«Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημοκρατικές-προοδευτικές δυνάμεις για μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα σταματήσει τον κατήφορο στον οποίο μας οδηγεί ο κ. Μητσοτάκης, για να «σώσουμε ό,τι σώζεται», δηλώνει ξεκάθαρα η Χαρά Καφαντάρη. Προς τούτο, κάλεσε όλους «να θυμηθούν, να κρίνουν και να μην απέχουν».

Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια καλπάζουν, γονατίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τι θα έπρεπε να γίνει και δεν γίνεται;

Είναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία, φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν από την ακρίβεια, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και από τις διαρκείς ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης. Αυτό προοιωνίζει επιστροφή της ενεργειακής φτώχειας. Πρόσφατη έρευνα του ΕΕΑ, από την Pulse, αποδεικνύει ότι η καταναλωτική δύναμη εξασθενεί σημαντικά, αφού οι έξι στους δέκα θεωρούν την ενέργεια ως κύριο αγαθό, ενώ το 42% εκτιμά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση, έχοντας εγκαταλείψει ελέγχους και ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν καταφέρνει να ανακόψει το κύμα ακρίβειας και παραμένει απρόθυμη να πατάξει την αισχροκέρδεια, «προστατεύοντας» καρτέλ ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγκαιρα, είχε προειδοποιήσει για το κύμα ακρίβειας και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, όπως μείωση του ΕΦΚ, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, έλεγχος και πάταξη της κερδοσκοπίας στην αγορά και γενναία αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής-«ρήτρα Μητσοτάκη» δεν καταργείται ουσιαστικά, όπως θριαμβολογεί η κυβέρνηση, αλλά ενσωματώνεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Την ίδια στιγμή, οι αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζονται… Με τη ΓΕΝΟΠ να τις υπολογίζει γύρω στις 1.000 εντολές.

Στον δρόμο προς τις εκλογές, και με όλα αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση εύχεται να μην εκδηλωθούν πυρκαγιές. Στην Πολιτική Προστασία πώς κρίνετε την κυβέρνηση;

Πολιτική Προστασία και αντιπυρική πολιτική δεν γίνονται με ευχές…

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζήσαμε φυσικές καταστροφές («Ιανός», «Μήδεια», «Ελπίς» κ.λπ.) και απώλεια 1.332.000 στρεμμάτων καμένων κατά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού (Αττική, Β. Εύβοια), με καταστροφή του οικονομικού ιστού μιας ολόκληρης επαρχίας, που ανέδειξαν ανάγλυφα την έλλειψη πολιτικών και αποτελεσματικού μηχανισμού αντιμετώπισης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτω από συνθήκες πανικού, επέλεξε επικοινωνιακά και μόνον τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς οργανόγραμμα και σαφές νομοθετικό πλαίσιο.

Την εποχή της κλιματικής κρίσης απαιτούνται η ύπαρξη ικανού και εξοπλισμένου μηχανισμού, ικανού και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού και σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου. Απαιτείται στενή συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο και τις δασικές υπηρεσίες, καθώς και επιβολή πολιτικών πρόληψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το 2019 έχει καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία Εθνικής Αρχής ΠΠ, το οποίο και θα υλοποιήσει όταν θα επανέλθουμε στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα; Μπορεί να πείσει και να δώσει λύσεις;

Στο πρόσφατο συνέδριό μας ο Τσίπρας έθεσε τους 5+1 στόχους – 5+1 δεσμεύσεις που αποτελούν και τον οδικό χάρτη μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων.

3. Μικρομεσαίοι – αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις.

4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης σύνταξης.

5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους.

6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, συμβατού με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, με ενσωματωμένη τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής, με«αναγέννηση» του πρωτογενούς τομέα, με έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, καθώς βρισκόμαστε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την πρωτιά στις εκλογές;

Το όραμα μιας δημοκρατικής προοδευτικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα και με απλή αναλογική, είναι εφικτό!

Καλούμε όλους και όλες να θυμηθούν το ΚΕΑ για τους αδύναμους συμπολίτες μας,την ελεύθερη πρόσβαση όλων στη δημόσια Υγεία, τα μεγάλα έργα-δρόμους, τη διαφάνεια στην έκδοση αδειών για τα κανάλια, με πληρωμή για πρώτη φορά των δημοσίων συχνοτήτων… Να θυμηθούν, να κρίνουν και να μην απέχουν!

Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις για μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα σταματήσει τον κατήφορο, στον οποίο μας οδηγεί ο κ.Μητσοτάκης, για να «σώσουμε ό,τι σώζεται».

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο