Τον έντονο προβληματισμό του για τη στάση της Τουρκίας ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ εκφράζει ο βουλευτής Βόρειου Τομέα της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στο «Π».

Παράλληλα υποστηρίζει πως η επιθετική στάση του Ταγίπ Ερνογάν, εκτός από τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του, έχει να κάνει με τις άσχημες σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα, που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. «Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ δεν αποκλείει η Άγκυρα να αυξήσει την πίεσή της στο μεταναστευτικό.

Επίσης, ο Δημήτρης Καιρίδης εκτιμά πως οι εκλογές μπορεί να μην είναι εύκολες για τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο επόμενος ηγέτης της Τουρκίας θα βάλει απαραίτητα σε καλύτερη τροχιά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ένα είναι βέβαιο: Αν υπάρξει διαδοχή Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αλλάξει, απαραίτητα, προς το καλύτερο», τονίζει δείχνοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Εκτιμάτε πως η Άγκυρα θα κλιμακώσει την ένταση ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ ή θα επιχειρήσει να χαμηλώσει τους τόνους, ώστε να «παζαρέψει» καλύτερα τα αιτήματα που θα θελήσει να θέσει;

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να ανεβοκατεβάζει την ένταση. Από τη μια, ο Ερντογάν θεωρεί ότι η ένταση τον εξυπηρετεί. Ψάχνει να βρει εχθρούς για να συσπειρώσει τη βάση του, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της Τουρκίας, να μην αφήσει χώρο στην αντιπολίτευση και να την παρασύρει στο δικό του γήπεδο. Από την άλλη, δεν θέλει μια ανεξέλεγκτη ένταση που θα οδηγούσε σε έναν τραπεζικό πανικό και μια οικονομική κατάρρευση που θα ήταν μια πολιτική καταστροφή για τον ίδιο. Μέρος της έντασης που προκαλεί, στο ΝΑΤΟ, στη Συρία, στη Μεσόγειο, έχει να κάνει με την κακή του σχέση με τους Αμερικανούς. Θέλει, με κάθε τρόπο, να τους τραβήξει την προσοχή μπας και διαπραγματευτούν μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν, πόσο πιθανή θεωρείτε μία επανάληψη της κρίσης που υπήρξε το 2020, καθώς βλέπουμε την Τουρκία να ανεβάζει τους τόνους στο Μεταναστευτικό;

Το 2020 είχαμε φτάσει κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο. Καλό θα ήταν αυτό να μην επαναληφθεί. Ωστόσο, πράγματι στο Μεταναστευτικό, η πίεση ίσως αυξηθεί, καθώς ο Ερντογάν θέλει να «ξεφορτωθεί» όσους περισσότερους Σύριους μπορεί, μιας και η οικονομική κρίση τούς έχει μετατρέψει σε μεγάλο πολιτικό βάρος για τον ίδιο.

Θεωρείτε πως η ΕΕ έχει πλέον διαφορετική στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν ή κρατά την ίδια στρατηγική;

Η ΕΕ αφυπνίζεται. Αργά και, ενίοτε, βασανιστικά. Έχει πολύ δρόμο ακόμα για να καταστεί ένας αξιόπιστος γεωστρατηγικός παίκτης αντίστοιχος με το οικονομικό της βάρος. Το βέβαιον είναι ότι τόσο η τουρκική αμετροέπεια όσο και η ελληνική στρατηγική, στο Ουκρανικό και αλλού, έχουν διευκολύνει τη σταδιακή μετατόπιση της Ε.Ε. και, ιδίως, της Γερμανίας προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιστεύετε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ ετοιμάζονται για τη διαδοχή στην τουρκική ηγεσία, καθώς βλέπουν τον Ταγίπ Ερντογάν να χάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις;

Βιάζονται. Και δεν αξιολογούν σωστά το γεγονός ότι οι εκλογές δεν θα είναι ελεύθερες, ότι ο Ερντογάν είναι επίμονος παίκτης και τα παίζει όλα για όλα και πως η αντιπολίτευση έχει κάνει, στο παρελθόν, πολλά δώρα στον Ερντογάν και, ενδεχομένως, μπορεί να του ξανακάνει ένα και τώρα μέσω μιας υποψηφιότητας Κιλιντσάρογλου. Προφανώς, με 200% υπερπληθωρισμό είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κανείς εκλογές. Η απότομη φτωχοποίηση των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων δημιουργεί τεράστια πολιτική πίεση, για πρώτη φορά, στον Ερντογάν. Ένα είναι βέβαιο: Αν υπάρξει διαδοχή Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αλλάξει, απαραίτητα, προς το καλύτερο.

Η χώρα μας μπαίνει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Πόσο μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις τα εθνικά θέματα;

Ευτυχώς στα εθνικά έχει διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, τουλάχιστον, σε επίπεδο κομμάτων εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναβάθμιση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων είχαμε και επί ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως αν τώρα δεν την πολυ-διαφημίζουν στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, μια κρίση με την Τουρκία θα επηρέαζε αναμφισβήτητα τις πολιτικές εξελίξεις. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ μάς κληροδότησε το πολιτικό πρόβλημα της απλής αναλογικής και εξασφάλισε μια σύντομη, πιστεύω, περίοδο, επικίνδυνης αστάθειας, την ώρα που χρειαζόμαστε συνέχεια και σταθερότητα.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο