Να με ποιον ονειρεύονται να ξανακυβερνήσουν.

O Ευκλείδης Tσακαλώτος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ1, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανακυβερνήσει με τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Με τον κ. Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι, με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική».

«Καθάρισε» το δίλημμα

Με δεδομένο ότι στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ δεν φαίνονται πρόθυμοι να συμπράξουν, η δήλωση αυτή «καθάρισε» στα μάτια των πολλών το δίλημμα της πρώτης κάλπης, η οποία θα στηθεί με απλή αναλογική. Διότι, οι πολλοί που δεν ενδιαφέρονται για τα εσωκομματικά και υπαρξιακά του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πια δύο προτάσεις: Αυτή που εκφράζεται από τον Μητσοτάκη και αυτή που παραπέμπει σε όσα ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πιο καθαρό και έντονο κοντράστ είναι αδύνατο να υπάρξει. Η αναφορά του Τσακαλώτου στον υπουργό Οικονομικών, που πρωταγωνίστησε σε εκείνη την περίοδο, δεν γίνεται από κάποιο τυχαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο Τσακαλώτος ήταν ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών μετά το δημοψήφισμα και κλήθηκε να αποκαταστήσει ψήγματα εμπιστοσύνης προς την οικονομία και τη χώρα, με τον μοναδικό τρόπο που είχε απομείνει: με την αποδοχή, την υπογραφή και την πιστή εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Δεν έχουν καταλάβει

Φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος της καταστροφικής διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο, η οποία άφησε πίσω της συντρίμμια και έφερε ένα βαρύτερο «επαχθές και επονείδιστο» τρίτο μνημόνιο. Που σημαίνει επίσης ότι δεν τους απασχολεί το βάρος με το οποίο επιφόρτισαν τη χώρα, (από 35 έως 85 δισ. το έχουν υπολογίσει σε δηλώσεις τους δικοί τους βουλευτές), αρκεί να συνοδοιπορήσουν στις προκατασκευασμένες ιδεοληψίες τους με τον Γιάνη, τον μοναδικό πιθανό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης και το όνομα του οποίου, όταν έρχεται στην κεντρική πολιτική συζήτηση, αναβιώνει μνήμες capitalcontrols. Και τον άνθρωπο που, ως υπουργός Οικονομικών,αποκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ηλίθιο.Η φράση μάλιστα αυτή περιλαμβάνεται σε διάλογο (στο βιβλίο «Ανίκητοι ηττημένοι» που είχε ο Βαρουφάκης με τον Τσίπρα το 2015 και διεξήχθη όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε μάθει ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε συναινέσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% χωρίς να τον συμβουλευτεί. Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του τρία χρόνια αργότερα αποκάλυψε ότι είχε χρησιμοποιήσει ακόμη πιο βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος του Τσίπρα.

«Είσαι εντελώς ηλίθιος;»

«Του είπα “είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα;”. Και μου απάντησε: “Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω”», είπε ο Βαρουφάκης. Και έσπευσε να προσθέσει πως στην πραγματικότητα αποκάλεσε τον πρωθυπουργό με πιο σκληρό τρόπο απ’ ό,τι «ηλίθιος». Ο Βαρουφάκης λίγο αργότερα αποκάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να κερδίσει το δημοψήφισμα. Όπως τόνισε, δεν ήθελε εξαρχής και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ δεν πίστευα ότι θα κερδίσουμε, αλλά το ποθούσα. Ο Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να φτάσουμε το 51%», υποστήριξε.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο