Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ξεκίνησε Πανελλαδικό πειθαρχικό έλεγχο, για τους δικηγόρους που συμμετέχουν στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών και διεξάγουν «τηλεδίκες» επί εκκρεμών υποθέσεων που απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη.

Τα δελτία ειδήσεων και οι τηλεοπτικές εκπομπές, έχουν μετατραπεί σε άτυπα δικαστήρια και δικηγόροι “δικάζουν”, χωρίς καν οι υποθέσεις να έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο. Κάποιοι δικηγόροι μάλιστα, των τηλεοπτικών παραθύρων, έχουν πελάτες τα πρόσωπα, για τα οποία γίνονται οι άτυπες τηλεδίκες.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει εκφράσει «τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές» δικηγόρων που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Πιο αναλυτικά, η Ολομέλεια, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου στους καθ’ έξιν και συνήθεια δικηγόρους που συμμετέχουν σε τηλεδίκες ότι «η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος επιβάλλει την πιστή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και δεοντολογίας για τη λυσιτελή άσκηση του έργου του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης, ως συλλειτουργού αυτής και για την επιβαλλόμενη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειάς του».

Η Ολομέλεια των προέδρων είχε τονίσει «τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή της σε όποιες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές δικηγόρων» και είχε προειδοποιήσει ότι «θα κριθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα». Δεν είχε παραλείψει το ανώτατο όργανο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να επισημάνει ακόμα ότι «δεν συγχωρούνται, ιδίως σε δικηγόρους, παραβιάσεις της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου, καταχρηστικές συμπεριφορές και συμμετοχή σε τηλεδίκες».

Αυτεπάγγελτα, ο Ζήσης Κωνσταντίνου, επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επιλήφθηκε του θέματος και άσκησε πανελλαδικά πειθαρχικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου (in rem), οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα και εκπομπές επί εκκρεμών υποθέσεων. Εκτιμάται ότι στον κατάλογο των πειθαρχικά ελεγχομένων είναι περίπου 20 δικηγόροι.

Οι πειθαρχικές διώξεις, δεν είναι προσωποποιημένες, αλλά ο αρμόδιος εισηγητής θα κληθεί να εξατομικεύσει ποια άρθρα του Κώδικα Δικηγόρων έχουν παραβιαστεί κατά περίπτωση από τους περίπου 20  εγκαλούμενους πειθαρχικά δικηγόρους.

Ο κ. Κωνσταντίνου ζήτησε από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ανά την Ελλάδα, να του στείλουν βιντεοκασέτες των δελτίων ειδήσεων και των τηλεοπτικών εκπομπών, στις οποίες συμμετέχουν δικηγόροι.

Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, παρέχεται η δυνατότητα ο ΔΣΑ πανελλαδικά να ελέγξει πειθαρχικά όλους τους δικηγόρους για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο, εκτός των Αθηνών.