Αιχμή του δόρατος του Πυροσβεστικού Σώματος στην εναέρια πυρόσβεση, αποτελεί από φέτος το καλοκαίρι, ένα νέο εργαλείο. Πρόκειται για τα 15 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors (11 αμφίβια και 4 με τροχούς) με τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει το στόλο των εναέριων μέσων κατά το σχεδιασμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Τα νέα αεροσκάφη, είναι ευέλικτα, γρήγορης ανταπόκρισης, με μεγάλη διάρκεια πτήσεων (έως και 3,5 ώρες) και δυνατότητα μεταφοράς 3 τόνων νερού.

Λόγω της δυνατότητας που έχουν να πετούν πολλές ώρες, οι Air Tractors χρησιμοποιούνται από την Πυροσβεστική σε εναέρια περιπολία για επιτήρηση και άμεση προσβολή της φωτιάς σε πρώτο χρόνο. Αυτό συνέβη στην πρόσφατη πυρκαγιά του Πόρτο Γερμενού, αλλά και σε άλλες ανά την χώρα και για αυτό ελέγχονται πολύ γρήγορα βοηθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων. Οι Air Tractors, έχουν δυνατότητα μεταφοράς και επιβραδυντικού υγρού, που είναι σημαντικό όπλο στην καθυστέρηση εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος περιλαμβάνει τη διασπορά των αεροσκαφών αυτών σε όλη τη χώρα, ώστε να καλύπτουν όλες τις περιφερειακές ενότητες. Έτσι 6 Air Tractors εδρεύουν στο Τατόι, 3 στη Ρόδο, 2 στο Βόλο, 2 στην Ανδραβίδα και 2 στην Αλεξανδρούπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουν χαμηλό κόστος χρήσης και μικρές ανάγκες υποστήριξης.

Τα δύο αεροσκάφη, που βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στην ακριτική Θράκη, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, μετά την περιοδεία του στη Ροδόπη και τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB.

 

air-tractor-1