Η εισαγγελέας του Ειδικού ∆ικαστηρίου περί ποινικής ευθύνης υπουργών, Ελένη Μετσοβίτου- Φουρλή, εισηγείται µε την 365 σελίδων πρότασή της, την παραπομπή του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό ∆ικαστήριο περί ποινικής ευθύνης υπουργών για κακουργηματικά αδικήματα που διέπραξε στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis, καθώς και των τριών εμπλεκομένων στην υπόθεση εισαγγελέων ∆ιαφθοράς.

Η εισαγγελική λειτουργός δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο ∆ικαστικό Συµβούλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου να αλλάξει ποινική πλεύση, καθιστώντας έτσι μονόδρομο την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό ∆ικαστήριο, καθώς τον χαρακτηρίζει ηθικό αυτουργό της όλης σκευωρίας της Novartis στην οποία ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργούς.

Η εισαγγελική πρόταση για την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς, αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη σε μικρότερο βαθμό ευθυνών από αυτές που αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ενώ στον δρόμο της κυρίας Τουλουπάκη βαδίζουν και οι δύο στενοί συνεργάτες της, επίκουροι εισαγγελείς ∆ιαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.
Αντίθετα, απαλλακτική είναι η εισαγγελική πρόταση για τους εκδότες Γιάννη Φιλιππάκη και Κώστα Βαξεβάνη, όπως και για τους δηµοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.

Στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης τον Σεπτέµβριο του 2015, η εισαγγελέας του Ειδικού ∆ικαστηρίου αποδίδει τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και σε όλες της µορφές της, που φέρεται ότι τελέστηκε από κοινού µε φυσικούς αυτουργούς τους τρεις συγκατηγορούµενούς του εισαγγελείς, της κατάχρησης εξουσίας και έκθεσης αθώων σε δίωξη, της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση δρώντας αυτοτελώς, µόνος του, χωρίς τη συµµετοχή άλλων.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη είναι σε βαθµό κακουργήματος για το αδίκημα της «από κοινού και κατά συρροή κατάχρησης εξουσίας µε τη µορφή της έκθεσης αθώων σε δίωξη». Ακόµη, οι τρεις εισαγγελείς είναι αντιµέτωποι µε τις κατηγορίες της κακουργηματικής κατάχρησης εξουσίας µε τη µορφή παράλειψης δίωξης και της πληµµεληµατικής κατάχρησης εξουσίας. Αντίθετα, η κυρία Ελένη Μετσοβίτου- Φουρλή, επισηµαίνει ότι στους τρεις ελεγχόµενους εισαγγελείς ∆ιαφθοράς δεν πρέπει να τους αποδοθεί το αδίκηµα της παράβασης καθήκοντος καθώς αυτό «απορροφάται από την πράξη της κατάχρησης εξουσίας».

Αναφορικά µε τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ενέπλεξαν οι τρεις εισαγγελείς ∆ιαφθοράς στη σκευωρία της φαρµακοβιοµηχανίας, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι οι εν λόγω εισαγγελείς «εξέθεσαν τα πρόσωπα αυτά εν γνώσει τους σε δίωξη και τιµωρία ως εξής, αφενός απέστειλαν τη δικογραφία, όχι όµως “αµελλητί” ως όφειλαν, µε το υπ’ αριθµό πρωτ. 268/5-2-2018 διαβιβαστικό έγγραφο, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς διαβίβαση στη Βουλή µε ψευδή και κατασκευασµένα στοιχεία που συνέλεξαν, προς ενεργοποίηση του νόµου περί ευθύνης υπουργών και αφετέρου συνεχίζοντας να ελέγχουν ποινικά τα ως άνω πολιτικά πρόσωπα, µετά την επιστροφή της δικογραφίας στην εισαγγελία διαφθοράς, για τα αδικήµατα της δωροδοκίας και δωροληψίας µε το από 26-4-2020 πόρισµα της πλειοψηφίας της Βουλής που εγκρίθηκε από την Ολοµέλεια αυτής, αν και δεν είχαν αρµοδιότητα».

Εκτενής αναφορά γίνεται στην εισαγγελική πρόταση για τους προστατευόµενους µάρτυρες «Μάξιµο Σαράφη», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννη Αναστασίου». Οι τρεις κατηγορούµενοι εισαγγελείς ∆ιαφθοράς «γνώριζαν ότι οι προστατευόµενοι µάρτυρες είχαν καταθέσει µε βεβαιότητα ενώπιον των αρµοδίων αρχών των ΗΠΑ για την υπόθεση της εταιρείας Novartis Ελλάς, αποβλέποντας σε προφανείς ιδιοτελείς (οικονοµικούς) σκοπούς, όπως αυτό προκύπτει», ενώ λίγες σελίδες παρακάτω αναφέρει η εισαγγελική πρόταση ότι οι προστατευόµενοι µάρτυρες «προσδοκούν οικονοµικό αντάλλαγµα κυµαινόµενο από 10-30% του επιβληθέντος προστίµου σε βάρος της Novartis». Οι καταθέσεις των προστατευόµενων µαρτύρων, σύµφωνα µε την κυρία Μετσοβίτου, «αποτελούν αντικείµενο υποδείξεων και συνεργασίας µε αυτούς (σ.σ.: τρεις εισαγγελείς ∆ιαφθοράς) και ανάλογα µε τα πρόσωπα που επέλεγαν εκάστοτε να ενοχοποιήσουν, γίνονταν αναφορές αυτών σε συγκεκριµένους πολιτικούς, αυτοί δε τους έδιναν πληροφορίες, έγγραφα και στοιχεία της δικογραφίας, που δεν είχαν στην κατοχή τους, αφού ήταν κατασχεµένα, µε βάσει τα οποία διαµόρφωναν το περιεχόµενο των καταθέσεών τους, µε σκοπό να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και να ενδυναµωθούν οι κατηγορίες κατά των πολιτικών προσώπων που είχαν στοχοποιηθεί».

Ως προς τις πληροφορίες που φέρεται ότι παρείχαν στους 3 εισαγγελείς ∆ιαφθοράς οι αµερικανικές Αρχές και ειδικά το FBI για συµµετοχή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, η εισαγγελική πρόταση υπογραµµίζει ότι δεν επικοινωνούσαν στο πλαίσιο της δικαστικής συνδροµής µε γραπτά αιτήµατα-αλληλογραφία, αλλά «επικοινωνούσαν µε τις αµερικανικές αρχές παράτυπα, στο πλαίσιο άτυπων συναντήσεων µε Αµερικανούς αξιωµατούχους και µε πληροφοριακά σηµειώµατα, που όµως δεν αποτελούσαν τα τελικά συµπεράσµατα των αµερικανικών αρχών»

Επιπλέον, στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Φρουζή, σύμφωνα µε την εισαγγελική πρόταση, από την κυρία Τουλουπάκη ασκήθηκαν επανειληµµένα πιέσεις και µάλιστα παρουσία των δύο δικηγόρων του για «να αποκαλύψει ονόµατα µεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που φέρονταν ως εµπλεκόµενοι στην υπόθεση της Novartis». Χαρακτηριστικά αναφέρει η εισαγγελική πρόταση ότι οι πιέσεις αυτές ασκήθηκαν στον κ. Φρουζή «µε την απειλή διώξεως εναντίον του και ειδικότερα λέγοντάς του ότι για τα πρόσωπα αυτά υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία, ότι αντιµετωπίζει την ποινή των ισοβίων λόγω των επιβαρυντικών στοιχείων από την κατάθεση άλλου µάρτυρα εναντίον του».

Παράλληλα, του αναφέρθηκε ότι «τώρα πια σε ξέρει όλη η Ελλάδα, η µόνη σου προστασία είναι αυτοί να πάνε φυλακή. Μην ανησυχείς, θα πρέπει να συνεισφέρεις να µην επανεκλεγούν, να µην έρθουν στην κυβέρνηση και να πάνε φυλακή», όπως του επισηµάνθηκε ότι «αν δεν συνδράµει στο να πάνε αυτοί οι πολιτικοί φυλακή και έρθουν στην κυβέρνηση, θα τους εκδικηθούν όλους» και κατέληξαν οι πιέσεις ότι «δεν έχεις δηλώσει εισοδήµατα και δεν θα ξαναδείς τα παιδιά σου».

Σχετικά µε τις καταγγελίες του επιχειρηµατία Σάμπυ Μιωνή για εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος του από τον κ. Παπαγγελόπουλο και δημοσιογράφους που είχαν απολογηθεί στην ειδική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η πρόταση της εισαγγελέως είναι στο σύνολό της απαλλακτική. Ετσι, προτείνει να µη γίνει καµία κατηγορία για κανέναν από τους εµπλεκόµενους στην υπόθεση εκδότες Ιωάννη Φιλιππάκη και Κώστα Βαξεβάνη και δηµοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.
Πάντως, τον τελικό λόγο για την παραποµπή ή µη των εµπλεκοµένων στην υπόθεση της Novartis στο Υπουργοδικείο θα έχει το ∆ικαστικό Συµβούλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου, το οποίο θα εκδώσει σχετικό αµετάκλητο βούλευµα. Το βούλευµα αναµένεται µέσα στον Ιούνιο, καθώς κάποια από τα µέλη του αποχωρούν από το ∆ικαστικό Σώµα λόγω συνταξιοδότησης.