Με θαρραλέες αποφάσεις, τρεις αυτοδιοικητικοί μίλησαν στο «Π» για το πώς αλλάζουν την εικόνα του δήμου τους και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών

Για κομβικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους Λαυρεωτικής, Ζωγράφου και Βριλησσίων, μίλησαν οι δήμαρχοι των πόλεων, Δημήτρης Λουκάς, Βασίλης Θώδας και Ξένος Μανιατογιάννης. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η εφαρμογή συνεργασιών για το καλό της πόλης αλλά και η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι κάποια από τα θέματα που ανέλυσαν.

  • Δημήτρης Λουκάς, δήμαρχος Λαυρεωτικής: «Κάναμε πράξη την απλή αναλογική»

Τι σηματοδοτεί ο απολογισμός των πεπραγμένων σας και ποιο στίγμα δώσατε για την επόμενη ημέρα;

Στην ουσία ήταν ο απολογισμός των τριών παρατάξεων που συνδιοικούμε στον δήμο. Δώσαμε και το στίγμα της συμπόρευσης στο μέλλον. Έχει τύχει της αποδοχής των πολιτών αυτή η συνέργεια που έχουμε. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι «πατάει σε στέρεες βάσεις», διότι υπάρχει αλληλοσεβασμός και το παραγόμενο έργο είναι πολλαπλάσιο. Έχουμε ενώσει δυνάμεις κι αυτό συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις και ολιγωρίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια καθημερινή μάχη για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μια μάχη που πραγματικά δεν περισσεύει κανείς.

Είστε ενδεχομένως ο μοναδικός ή από τους λίγους δήμους όπου εφαρμόστηκε η απλή αναλογική;

Είμαστε ο μόνος δήμος που ψήφισαν ομόφωνα όλες οι παρατάξεις υπέρ της απλής αναλογικής και το κάναμε πράξη. Συνεργαστήκαμε όλοι μαζί. Οι αποφάσεις βγαίνουν σχεδόν όλες ομόφωνες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο, διότι υπάρχει μία ποιοτική αντιμετώπιση της Διοίκησης του δήμου και των στελεχών. Αυτό έχει ως συνέπεια καλύτερα αποτελέσματα.

  • Βασίλης Θώδας, δήμαρχος Ζωγράφου: «Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία»

Πώς αξιοποιήσατε τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος του δήμου σας;

Από την αρχή ανάληψης της διοίκησης ο στόχος μας ήταν να φτιάξουμε τον Δήμο Ζωγράφου. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να γίνει ο δήμος ανθρώπινος, ένας δήμος αξιοπρεπής για να ζεις. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας. Έτσι τρέξαμε και καταφέραμε να χρηματοδοτηθούμε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για ένα μεγάλο έργο πνοής για τον Δήμο Ζωγράφου. Πρόκειται για την «Αστική Αναζωογόνηση», όπως ονομάζεται, όλου του δήμου. Αυτό προβλέπει αναπλάσεις σε χώρους εγκαταλελειμμένους. Έχουμε χρηματοδοτηθεί και από άλλα «εργαλεία». Έχουμε πάρει προέγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για ανάπλαση της πλατείας Άνοιξης, μαζί με τους παρακείμενους δρόμους. Ένα έργο που το χρειαζόμαστε πολύ γιατί κλείνουν τρεις πλατείες μας λόγω της έλευσης του μετρό. Έχουμε χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο και τον «Φιλόδημο» για πολλά έργα.

Τι σημαίνει για τον δήμο σας η έλευση του μετρό;

Το μετρό το θέλουμε χρόνια τώρα. Το θέλουμε γιατί είμαστε ένας δήμος που δεν έχει μετρό η Πανεπιστημιούπολη. Το μετρό είναι χρήσιμο. Είναι χρήσιμο και για τους συμπολίτες μου αλλά και για τους επισκέπτες, φυσικά και για τους φοιτητές. 25.000 με 30.000 φοιτητές θα χρησιμοποιούν το μετρό.

Θα αναβαθμίσει την περιοχή;

Από όποια περιοχή έχει περάσει το μετρό την έχει αναβαθμίσει.Θα μπορεί κάποιος από του Ζωγράφου να πάει εύκολα και γρήγορα σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Ταλαιπωρία θα υποστούν καταστηματάρχες και πολίτες που θα κλείσουν κάποιοι δρόμοι, όχι όμως κεντρικοί. Θα ταλαιπωρηθούμε κάποια χρόνια, αλλά θα απολαύσουμε πολλαπλά οφέλη.

  • Ξενός Μανιατογιάννης, δήμαρχος Βριλησσίων: «Μεγάλη απόφαση η αλλαγή χρήσης γης»

Τι σημαίνει πρακτικά η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και γιατί είναι τόσο σημαντική εξέλιξη για τον Δήμο Βριλησσίων;

Είναι μεγάλη απόφαση για τον δήμο. Σκεφτείτε ότι η μελέτη ξεκίνησε το 2005 και έγινε ΦΕΚ πριν από λίγες ημέρες. Ουσιαστικά είναι η επικαιροποίηση και οι αλλαγές –όπου χρειάζεται– των χρήσεων γης, για να μπορεί ένας δήμος να είναι σύγχρονος με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των δημοτών. Με βάση τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης θεραπεύει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που είναι η ένταξη της περιοχής «Κρασσά» στο σχέδιο. Μια περιοχή εκτός σχεδίου –το μόνο κομμάτι των Βριλησσίων που είχε μείνει εκτός σχεδίου– με συντελεστή δόμησης το 0,6. Διευκρινίζω ότι καμία περιοχή που εντάσσεται στο σχέδιο δεν είναι δασική.

Αυτή η εξέλιξη σας δίνει δυνατότητα να παρέμβετε ως δήμος και να δημιουργήσετε υποδομές;

Σε αυτή την περιοχή, εκτός του ότι μπαίνει στο σχέδιο για τους ιδιοκτήτες, μπορούν να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

 

του Γιώργου Λαιμού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο