Χωρίς πολιτικά μηνύματα και εστιάζοντας στην προσωπικότητα και την προσφορά του Σταύρου Ξαρχάκου, ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής χαιρέτισε την εκδήλωση του Δήμου Περιστερίου προς τιμήν του σημαντικού μουσικοσυνθέτη, που διετέλεσε ευρωβουλευτής της ΝΔ την τετραετία 2000-2004.

«Γεννήθηκε με θείο χάρισμα ο Ξαρχάκος. Αλλά δεν επαναπαύθηκε. Δούλεψε σκληρά, εδώ και στο εξωτερικό, δίπλα σε μεγάλους δασκάλους, για να φτάσει να γίνει ένας μεγάλος δημιουργός. Θείο χάρισμα δεν εννοώ μόνο το μεγάλο ταλέντο του, την πηγαία ικανότητα να γεννάει μουσική, δύσκολη μουσική, σύνθετη μουσική. Εννοώ συνολικά τη φύση του. Ευλογημένη φύση. Ανήσυχη, γόνιμη, δημιουργική. Πλασμένη για τα μεγάλα και τα δύσκολα. Γιατί η σπάνια μουσική του δεινότητα, από μόνη της δεν θα επαρκούσε για να ολοκληρωθεί η ευρύτερη εικόνα του Ξαρχάκου. Δωρικός, σεμνός, φειδωλός στα λόγια. Μιλάει με το έργο του και το έργο του μιλάει για αυτόν», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατέληξε:

«Σταύρο Ξαρχάκο σε ευγνωμονούμε για όσα μας προσέφερες, για όσα μας προσφέρεις και για όσα θα μας προσφέρεις ακόμα. Στον ζοφερό ορίζοντα της εποχής μας με τις παγκόσμιες προκλήσεις του πολέμου, της κλιματικής αλλαγής, των κοινωνικών ανισοτήτων, έχουμε όλοι περισσότερο ανάγκη από ποτέ, να ακούσουμε ‘’κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός’’. Σταύρος Ξαρχάκος : ΝΥΝ και ΕΣΑΕΙ», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.