Στην οδό Ηρώδου Αττικού, στο κέντρο της Αθήνας, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το Προεδρικό Μέγαρο, εντοπίστηκε σε ταράτσα πολυκατοικίας ένα παράνομο κτίσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυθαίρετο κτίστηκε μέσα σε 10 ημέρες στη θέση παλαιάς πέργκολας. Το προκλητικό κτίσμα όμως, δεν είναι σε καμία περίπτωση πέργκολα αλλά κατασκευή κλειστού τύπου. Σύμφωνα με τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, πρόκειται για ελαφριά κατασκευή εμβαδού 49 τετραγωνικών μέτρων, η οποία κλείνει με επάλληλες τζαμαρίες.

Βάσει των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου, αν η αυθαίρετη κατασκευή των 49 τετραγωνικών μέτρων ήταν τμήμα που είχε κατασκευαστεί με οικοδομικά υλικά, το πρόστιμο που θα έπρεπε να επιβληθεί θα άγγιζε το ποσό των 420.000 ευρώ. Λόγω του τύπου και της αξίας της κατασκευής όμως, βάση του νόμου, επιβάλλεται πρόστιμο στο 30% της αξίας, άρα περίπου 125.000€ συν το 10% αυτού ως τέλους διατήρησης.

Ο υπεύθυνος για την αυθαίρετη κατασκευή έχει προθεσμία 30 ημερών -μετά την επίδοση της διαπιστωτικής πράξης για την παράνομη κατασκευή και το πρόστιμο διατήρησης- για να γκρεμίσει το αυθαίρετο των 49 τμ και να γλιτώσει το πρόστιμο, αλλά έχει και τη δυνατότητα να κάνει ένσταση προσπαθώντας να διεκδικήσει νομιμοποίηση του κτίσματος.

Εάν οι εργασίες έγιναν χωρίς νόμιμη άδεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο υπεύθυνος θα πρέπει είτε να κατεδαφίσει την αυθαίρετη κατασκευή είτε να πληρώσει το πρόστιμο.