Σενάριο τουρκικής επιχείρησης σε ελληνικά νησιά και νησίδες που η Άγκυρα αμφισβητεί την κυριαρχία τους, «όπως στα Ίμια» παρουσίασε Τούρκος αναλυτής στην τηλεόραση Habertürk.

Ο Κεμάλ Οζτούρκ που είναι αρθρογράφος, πολιτικός αναλυτής και πρώην διευθυντής του Anadolu του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας, εκτίμησε ότι η Τουρκία ίσως κάνει μια επιχείρηση σε νησιά «που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους» για να δείξει όπως είπε, τη σοβαρότητα που δίνει στο ζήτημα αυτό.

«Βλέπω πως αυξάνεται η ένταση στο Αιγαίο και κατά την άποψη μου η Τουρκία θα κάνει κάτι για το ζήτημα αυτό. Όπως ξέρετε υπάρχουν περίπου 150 νησιά και νησίδες που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους και όσο έχω καταλάβει ο κ. Κιλιτσντάρογλου εννοεί πως η Ελλάδα έχει καταλάβει κάποια από αυτά τα νησιά. Αυτά τα νησιά που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, θεωρώ πως και η Τουρκία ενδέχεται να τα καταλάβει. Η Τουρκία ίσως κάνει μια επιχείρηση σε αυτά τα νησιά για να δείξει την σοβαρότητα που δίνει στο ζήτημα αυτό. Όπως την απόβαση που έκανε η κ. Τσιλέρ στα Ίμια. Εγώ περιμένω πως θα γίνει κάτι παρόμοιο. Περιμένω να ανέβει η ένταση μαζί με την κρίση στα νησιά».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και μεγάλος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου και κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για … ενδοτικότητα.

«Έκανα μια ομιλία εδώ το 2017. Είπα ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 από τα νησιά του Αιγαίου. Του λέω ‘έχεις πάντα κάτι να πεις για ό,τι λέω. Λοιπόν, πες κάτι για αυτά τα νησιά’. Σου λέω ‘κάνε μια καθαρή πρόταση για τα νησιά υπό κατοχή’. Δεν μπόρεσε καν να αρθρώσει προτάσεις. Τώρα φέρεται διαφορετικά. Λέει πράγματα όπως ‘’μην με εκνευρίζετε’’, όχι ‘’θα έρθω’’ ή ‘’θα φύγω’’, ‘’θα κάνω επιχείρηση στη Συρία’’, κτλ. Αν είναι να κάνεις κάτι, κάνε το αδερφέ. Τι φωνάζεις; Ξέρω ότι δεν μπορείς, και το ξέρεις και εσύ» είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ