Ψήφο εμπιστοσύνης από την επενδυτική κοινότητα στις προοπτικές του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη στο Ελληνικό και στη Lamda Development, αποτελεί η ολοκλήρωση με τεράστια επιτυχία της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Lamda Development. Ειδικότερα, η Lamda Development σε συνέχεια της ανακοίνωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά για την έκδοση του πράσινου ομολόγου ποσού 230 εκατ. ευρώ και διάρκειας 7 ετών.

Όπως επισημαίνεται, η συνολική ζήτηση από το επενδυτικό κοινό διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ 718,5 εκατ. ευρώ επιτυγχάνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 3,12 φορές, ενώ αξιοσημείωτη ήταν, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες αγοράς, η μεγάλη συμμετοχή με πάνω από 14.000 αιτήσεις από ιδιώτες επενδυτές, καθώς και η συμμετοχή της EBRD. Όπως αναφέρεται, λόγω της μεγάλης ζήτησης που σημειώθηκε, το τελικό κουπόνι διαμορφώθηκε στο κατώτατο σημείο του εύρους σε 4,70%. Η συμμετοχή των ιδιωτών με το παραπάνω αριθμό αιτήσεων αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τα δεδομένα της εν λόγω χρηματιστηριακής αγοράς ομολόγων και αποτυπώνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού και των ιδιωτών στη Lamda Development γενικότερα. Στην τελική κατανομή 73% του βιβλίου θα κατανεμηθεί στους ιδιώτες ως αναγνώριση της εταιρίας προς αυτούς. Οι νέες ομολογίες θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την Τετάρτη 13/7.

Οδ. Αθανασίου : Η υπερκάλυψη όσο και η συμμετοχή πάνω από 14.000 ιδιωτών, αποτελεί ρεκόρ σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον

O διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε:«Για άλλη μια φορά θέλω να ευχαριστήσω το επενδυτικό κοινό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στη Lamda Development. Τόσο η υπερκάλυψη κατά 3 φορές όσο και η συμμετοχή πάνω από 14.000 ιδιωτών, αποτελεί ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα, σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, και μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης για να τηρήσουμε τις προσδοκίες όλων αυτών που πιστεύουν σε εμάς».

Σε πλήρη εξέλιξη η ανάπλαση του Ελληνικού

Η χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα εργοτάξια που ήδη λειτουργούν και εκείνα που θα λειτουργήσουν να είναι τα μεγαλύτερα στην χώρα, όπως έχει επισημανθεί, ήταν ήδη πλήρως εξασφαλισμένη ακόμη και πριν το ξεκίνημα των έργων, και πριν την υπερκάλυψη του πρασίνου ομολόγου. Καθώς έχουν προηγηθεί η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου 650 εκατ., ευρώ, η έκδοση ομολόγου 320 εκατ. ευρώ καθώς και οι συμβάσεις δανειοδότησης 1 δισ. ευρώ που έχουν υπογραφεί με Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Στρατηγικές συνεργασίες στο πλαίσιο της ανάπλασης για τη δημιουργία της πρώτης έξυπνης πράσινης πόλης

Στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού η Lamda έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνιών με την ΤΕΜΕΣ ΑΕ, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου, με την Brooklane για πύργο μικτής ανάπτυξης καθώς και συμφωνίες με Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank για τη μεταστέγαση των κεντρικών γραφείων τους στο νέο Επιχειρηματικό κέντρο που δημιουργείται. Επίσης έχει υπογράψει στρατηγικής συνεργασία με την Fourlis SA. για την ανάπτυξη ενός μοναδικού Εμπορικού Πάρκου Λιανικής (Retail Park), εντός του εμπορικού κέντρου. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε και η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό (CGS Ellinikon”), μεταξύ Lamda Development, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικό ΜΑΕ, της Prodea Investments και του Costeas – Geitonas School (CGS). Όπως έχει επισημάνει στο ξεκίνημα του έργου ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου στόχος της Lamda είναι το Ελληνικό να αποτελέσει ένα έργο εθνικών συνεργασιών, συμμαχιών και προσέλκυσης εγχώριων και διεθνών κεφαλαίων και στο πλαίσιο αυτό η εταιρία θα συνεργαστεί με τους καλύτερους σε κάθε τομέα.

Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσει

Τα κεφαλαία που αντλήθηκαν σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που είχε εκδοθεί θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις για:

i) Βιώσιμα κτίρια και βιώσιμοι αστικοί εξωτερικοί χώροι. Οι συγκεκριμένες αφορούν την ανάπτυξη και κατασκευή νέων κτιρίων ή την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων του Ομίλου (ήτοι εμπορικά κέντρα και μαρίνες ή/και υφιστάμενα κτίρια εντός του Μητροπολιτικού Πόλου), τα οποία έχουν ή θα αποκτήσουν διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας ή θα βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, μειώνοντας τη ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας ή/και την προσαρμογή τους σε συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης την ανάπτυξη βιώσιμων αστικών εξωτερικών χώρων που θα διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους και θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα κριτήρια του πλαισίου πράσινου ομολόγου. Για τις επενδύσεις αυτής της κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από 85 εκατ. ευρώ έως 110 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.

(ii) Πράσινη ενέργεια. Οι επενδύσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας αφορούν στην αδειοδότηση, απόκτηση (όπως ενδεικτικά αγορά οικοπέδου, εξαγορά εταιρίας κ.λπ.), κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και εγκαταστάσεων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή/και παραγωγής υδρογόνου και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται ενέργεια από ΑΠΕ ή υδρογόνο και επιστρέφεται αργότερα), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Έργου του Ελληνικού αλλά και των υπολοίπων ακινήτων του Ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες). Για τις επενδύσεις αυτής της κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από 65 εκατ. ευρώ έως 85 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του μέχρι το τέλος του έτους 2025.

(iii) Έξυπνη πόλη. Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας αφορούν την απόκτηση, κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στο έργο του Ελληνικού με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών πόρων. Οι επενδύσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν έξυπνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας, υδάτινων πόρων, πρόληψης και ελέγχου ρύπανσης, βιώσιμων μεταφορών ή/και συστήματα που εξυπηρετούν σκοπούς κυκλικής οικονομίας.

Για τις επενδύσεις αυτής της κατηγορίας θα διατεθεί ποσό, ύψους από 45 εκατ. ευρώ έως 60 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ