτα. Ο δήμος μας είχε μείνει πάρα πολύ πίσω σε θέματα έργων και υποδομών. Όταν ανέλαβα, δεν βρήκα μια μελέτη, δεν βρήκα ένα έργο δρομολογημένο. Κι αυτό, σε μια πόλη που της έλειπαν τα βασικά, παιδικές χαρές, πλατεία, καθαριότητα, δρόμοι που να μπορείς να κινηθείς με ασφάλεια. Σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις. Είχαμε όμως και την πανδημία που προκάλεσε μεγάλα εμπόδια και καθυστερήσεις. Παρ’ όλα αυτά συνεχίσαμε μια καθημερινή προσπάθεια και καταφέραμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Δώσαμε έμφαση στην καθημερινότητα. Καθαρίσαμε την πόλη μας, αλλάξαμε όλους τους κάδους, αποκτούμε νέα απορριμματοφόρα. Ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο με βάση τα σχόλια των συνδημοτών μας το κερδίσαμε.

Από εκεί και πέρα βρισκόμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να μετράμε αντίστροφα για την υλοποίηση σημαντικών έργων σε οδοποιία, αθλητικούς χώρους, αντιπλημμυρικά έργα, κοινόχρηστους χώρους κ.ά.

Πώς «απαντάτε» ως διοίκηση του Δήμου Aχαρνών σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η καθαριότητα και η κοινωνική πολιτική;

Η καθημερινότητα των συνδημοτών μας είναι δύσκολη σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Πανδημία, ακρίβεια, ανεργία. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Βέβαια, ο δήμος δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να τα λύσει. Προσπαθούμε όμως με τις δικές μας δυνάμεις να κάνουμε λίγο καλύτερη την καθημερινότητά του. Να βάλουμε… πλάτη, κατά το κοινώς λεγόμενο. Οι διαδικασίες της κοινωνικής πολιτικής είναι αυστηρά καθορισμένες και τα όρια συγκεκριμένα. Εμείς,όμως, όπως μπορούμε προσπαθούμε και κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο