Στην αεροπορική βάση της Σούδας θα προσγειωθούν, για πρώτη φορά, το Σαββατοκύριακο τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Συνολικά αναμένονται 10 αεροσκάφη F-35 και 14 F-15 τα οποία τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνεκπαίδευση με F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Οι κοινές ασκήσεις εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν από τις 11 έως στις 21 Ιουλίου σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου οι οποίες ακόμη δεν έχουν ορισθεί.

Όπως σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας πρόκειται για μία άσκηση που αναβαθμίζει την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία.  Στην συνεκπαίδευση εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμμετέχει και μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ , Κωνσταντίνος Φλώρος, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Έλληνας αρχηγός θα επισκεφτεί το εργοστάσιο κατασκευής των F-35 στο Ντάλας, της Πολιτείας του Τέξας και θα ενημερωθεί για το πρόγραμμα παραγωγής τους και τις προοπτικής της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα μετά την πρόσφατη αποστολή του επίσημου αιτήματος της Αθήνας.

Νωρίτερα, ο κ. Φλώρος θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, αρχηγό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο πόλεμο της Ουκρανία και ο ρόλος των στρατιωτικών βάσεων της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας στην Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επισκεφτεί επίσης τις εγκαταστάσεις του US Special Operation Command (USSO COM) στην Φλόριντα.

πηγή onalert.gr