Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι η φράση «το υποσχεθήκαμε, το κάναμε πράξη» είναι απολύτως πραγματική

H κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κλείσει, πλέον, τρία χρόνια στην εξουσία και οι δείκτες αξιοπιστίας της παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης γεμάτα πρωτόγνωρες κρίσεις (μεταναστευτική κρίση, πανδημία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ελληνοτουρκική κρίση), παραμένει δημοφιλής και η πλειοψηφία του κόσμου τον θεωρεί ικανότερο και αποτελεσματικότερο από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι η φράση «το υποσχεθήκαμε, το κάναμε πράξη» είναι απολύτως πραγματική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημοσκοπήσεις, μετά τον κ. Μητσοτάκη στην ικανότητα άσκησης εξουσίας, ο «κανένας» είναι η δημοφιλέστερη απάντηση, ένδειξη της χαμηλής πολιτικής στάθμης που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα.

Το γεγονός ότι δεν έχει τρωθεί το πολιτικό του κεφάλαιο, παρά τις συνεχόμενες κρίσεις, αποτελεί αυτήν τη στιγμή το δυνατό σημείο της κυβέρνησης. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι δημοσκοπήσεις για τον Έλληνα πρωθυπουργό, που αποτελούν παράλληλα και «όπλα» στη φαρέτρα του στον δρόμο προς τις εκλογές την άνοιξη του 2023, προκειμένου να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και κυβερνητική σταθερότητα, είναι τα εξής:

Τον επιλέγουν ώστε να διαχειριστεί τις κρίσεις

Όλες οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το εξής συμπέρασμα: Ότι οι πολίτες προτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαχειριστεί τις κρίσεις, διότι τον θεωρούν πιο αποτελεσματικό και ικανό. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο πρόσωπό του, εκτιμούν ότι κανένας άλλος αρχηγός δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αποτελεσματικά, στις κρίσεις που είχαμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Στον Έβρο όπου συγκρατήθηκαν οι μεγάλες ορδές μεταναστών που εργαλειοποιήθηκαν από το καθεστώς Eρντογάν, στην πανδημία που πάρθηκαν σκληρά περιοριστικά μέτρα και διατέθηκε ένα τεράστιο πακέτο στήριξης –ίσως το μεγαλύτερο στην ΕΕ– και στην ενεργειακή κρίση που έχουν προχωρήσει πακέτα επιδότησης σε όλους τους καταναλωτές ενέργειας και καυσίμων.

Εκπροσωπεί καλύτερα την Ελλάδα διεθνώς

Άλλο ένα διακύβευμα που συνάγεται από την παρουσία του πρωθυπουργού διεθνώς είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα μεγάλα διεθνή fora, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ. Δεν μιλάμε μόνο για την άριστη χρήση ξένων γλωσσών. Η ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο και η γενικότερη παρουσία του στην Ουάσιγκτον ενήργησαν ιδιαίτερα υπέρ της δημοσκοπικής ανόδου της κυβέρνησης, σηματοδότησαν την αποδοχή του σε γερουσιαστές, αντιπροσώπους αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Mπάιντεν και εν τέλει ακόμα αποτελούν το «κλειδί» για τη μη αποδοχή του τουρκικού αιτήματος για αναβάθμιση των F-16. Αλλά και, νωρίτερα, οι προτάσεις του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και για το πλαφόν στη χονδρική ρεύματος υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ. Είναι ένας δημοφιλής πολιτικός στην ΕΕ, με επίδραση.

Έχει προχωρήσει σε κοινωνικές πολιτικές

Είναι αναμφισβήτητο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που καλυτέρεψαν το κράτος, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών προς τον πολίτη, θεραπεύοντας διαχρονικές «ασθένειες» όπως οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις, οι ουρές σε ΕΦΚΑ και εφορίες κ.ά. Μπήκαν υπογραφές για μεγάλα έργα που θα εξυπηρετούν τους πολίτες, όπως η Γραμμή 3 του μετρό, ο εκσυγχρονισμός του στόλου των λεωφορείων κ.ά. Προωθήθηκαν «αριστερές» πολιτικές όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που διαφυλάττει τα εργασιακά δικαιώματα, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και τα επιδόματα, πέρασαν μέτρα για την ελληνική οικογένεια όπως οι νταντάδες γειτονιάς, επίδομα 2.000 για κάθε παιδί, γονική άδεια πατέρα κτλ. Δεν έγιναν από μία αριστερή κυβέρνηση, αλλά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Καλύτερο το «outlook» της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι επενδύσεις

Οικονομικά, παρά την κρίση πληθωρισμού και την πανδημία που ανέκοψε πριν καιρό η οικονομική δραστηριότητα, η κυβέρνηση έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Μείωση της ανεργίας, πρωτιά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, περισσότερες επενδύσεις και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε κανόνες στις τράπεζες και μπορεί να επαίρεται ότι μείωσε τα «κόκκινα» δάνεια, προχωρώντας στην εξυγίανση των τραπεζών, μία ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή. Πλέον, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας, που θα φέρει τη χώρα σε μία κανονικότητα μέσα στην ΕΕ, και φυσικά η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας θα στρέψει ακόμα περισσότερα funds στην ελληνική οικονομία. Όλα αυτά δεν έγιναν αυτόματα. Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις και σχέδιο,που έφεραν αξιοπιστία στους κόλπους της ΕΕ και των αγορών.

Αμυντική ισχυροποίηση της χώρας

Ένα μεγάλο ατού της κυβέρνησης είναι ότι έχει αναβαθμίσει την εθνική άμυνα της χώρας με κρίσιμες συμβάσεις εξοπλισμού, οι οποίες συνοδεύονται από αμυντικές συμφωνίες. Η ελληνογαλλική συμφωνία με τις φρεγάτες Belharra, η προμήθεια γαλλικών Rafale, η συμφωνία για F-35 και η αναβάθμιση των F-16 σε F-16 Viper έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μεγαλώσει. Στο επίπεδο των Ελληνοτουρκικών, οι συμμαχίες που έχει αναδείξει ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν εκνευρίσει τον Ερντογάν, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές θα χάσει και θα βρεθεί εκτός εξουσίας.

Προοδευτική πολιτική με πράξεις

Τέλος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ακολουθήσει κεντρώα και προοδευτική ατζέντα, εισχωρώντας ακόμα περισσότερο σε ομάδες πληθυσμού που μέχρι πρότινος η ΝΔ ήταν μειοψηφία, όπως οι ΛΟΑΤΚΙ+, οι εργαζόμενες γυναίκες κτλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας προοδευτικός πολιτικός και γι’ αυτό κυριαρχεί ακόμα στον χώρο του Κέντρου, που ως γνωστόν εξασφαλίζει σε κάποιον την αυτοδυναμία. Ανδρουλάκης-Τσίπρας δεν έχουν την επίδραση που έχει ο πρωθυπουργός σε αυτούς τους χώρους.

 

του Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο