Για τους φίλους είναι ο «ψηλός» και για τους ανθρώπους της ΝΔ είναι ο έμπιστος του πρωθυπουργού. Ο λόγος για τον νέο γραμματέα του κόμματος, Παύλο Μαρινάκη,που, σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», μας μιλάει για τους «άσους» που κρατάει στο μανίκι του, για το πώς καταφέρνει να βρίσκεται παντού στην Ελλάδα αλλά και για προσωπικό του στοίχημα που έχει θέσει από το νέο του πόστο.

Είστε ο άνθρωπος που θα οδηγήσειτη ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τι σχεδιάζετε; Να περιμένουμε καινοτομίες πριν από την τελική αναμέτρηση στις κάλπες; Έχετε κρυμμένους «άσους» στο μανίκι σας;

Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε και έχει ως «όπλο» της την αλήθεια και τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ο «άσος» στο μανίκι μας είναι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι παρά τις απανωτές και πρωτοφανείς κρίσεις, που έχουν πλήξει την ανθρωπότητα, η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει να υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς το προεκλογικό της πρόγραμμα, καθώς μείωσε μέσα σε τρία χρόνια την ανεργία κατά 4,4% σε ιστορικό χαμηλό 12ετίας και πάνω από 50 φόρους, 20 από αυτούς οριζόντια για κάθε Έλληνα, δημιούργησε 1.300 ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αναβάθμισε το ΕΣΥ, προσέλαβε 12.000 υγειονομικούς και 14.000 δασκάλους, ξεκλείδωσε μεγάλα έργα υποδομής όπως ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, ο ΒΟΑΚ, το «ορφανό χιλιόμετρο», έχει στηρίξει τη μεσαία τάξη μέσα στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση, έχει ξεκάθαρη πολιτική για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, προσέλκυσε τεράστιες εταιρείες που επενδύουν στη χώρα μας και δημιουργούν θέσεις εργασίας, αποκατέστησε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κάνοντας την Ελλάδα έναν υπολογίσιμο κρίκο στο διεθνές στερέωμα. Αυτό που κάνουμε πράξη, είναι αυτό που είχε πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Να εκφράσουμε την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς». Την Ελλάδα που δημιουργεί, που θέλει να προχωρήσει μπροστά. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους «γράφουμε χιλιόμετρα» και βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά της χώρας μιλώντας μαζί τους αδιαμεσολάβητα και ειλικρινά.

Εσείς όντως έχετε «γράψει πολλά χιλιόμετρα». Αλήθεια, πώς είναι η καθημερινότητά σας «οργώνοντας» την Ελλάδα με συνεχόμενες περιοδείες;

Κάθε μέρα είναι μια νέα εμπειρία που μας ανταμείβει καθημερινά. Οι συζητήσεις μας με τα μέλη μας, τους πολίτες, παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών μάς δείχνουν πως ο κόσμος θέλει την επαφή με το κόμμα. Αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις πράξεις της κυβέρνησης και θέλει να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές από τη μαζική συμμετοχή πολιτών στις ανοιχτές συζητήσεις που έχουμε ξεκινήσει σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά.

Τι σας λένε οι πολίτες; Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα;

Προφανώς, οι συνέπειες της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης που σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτό που απασχολεί όλους μας. Η ακρίβεια είναι κάτι που το βλέπουμε και το ζούμε καθημερινά. Οι πολίτες, όμως, αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια αυτή είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να την βαφτίζει, «ακρίβεια Μητσοτάκη». Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την ακρίβεια, έχουμε όμως ευθύνη να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, σύμφωνα και με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, για να ανακουφίσουμε και να βοηθήσουμε τους πολίτες, ξεκινώντας από τους λιγότερο προνομιούχους.

Αν κάποιος πολίτης σάς ζητήσει κάτι και δεν μπορείτε να το κάνετε, θα του το πείτε;

Εμείς δεν είμαστε, όπως κάποιοι άλλοι, σύγχρονοι «Μαυρογιαλούροι». Στις επισκέψεις μας, μιλάμε ειλικρινά στους πολίτες και, καταγράφοντας τα προβλήματά τους, μελετάμε το ενδεχόμενο να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις. Αν ένα από τα ζητήματα μιας τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να επιλυθεί ή τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που προτείνουν οι κάτοικοι, οφείλουμε να πούμε τα πράγματα όπως έχουν. Είναι πάντα καλύτερη μια ειλικρινής απάντηση, ακόμα και αρνητική, παρά μια ψεύτικη απάντηση που καλλιεργεί προσδοκίες. Έτσι δημιουργήθηκε η δυσπιστία για την πολιτική. Χτισμένη πάνω σε ανεδαφικά «θα».

Θυμάστε κάποιο περιστατικό που να σας συγκίνησε ιδιαίτερα από τις περιοδείες σας;

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές αυτών των μηνών ήταν η επίσκεψή μας στο Κέντρο Φιλοξενίας εκτοπισθέντων ανθρώπων από την Ουκρανία. Βλέποντας μικρά παιδιά να έχουν περάσει από τη φρίκη του πολέμου και να εξακολουθούν να διατηρούν την παιδικότητα και την αθωότητά τους, να δείχνουν εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη, είναι το πιο γλυκό και πιο συγκινητικό θέαμα.

Ποια είναι η πιο δύσκολη αποστολή που σας έχει αναθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ μέχρι σήμερα;

Η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μια τεράστια ευκαιρία. Έρχεται, όμως, μαζί με την ανάλογη ευθύνη. Δεν υπάρχει εύκολη μέρα. Κάθε μέρα, όμως, είτε πιο εύκολη είτε πιο δύσκολη, πρέπει να παράγει αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ζωής των πολιτών.

Οι φίλοι πώς σας φωνάζουν; Έχετε κάποιο παρατσούκλι;

Καταλαβαίνετε κι εσείς πως με ύψος 2,05 μ. το παρατσούκλι «ψηλός» είναι μονόδρομος.

Ποιο είναι το στοίχημα που έχετε θέσει από το νέο σας πόστο, αυτό του γραμματέα του κόμματος;

Ο στόχος μου είναι να είναι το κόμμα ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός που θα βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με όλους τους πολίτες. Ένα κόμμα ακόμα πιο παρεμβατικό, που θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και στα αιτήματα της κοινωνίας. Είμαστε εδώ για να καταγράφουμε τα προβλήματά τους και να προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε αυτά. Αυτό που προσωπικά θα ήθελα περισσότερο είναι να καταφέρουμε να ανανεώσουμε ακόμα περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία: Να εντάξουμε νέους ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, στα ψηφοδέλτιά μας, αλλά και νέα μέλη, νέους υποστηρικτές. Όταν λέω νέους, δεν εννοώ νέους μόνο στην ηλικία, αλλά στη σκέψη, στις ιδέες και τις προτάσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι έχει χώρο για τέτοιους ανθρώπους και δεν αναφέρομαι μόνο στο δικό μου παράδειγμα, αλλά στους νέους επικεφαλής Γραμματειών του κόμματος, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύθηκε σε θέσεις ευθύνης και τη νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία έχει μέσο όρο ηλικίας μειωμένο κατά σχεδόν εννιά έτη.

Μιας και το αναφέρατε αυτό… Σήμερα, οι νέοι δείχνουν να αποστρέφονται την πολιτική. Εσείς πώς κολλήσατε το μικρόβιο;

Θεωρώ μηδενιστικό το να λέμε ότι οι νέοι αποστρέφονται την πολιτική. Οι νέοι αποστρέφονται το ψέμα και τις μεγαλοστομίες. Εγώ προσωπικά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου–και λόγω του αείμνηστου παππού μου–, πάντοτε ενημερωνόμουν για τα πολιτικά δρώμενα. Η ενεργή ενασχόλησή μου με την πολιτική ξεκίνησε στα φοιτητικά μου χρόνια στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Τι θυμάστε εντονότερα από τα φοιτητικά σας χρόνια;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μια στιγμή. Ήταν τα καλύτερα, τα πιο ανέμελα και έντονα χρόνια της ζωής μου. Την Κομοτηνή την έχω στο μυαλό μου σαν δεύτερο σπίτι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα έζησα εκεί, τους ανθρώπους που γνώρισα και τις σχέσεις ζωής που με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα.

Και από τη ΔΑΠ φτάσατε να γίνεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας;

Το να υπηρετήσω τη νεολαία από το ανώτατο αξίωμα του προέδρου ήταν από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής μου. Είδα νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη να δημιουργήσουν και να εξερευνήσουν τις προοπτικές τους. Να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τον τόπο τους. Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν όταν αναγκαστήκαμε λόγω της πανδημίας, όπως όλοι, να αναστείλουμε τη δράση μας και να προσαρμοστούμε πολύ γρήγορα σε νέα δεδομένα. Είμαι όμως ιδιαίτερα υπερήφανος για όσα καταφέραμε. Είδαμε προτάσεις μας, που δημιουργήθηκαν μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο με τους νέους και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, να γίνονται νόμοι του κράτους, όπως αυτές για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Πώς αντιμετωπίζει η νέα γενιά σήμερα τους πολιτικούς;

Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι της γενιάς μου –και της μικρότερης–, ξεκινώντας την ενήλικη ζωή τους μέσα στις επιπτώσεις μιας κρίσης, για την οποία δεν είχαν καμία ευθύνη, αντιμετώπιζαν αφοριστικά τους πολιτικούς. Αυτό που χρειάζονται–που χρειαζόμαστε– οι νέοι είναι αλήθεια, δεδομένα, στοιχεία και επιχειρήματα. Κι αυτό είναι κάτι που πλέον συμβαίνει. Έχουμε περάσει τις εποχές που «έπιαναν» στην πολιτική τα μεγάλα λόγια. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει συνεπής στη Συμφωνία Αλήθειας που έχει συνάψει με τους πολίτες και προχωράει καθημερινά το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Το κύριο θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αντέχει η χώρα μια μακρά προεκλογική περίοδο; Ποιο είναι το κλίμα που καλλιεργείτε εσείς για τις ανάγκες του τόπου;

Πριν από λίγες μέρες ήταν η επέτειος του ολέθριου δημοψηφίσματος του 2015. Και η αντιπολίτευση έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να καλλιεργήσει τον διχασμό σε κάθε δυνατή ευκαιρία, δημιουργώντας ένα κλίμα πόλωσης στην κοινωνία και στους πολίτες. Η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης–παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις– και δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την ανοδική της πορεία, κάνοντας τη «χάρη» σε μια αντιπολίτευση που νοσταλγεί «την πάνω και την κάτω πλατεία», που επιδιώκει την τοξικότητα και τη διχόνοια. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι διχαστικές λογικές, που μας οδηγούν σε περασμένες δεκαετίες.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο